Ecija Ojdanić prije 11 godina pokrenula je kazalište Moruzgva. Evo što nam je otkrila

'Recept za uspjeh je univerzalan. Okupiti oko sebe ljude s kojima dijeliš isti entuzijazam i ljubav prema poslu, prionuti svom snagom...I uspjeh ne može izostati'

Ecija Ojdanić prije 11 godina pokrenula je kazalište Moruzgva. Evo što nam je otkrila

Od osnutka pa sve do danas, kazalište Moruzgva obogaćuje i usrećuje publiku svojim predstavama, čija je tematika uglavnom društveno relevantna sa savršenom dozom humora, a budući da ovog mjeseca slave više od desetljeća postojanja, svi zaintereseirani posjetitelji tijekom ožujka mogu uživati u Moruzgvinim najpoznatijim predstavama. 

Povodom ovog slavljeničkog mjeseca, razgovarale smo s njegovom osnivačicom - Ecijom Ojdanić. Kazališna, televizijska i filmska glumica, supruga i majka dvoje djece, ljubiteljica trčanja. Sve to opisuje 45-godišnjuEcijukoja je prije 11 godina pokrenula kazalište Moruzgva, a čije su predstave osvojile niz nagrada i gostovale u više od 50 gradova diljem Hrvatske. 


shimmer fallback


Prije 11 godina odlučili ste se na hrabar korak u svojoj dosadašnjoj karijeri i svojevrsnu prekretnicu: osnovali ste privatno kazalište Moruzgva. Jeste li dugo razmišljali o tome, kako ste se odlučili na taj pothvat i koje su Vam bile najveće prepreke na putu?

Kad sam započinjala rad na prvoj predstavi, a to je ''Gola u kavezu'', znala sam da se želim baviti onim temama koje mene intrigiraju. Mislim da to i jest jedno od osnovnih zadataka umjetnosti, progovarati o temama koje su važne kako za mene osobno, tako i za društvo. U svim našim predstavama u fokusu je žena. Što je i odlična prilika da u našim predstavama glume ponajbolje hrvatske glumice, koje ostvaruju predivne uloge u našim predstavama.

Najponosnija sam što sam zajedno sa svim divnim umjetnicima koji su pristali raditi predstave u prilično nekomfornim uvjetima nezavisnog kazališta, gotovo iz ničega, stvorila agilno kazalište koje proizvodi hit za hitom. Predstave su to prepoznate i od publike, i od kritike, a u posljednje vrijeme i od predstavnika kulturnog establišmenta.

Danas kazalište Moruzgva zahvaljujući svojim uspjesima ravnopravno može stati uz bok ostalim institucijama s puno dužom kazališnom tradicijom; u vrlo kratkom periodu postigli ste zaista mnogo, što pripisujete tom uspjehu? Imate li recept za uspjeh?  

Recept za uspjeh je univerzalan. Okupiti oko sebe ljude s kojima dijeliš isti entuzijazam i ljubav prema poslu, prionuti svom snagom... I uspjeh ne može izostati.


Prilikom pokretanja svog privatnog kazališta, istom ste nadjenuli poprilično zanimljivo ime. Što se zapravo krije iza riječi ''Moruzgva''?

Najprije smo osnovali udrugu. Kako smatram da u umjetnosti moramo uvijek polaziti iz naših osobnih iskustava i emocija, baš u to vrijeme stalno sam koristila poredbu iz biologije, simbioza poput raka samca i moruzgve. E onda sam rekla, to je to. Moruzgva je i biljka i životinja, živi na razmeđu kopna i mora, isto kao što je mene obilježio i kopneni i morski kraj. I kazalište traži simbiozu s publikom, baš kao što moruzgva živi u simbiozi s rakom samcem.

Kako balansirate svoju glumačku karijeru s radom iza kulise? Je li teško biti „sam sebi šef“?

Teže mi je biti “šefica “ kolegama na sceni nego sama sebi. Prema samoj sebi sam i najstroža.

Je li, prema Vašem mišljenju, kazalište još uvijek u krizi? Što mislite o recentnoj kazališnoj sceni?

Kazalište je u krizi samo po količini novca koji se izdvaja u njega. Po kvaliteti predstava i broju publike sigurno nije. Publika nas i drži na životu!

shimmer fallback


Što planirate u budućnosti? Jeste li spremili nešto posebno povodom 11. godišnjice?

Proslavili smo s ekipom predstave “Gola u kavezu”. Naime, to je predstava s kojom smo započeli našu pustolovinu zvana “Moruzgva” kad smo bili miljama daleko od onoga što kazalište danas jest, proaktivno, priznato i poznato kazalište. Barbara Nola, Ana Begić Tahiri i Ivan Leo Lemo, upustili su se u prilično neizvjesnu avanturu rada na predstavi koji je trajao 2 godine. Veliki uspjeh te predstave postavio je temelje za daljni rast i razvoj kazališta Moruzgva. I Ana i Barbara su glumile u još nekoliko Moruzgvinih predstava, a Lemo je režirao čak 4 predstave. Tako da su njih 3 zaslužili status “stupova Moruzgve” te smo im i dodijelili plakete nakon predstave.

Autorski tim ''Brodolomki'', naše mega hit predstave, rade na projektu “Majstori.”

Ana Tonković Dolenčić piše sinopsis za predstavu u kojem ćemo preko adaptacije 2 stana ispričati priču o svim peripetijama koje se dožive za vrijeme tog stresnog procesa. Isto tako pričat ćemo i o odljevu radne snage, krivim (pre)kvalifikacijama... I kao sve naše predstave, u mješavini melodrame, komedije nudit ćemo i naše pozitivno rješenje svih peripetija. Redatelj predstave je Krešimir Dolenčić.

I ja pripremam monodramu. A temu ćemo otkriti kad dođe vrijeme za to. A to će biti uskoro.

Poznati ste po fizičkoj spremi i ljubavi prema zdravom načinu života; što biste poručili onima koji dijetu stalno odgađaju za ponedjeljak? Što Vas motivira?

Hvala na komplimentu. Trudim se i sebe i svoju obitelj hraniti zdravo, puno povrća, voća, ribe. Izbjegavam bijeli šećer i brašno jer mi ne odgovara. Redovito vježbam, zadovoljna sam, veselim se svakom novom danu, živim u skladu sa svojim godinama. Ne pokušavam izgledati mlađe od svojih godina, nego naprosto dobro za svoje godine. Osjećam se dobro u svojoj koži, zadovoljnom, ispunjenom. Imam divnu obitelj, divno dvoje djece. Profesionalno sam zadovoljna, zdrava sam i mislim da sve to daje taj rezultat. Svima bih preporučila da krenu s fizičkom aktivnosti, bilo kojom koja im odgovara. Vrlo brzo će primijetiti promjene u psihofizičkom stanju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.