Ideš na prvo solo putovanje? Evo nekoliko važnih savjeta

Očekuje te avantura života - ali da bi sve prošlo glatko, treba se dobro pripremiti

Ideš na prvo solo putovanje? Evo nekoliko važnih savjeta

Sigurno si čula kako ljudi koji često putuju govore da je poseban osjećaj ići na putovanje sasvim sam/a - iskustvo koje se ne da ni sa čim usporediti. Za tako nešto treba malo više hrabrosti, ali i mudrog planiranja i dobre pripreme. Donosimo ti 5 savjeta koji će ti pomoći da tvoje prvo solo putovanje bude nezaboravno.1. Odaberi destinaciju koja nije previše zahtjevna

Za prvi put pametno je odabrati cilj putovanja koji je ujedno i neko turističko središte. Na primjer, neki europski grad u kojem su šanse da doživiš neugodna iznenađenja svedene na minimum. Možda bi radije odabrala neko egzotično mjesto koje si oduvijek željela posjetiti, no radije kreni s nečim što je sigurno i blizu, najbolje neka to bude neka zemlja u kojoj se govori jezik kojim se i sama služiš. Za tvoj prvi put nije najbolja ideja lutati po džungli daleko od civilizacije i bez signala za mobitel. I to će možda jednom doći na red, ali kad skupiš određeno iskustvo Idi korak po korak.

2. Informiraj se o zemlji u koju ideš

Sve je u dobroj pripremi- napravi svoju domaću zadaći i istraži sve o svojoj izabranoj destinaciji. Što o zemlji manje znaš, to opsežnije neka bude tvoje istraživanje. Postoje li neka upozorenja za turiste? Što kažu drugi putnici koju su zemlju već posjetili? Koja je službena religija te zemlje i postoje li neki posebni zakoni ili propisi? I u ovom slučaju, znanje je moć.

Image3. Isplaniraj prvih nekoliko dana

Kad budeš istraživala o zemlji koju misliš posjetiti, saznaj i koja mjesta ili turističke atrakcije valja obići. Informiraj se o restoranima, zanimljivim kafićima i trgovinama. Zatim isplaniraj što ćeš posjetiti u prvih nekoliko dana, dok ti je možda još malo nelagodno i osjećaš nervozu jer si na nepoznatom terenu. Na taj način osjećat ćeš se ugodnije u stranoj zemlji i olakšat ćeš si start, a vidjet ćeš kako će se stvari dalje početi razvijati same od sebe.

4. Neka lokalac bude tvoj vodič

Nakon što obiđeš glavne turističke atrakcije, probaj upoznati zemlju iz druge perspektive. Ako si u mogućnosti, poveži se s nekim tko živi u zemlji koju posjećuješ. Dozvoli da ti ta osoba pokaže svoj grad kroz vlastite oči i vidjet ćeš zanimljive stvari koje ostali turisti nemaju prilike vidjeti.

Image5. Ostani u kontaktu s obitelji

Tijekom svog putovanja javljaj se članovima svoje obitelji i prijateljima- i to čim doputuješ. Redovito barem jednoj osobi javljaj što radiš, gdje si i koji su ti planovi za dalje. Na taj ćeš se način osjećati sigurnije na svojem prvom solo putovanju.

Image

Skriveni dragulji: 10 najljepših 'tajnih' otoka u Europi