Ljubavna priča oskarovskog para

Odbijaju biti zvijezde, u braku su 37 godina, a ona nosi prsten njegove bivše supruge

Glumica Frances McDormand i redatelj Joel Coen tijekom svog dugogodišnjeg braka, više su puta profesionalno surađivali, stvorili su obitelj i pokazali da imaju jedan od najčvršćih holivudskih brakova, a definitivno i jedan od najneobičnijih

profimedia-0610456778.jpg
Foto: Profimedia

Ako postoji glumica u Hollywoodu koja je nevjerojatno talentirana i uspješna, a pritom nimalo tipična zvijezda, onda je to Frances McDormand. Osim što mrzi sve standarde koje postavlja Hollywood, nikad se ne šminka i ne prati modu, 63-godišnja Oskarovka već je 37 godina u braku s redateljem Joelom Coenom, svojim partnerom u životu, ali i poslu.

Kroz nevjerojatnu karijeru dugu tri desetljeća i tri osvojena Oscara, uz glumicu Frances McDormand uvijek je bio i njezin suprug koji je zapravo zaslužan i za njezin prvi nastup na velikom platnu. Tijekom svog dugogodišnjeg braka, Frances i Joel su više puta profesionalno surađivali, stvorili su obitelj i pokazali da imaju jedan od najčvršćih holivudskih brakova, a definitivno i jedan od najneobičnijih. Ovo je njihova netipična ljubavna priča.

Upoznali su se na audiciji filma

Par se upoznao kad je Frances došla na audiciju za film Blood Simple, redateljski prvijenac braće Coen. Došla je na audiciju za ulogu Abby, supruge vlasnika bara koja se zaplela u spletku ubojstva. Neposredno prije nego što se Frances pojavila, Joel je priznao da su se on i njegov brat Ethan već počeli pitati hoće li naći nekoga tko će odgovarati toj ulozi. Da stvar bude zanimljivija, glumica je gotovo propustila povratni poziv na audiciju jer je obećala gledati debi svog tadašnjeg dečka u sapunici.

Godinama kasnije, Frances je zadirkivala Joela tijekom intervjua na rekavši: "Zato ste me angažirali, jer sam vas odbila." Iako je Joel rekao da je njezin talent zaslužan što je dobila ulogu, također je istaknuo kako su cijenili njezinu smjelost. "To nam se stvarno svidjelo. Bilo je tako besmisleno - upravo ono što smo željeli za ulogu Abby", rekao je kasnije za The New York Times.

Frances se udala za Joela s jedinstvenim vjenčanim prstenom

Nakon što su se zaljubili na setu filma Blood Simple, par se vjenčao 1984. godine, a glumičin prsten nije bio nimalo očekivan. Naime, njezin vjenčani prsten pripadao je Joelovoj bivšoj supruzi, od koje se razveo krajem 70-ih. Mnoge bi žene s tim imale problem, ali Frances to nije ni najmanje smetalo. Prema časopisu The New York Times Magazine, ona ga je prvenstveno vidjela kao praktični dodatak rekavši da tako nešto kao prsten ne smije propasti.

Nisu tipični holivudski par, ali ni roditelji

Frances i Joel 1995. godine posvojili su sina iz Paragvaja kojeg su nazvali Pedro McDormand Coen. Pedro danas ima 27 godina, ali Frances se prisjetila njegovog ranog djetinjstva dok se pripremala za ulogu majke u filmu Tri plakata izvan grada.

"Kao majka živite na rubu katastrofe", rekla je za Belfast Telegraph. "Jednostavno to radiš. Nisam rodila sina, upoznala sam ga sa šest mjeseci, ali od trenutka kad sam ga prvi put držala u naručju i osjetila njegov miris, znala sam da je moj posao održavati ga na životu."

Nije iznenađujuće da kućanstvo McDormand-Coen nije ono što bismo nazvali tipičnim. Par je odgojio Pedra u New Yorku, a Joel Coen snimao je filmove svako ljeto, dok je Frances McDormand uzimala jedan filmski posao godišnje, a ostatak vremena radila u kazalištu.Odlučili su slaviti poganske blagdane, a ne slijediti tradicionalnu organiziranu religiju, kako je glumica i sama rekla: "Nisam se mogla posvetiti kršćanstvu. Ali priroda: uvijek sam se mogla posvetiti prirodi i njezinoj snazi."

Kako je Pedro postajao stariji, sve se više zanimao za sport, međutim, roditelji nisu dijelili njegovu zanimaciju. Kao što je glumica objasnila: "Ne znam se baviti sportom. Njegov otac nije sportski tip. Nekako smo ga hendikepirali jer ga nitko od nas nije želio voditi na utakmice i ostale sportske stvari vikendom." Bez obzira na to, danas je Pedro odrastao muškarac koji radi kao osobni trener, a njegovi roditelji itekako su ponosni na njega.

Tajna njihovog uspješnog braka

Iako su u braku već gotovo četiri desetljeća, među njima još uvijek nije došlo do zasićenja, unatoč tome što često rade zajedno. Štoviše, Joel Coen kaže da mu je i danas, pri pisanju ženskih uloga, na umu upravo njegova supruga.

Frances McDormand nije glumila u svim filmovima braće Coen, ali oni u kojima jest ostavili su itekakav trag u Hollywoodu, a samo neki od njih su Fargo, Čovjek kojeg nije bilo i Spaliti nakon čitanja.

Kada su ih pitali u čemu je njihova tajna, Frances je jednostavno odgovorila: "Mislim da se radi o različitim pričama koje imamo ispričati jedno drugome. Iako smo često surađivali na filmovima, oboje smo imali zaista autonomne karijere i tako smo uvijek imali nove stvari za reći jedno drugome." Isto tako, par smatra izazov roditeljstva "najuzbudljivijim dijelom" njihovog braka. Osim toga, glumica je više puta istaknula kako i dalje osjećaju nevjerojatnu kemiju i povezanost. Čini se kako ih je zajednički rad samo više zbližio, a odgoj sina Pedra dao im potpuno novu perspektivu života.