Nesuđeni James Bond

Najslavniji hrvatski 'doktor' i holivudski zavodnik slavi rođendan

Jedan od naših najuspješnijih glumaca, Goran Višnjić, na današnji rad slavi svoj rođendan, a mi smo se tim povodom odlučile prisjetiti njegove karijere, ali i privatnih skandala kojima je punio tabloide.

profimedia-0623124623.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ako glumački uspjeh mjerimo s bojem puta pojavljivanja u holivudskim filmovima i prestižnim američkim TV serijama, najuspješniji glumci naše regije definitivno su Rade Šerbedžija i Goran Višnjić, a danas smo potonjem odlučile posvetiti ovaj članak. Naime, Šibenčanin Višnjić horoskopska je Djevica te na današnji dan slavi svoj 48. rođendan, a mi smo ti odlučile tim povodom osvježiti pamćenje kada je riječ o razvoju njegove karijere, ali i privatnim turbulencijama kroz koje je prošao taj naš glumac s londonskom adresom.

Naime, kao što mnogi znaju, Višnjić je hrvatski glumac koji se 1990-ih uspio probiti na svjetsku scenu i to zahvaljujući ulozi u legendarnoj liječničkoj seriji „ER“, odnosno „Hitna služba“. U toj je američkoj uspješnici koja se emitirala diljem svijeta utjelovio doktora Luku Kovača te je osvojio srca obožavateljica markantnim izgledom. Njegov šarm nikada nije izblijedio pa je još jedan veliki uspjeh Goran ostvario pojavivši se u seriji „Timeless“ koja se emitirala od 2016. do 2018. godine. Sveukupno gledano, Višnjić je za standarde hrvatskih glumaca ostvario vanserijski uspješnu holivudsku karijeru, postao amabasador hrvatskog dramskog talenta u svijetu te općenito uspio izgraditi svoj američki san.

No, i njegovi su počeci bili skromni i spori. Naime, Goran se rodio u šibenskoj radničkoj obitelji – majka mu je bila prodavačica, a otac vozač autobusa. Višnjić je od malih nogu pokazivao talent i interes za glumu. Tako se od rane dobi pojavljuje se u raznim kazališnim predstavama. Prvi put se na velikom platnu pojavljuje u kontroverznom filmu „Braća po materi“ iz 1988., u kojem je glumio mladog ustašu. Kada se Jugoslavija počela raspadati, Višnjić se nalazio na odsluženju jednogodišnjeg vojnog roka u Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Napustio je JNA i vratio se u Šibenik, gdje se pridružio Hrvatskoj vojsci u obrani svog rodnog grada od napada pobunjenih hrvatskih Srba i pripadnika JNA. Nakon napuštanja Hrvatske vojske, seli se u Zagreb gdje upisuje Akademiju dramske umjetnosti. Kao studenta na drugoj godini akademije zapazio ga je profesor Joško Juvančić i ponudio mu ulogu Hamleta u predstavi koju je postavljao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Višnjić se proslavio tom ulogom – i tu je krenula njegova priča o uspjehu.

Zahvaljujući velikom šarmu i talentu,Višnjić se krajem 1990-ih preselio u Hollywood i to mu se definitivno isplatilo. Prije „Hitne službe“ je već glumio manje uloge u filmovima „Mirotvorac“, „Dobrodošli u Sarajevo“ i „Practical Magic“. 1998. godine pojavio se u Madonninom glazbenom video spotu za pjesmu „The Power of Good-Bye“, što ga je lansiralo u holivudske filmske vode. Pridružio se ekipi „Hitne službe“ na snimanju šeste sezone, krajem 1999., a glumio je u seriji sve do 2009.

U međuvremenu je glumio i u filmovima „The Deep End“, „Posljednja volja“ i „Doctor Sleep“ te posudio glas u animiranom filmu „Ledeno doba“. Tijekom ljeta 2005., Višnjića se često spominjalo u kontekstu kandidata za igranje uloge Jamesa Bonda u tada nadolazećem filmu o najslavnijem tajnom agentu svijeta „Casino Royalu“. Poznato je da je prošao audiciju za tu ulogu te završio kao "finalist", iako je na kraju uloga dodijeljena britanskom glumcu Danielu Craigu.

Tijekom godina je Višnjić i u inozemnim i u domaćim vodama izgradio imidž neodoljivog zavodnika, a zanimljivo je i to da je on jedini Hrvat kojem je pošlo za rukom pojaviti se na prestižnoj listi top sto najseksi muškaraca svijeta po izboru slavnog magazina The People.

Višnjić je inače u dugogodišnjem braku s kćeri poznatog hrvatskog redatelja Antuna Vrdoljaka, Evom Višnjić, a imaju i dvojicu sinova. Brak ovog glumca nikada nije pretjerano punio stupce tabloida, ali zato njegova afera sa Šibenčankom Mirelom Rupić apsolutno je. Naime, u ljeto 2007. Višnjić se našao u središtu skandala u kojem ga je Mirela Rupić proglasila ocem svoje kćerkice Lane Lourdes. Glumac je na početku stalno odbijao optužbe da je bio nevjeran supruzi te je odbijao priznati djevojčicu kao svoju kćer, no na kraju je test očinstva dokazao kako on doista je otac male Lane. Tako je Višnjić bio primoran priznati preljub i naposljetku očinstvo.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Taj mu je skandal naštetio imidžu kod domaće publike, no s vremenom je od razvratnika ponovno postao miljenik gledatelja. Danas Višnjić i dalje aktivno radi i glumi, a požrtvovno obavlja i sve svoje obaveze koje ima kao otac troje djece. 2015. se Višnjić vratio u Europu prodavši svoju vilu u Los Angelesu za 5 milijuna dolara. Trenutno radi i živi u Londonu gdje svakodnevno sudjeluje na novim projektima.