Napravila si pregršt božićnih slastica, kupila zadnje poklone, a sada je vrijeme da se opustiš uz nekoliko finih koktela i uživaš u nadolazećim blagdanima.
Mi smo ovdje da ti pomognemo - odabrale smo tri blagdanska koktela koja su jednostavna za napraviti, a uz to su i vrlo ukusna.
Svaki božićni party zaslužuje ukusne koktele, pa ako si u potrazi za nečim toplim, slatkim i alkoholnim, ova su tri recepta savršena za tebe!
1. Kuhano vino
Sastojci:
- 1 boca crnog vina
- 1/4 čaše brendija
- 2 narezane crvene naranče
- 1 narezana slatka naranča
- 1/4 čaše meda
- 2 žlice klinčića
- 3 štapića cimeta
Priprema:
U zdjeli pomiješaj sve sastojke, osim jedne crvene naranče, koju sačuvaj za kasnije. Kuhaj na laganoj vatri 20-30 minuta povremeno miješajući, kako bi bila sigurna da se med u potpunosti rastopio.
Pazi da ne zavre i ostavi na laganoj vatri, a nakon 30 minuta makni s vatre i serviraj. Servirati možeš ili vruće ili sobne temperature.
Uzmi naranču koju si sačuvala i njome ukrasi koktel.
2. Vruća čokolada s mentom
Sastojci:
- 1/2 čaše vode
- 2 žlice kakaa u prahu
- 3 čaše mlijeka
- 300-350 grama poluslatke čokolade, nasjeckane (pola iskoristi za vruću čokoladu, a pola za ukras)
- 3 žlice šećera
- 1 čaša likera od peperminta
- 1 čaša vrhnja
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- bomboni za ukras
Priprema:
Vodu stavi u lonac i čekaj da zavre. Zatim umiješaj kakao u prahu dok se ne sjedini. Dodaj mlijeko, šećer i čokoladu i krčkaj dok se čokolada ne otopi i ne stvori se lagana tekstura.
Umiješaj liker od peperminta i smanji vatru sve dok ne kreneš posluživati. U srednje velikoj zdjeli pomiješaj vrhnje i ekstrakt vanilije dok se ne sjedini u šlag. Vruću čokoladu serviraj ukrašenu šlagom, čokoladom i bombonima.
3. Punč od jabukovače i burbona
Sastojci:
- 180 ml jabukovače
- 60 ml burbona
- 5 svježih brusnica (3 ostavi za ukras)
- 2 komada ušećerenog đumbira (1 ostavi za ukras)
- 1 štapić cimeta za ukras
Priprema:
U koktel šejkeru pomiješaj jabukovaču, burbon, 3 brusnice, 1 komad ušećerenog đumbira i malo leda. Dobro izmućkaj i izlij u čašu. Ukrasi sa štapićem cimeta, brusnicama i ušećerenim đumbirom.