Lažna romantika

Ljubav koja to zapravo nije: 10 najtoksičnijih parova iz filmova i serija

Ljubavni filmovi su odmor za dušu, a često ženama daju nadu da postoji prava ljubav i da će i one pronaći muškarca koji će ih voljeti. No neki od najpopularnijih ljubavnih odnosa s malih i velikih ekrana puni su nesigurnosti i manipulacije

profimedia-0616950761.jpg
Foto: Profimedia.hr

Gledatelji, posebno žene, uživaju u velikim ljubavnim pričama na malim i velikim ekranima te ih često smatraju nekom vrstom vodiča za ljubavne odnose. Filmovi i serije ostavljaju tragove, a često nismo svjesni svih slojeva ljubavne priče, čak i kada se radi o najpopularnijim filmovima.

Image
Mitovi o ljubavi

Stvari o ljubavi i odnosima koje smo 'naučile' iz romantičnih filmova, a posve su pogrešne

Stručnjaci često upozoravaju da filmske priče romantiziraju ljubav, a onda nam stvarni odnosi postaju lošiji i često očekujemo nemoguće. U velikim ljubavnim pričama se često skriva manipulativno ponašanje, nesigurnost, agresija, ali i želja za dominacijom.

shimmer fallback

Portal Bright Side napravio je zanimljiv popis filmova i serija koje svi obožavaju, ali koje u sebi nose priče u kojima su ljubavni odnosi zapravo puni toksičnosti i negativnih stvari kojih gledatelji često nisu svjesni.

POGLEDAJ VIDEO: Kako uspješno postaviti granice u odnosima?

Rose i Jack iz "Titanika"

Jack i Rose su omiljen tragičan par iz filma "Titanik", jednog od uspješnijih filmova svih vremena koji je osvojio čak 11 Oscara. Film je izašao 1997. godine, ali i dalje ga obožavaju sve generacije, posebno žene. Ljubav između Rose i Jacka topi srce mnogim obožavateljicama, ali je li to ljubav? Od trenutka kada Jack spasi Rose od skoka s broda do trenutka kada umre u Atlantskom ocean prođe tek nešto više od 48 sati. Ljubav je nešto za što treba vremena da se razvije, a dva dana jednostavno nisu dovoljna. Ovdje se više radi o požudi, a ne o ljubavi. Da su ipak zajedno stigli u New York veliko je pitanje kakva bi bila njihova veza i da li bi ljubav preživjela sve razlike.

Andy i Nate iz filma "Vrag nosi Pradu"

Iako film "Vrag nosi Pradu" većina gledatelja ne doživljava kao priču o ljubavi ipak se pokazuje koliko je važna podrška kod kuće kada se pojave problemi na poslu. Mnogi gledatelji su zaključili da Miranda Priestly nije jedini negativni lik nego da ni Nate ne pruža veliku podršku svojoj djevojci Andy. Dok ona pokušava preživjeti sve zahtjeve na poslu i dokazati se, on je često uvrijeđen. Osim toga, Nate je napušta kada Andy treba najveću podršku. Kada mu Andy otkrije da je dobila posao u modnom magazinu, on već svojim komentarom "Zar je to bio telefonski intervju?" pokazuje da misli da ona čak ne može raditi na takvom mjestu. Je li to prava podrška?

Romeo i Julija iz filma "Romeo + Juliet"

Svi znamo priču o "Romeu i Juliji" i ona se smatra čak jednom od najljepših ljubavnih priča. No radi se o površnoj mladenačkoj ljubavi. Mladi ljudi su vrlo nezreli, a zaljubljenost su zamijenili za duboku ljubav. Ovdje radi o još jednoj "ljubavi na prvi pogled" poput Rose i Jacka iz "Titanika". A sve je to bila požuda, privlačnost, adrenalin, ali i želja za buntovništvom. Vrlo lako su dali svoj život za nešto što je trajalo manje od tjedan dana.

Jane i John iz filma "Gospodin i gospođa Smith"

Iako je ovo jedan vrlo zabavan akcijski film, ipak se radi o bračnom paru koji gledateljice posebno obožavaju. Svima su simpatični iako obje strane cijeli svoj bračni život temelje na lažima. Izgledaju vrlo sretni, ali su zarobljeni u braku koji je za oboje žrtvovanje i nesreća. Kako bi došli od iskrenosti moraju proći fazu mržnje, ali se čak i pokušaju međusobno ubiti.

Rachel i Ross iz humoristične serije "Prijatelji"

Rachel i Ross su jedan od najomiljenijih TV parova u povijesti televizije. Njihova ljubav bila je pravi vrtuljak emocija. No je li njihova ljubav pravi primjer romantičnog odnosa? Ross je loš partner koji konstantno stavlja druge ljude u njihov odnos. Sklon je manipulaciji i lažima i time postaje dečko koji pokušava kontrolirati svoju djevojku. Puno je epizoda i puno primjera, nakon što su se pijani vjenčali u Las Vegasu, Ross joj laže da su se razveli. Iz sezone u sezonu pokazuje ljubomoru i manipulativnost, a osim toga jedno drugom nisu dopuštali da nastave dalje sa životom.

Carrie i Mr. Big iz serije "Seks i grad"

Još jedna televizijska ljubav koja u sebi nosi jako puno toksičnosti. Carrie i Faca bili su devedesetih godina IT par na malim ekranima, ali su stalno prekidali i obnavljali svoju vezu. Carrie nije znala reći što želi, a Faca ju nije želio uključiti u svoj život. Napuštali su svoj odnos i započinjali neke nove, a onda se opet vraćali jedno drugom. Poput Rachel i Rossa i njihov odnos je prepun manipulacija i neiskrenosti.

Bella i Edward iz "Sumrak sage"

"Sumrak saga" bila nevjerojatno popularna, posebno među mlađom populaciji, a veliki dio te popularnosti je nosila ljubavna priča između Belle i Edwarda. 17-godišnja djevojka se zaljubi u vampira Edwarda koji ima čak 104 godine, a njihova veza je na različite načine toksična. Bella je vrlo mlada u odnosu na Edwarda i nije sigurna što želi, a Edwarda često pokazuje da ne razumije Bellu. Pokušava ju izolirati od oca i prijatelja. Ne poštuje njezine granice, ali je i prati. A onda je pretvori u vampira, potpuno drugačije biće.

Anastasia i Christian iz filma "Pedeset nijansi sive"

Franšiza "Pedeset nijansi sive" bila je vrlo kontroverzna kada se pojavila, a ljubavna veza između Anne i Christina je bila vrlo toksična. Nesigurna i neiskusna djevojka na koju utječe ljubomoran i posesivan muškarac. Osim toga želi kontrolirati njezin život što je svakako odnos o kojem bi psiholozi mogli puno toga reći.

Blair i Chuck iz serije "Tračerica"

Iako je ljubavna priča između Blair i Chucka imala i svojih slatkih trenutaka ipak se radilo o toksičnoj ljubavi. Kada ona odluči pronaći sreću s drugim muškarcem, Chuck odluči svima odati sve njezine tajne i uništiti joj reputaciju. Čak u jednom trenutku govori kako mu to stvara zadovoljstvo i da neće stati dok ju ne uništi. Blair ima puno problema s mnogim odnosima, majkom i prijateljicama, a istovremeno nema njegovu podršku.

Allie i Noah iz filma "Bilježnica"

Ovo je jedan od najomiljenijih ljubavnih filmova svih vremena, no je li sve tako idilično? Njihova veza bila je turbulentna od samog početka. Allie mu je odmah rekla "ne", ali Noaha odluči visjeti s panoramskog kotača kako bi je zaveo. Prijeti da će skočiti, ako ona ne pristane što je jako manipulativno i nikako romantično. Kasnije je opet uvjerava da prevari svog zaručnika, ali to je samo romantiziranje nevjere što se često može vidjeti u filmskim pričama.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.