Oni čvrsto vjeruju

Religija ili mistična sekta? 10 slavnih sljedbenika kontroverzne Scijentološke crkve

Unatoč brojnim kontroverzama i optužbama bivših članova, Scijentološka crkva i dalje ima velik broj sljedbenika, a među njima je i puno poznatih osoba

profimedia-0229915496.jpeg
Foto: Profimedia.hr

Dok jedni tvrde da je riječ o religiji, drugi tvrde da je to sekta – kako god bilo, tajanstvena Scijentološka crkva okuplja brojne sljedbenike među kojima su i mnogi celebovi.

Image
Obline su 'out'

Obline su out ili? Sve je više slavnih dama koje 'vraćaju' trend mršavosti

Scijentologija mnogima predstavlja misterij, a nije tajna da su ovom 'vjerom' opsjednute i brojne zvijezde poput Toma Cruisea, Johna Travolte, Juliette Lewis i mnogih drugih. Uz Scijentološku crkvu vežu se i brojni skandali i kontroverze, a osobito je kritiziraju svi bivši članovi koji tvrde kako im je ova religija gotovo uništila život.

Primjerice, zvijezda serije 'Kralj Queensa', glumica Leah Remini oštro je kritizirala scijentologiju te ju nazvala 'režimom laži i nasilja'. Remini, koja je scijentologiju napustila 2013. godine, optužila je ovu crkvu za fizičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje muškaraca, žene i djece, a posebice se okomila na glumca Toma Cruisea istaknuvši kako je riječ o iznimno opasnom kultu.

Međutim, kontroverzna scijentološka crkva i dalje ima mnoštvo sljedbenika, a među njima su i mnoge slavne osobe. U nastavku smo izdvojile neke od njih.

Elisabeth Moss

Talentirana američka glumica i zvijezda serija 'Momci s Madisona' i 'Sluškinjina priča' Elisabeth Moss  je pripadnica scijentologije još od djetinjstva, a više je puta istaknula kako sve ono što se govori o Scijentološkoj crkvi uopće nije istina. Svoju religiju je branila i na Instagramu te dodala kako bi svatko trebao imati pravo na vjersku slobodu i toleranciju.

Anne Archer

Poznata glumica, nominirana i za Oscara, već je desetljećima sljedbenica scijentologije, a njezin sin Tommy Davis neko je vrijeme bio i glasnogovornik te izvršni vođa Scijentološke crkve.

John Travolta

Slavni holivudski glumac odgojen je kao rimokatolik, a na scijentologiju je prešao 1975. godine. Iako je čvrsti sljedbenik, Travolta rijetko kad govori o svojim religijskim uvjerenjima.

Tom Cruise

Zvijezda 'Top Guna', glumac Tom Cruise vjerojatno je najpoznatiji član kontroverzne Scijentološke crkve. Govorilo se i kako su se glumice Nicole Kidman i Katie Holmes razvele od Cruisea upravo radi nezadovoljstva crkvom, s čijim je vodstvom glumac navodno u jako dobrim odnosima.

Danny i Christopher Masterson

Braća su članovi crkve još od djetinjstva, a Danny Masterson (zvijezda serije Lude sedamdesete) ozbiljno se počeo baviti učenjima scijentologije u svojim tinejdžerskim godinama. U intervjuu za magazin People, otkrio je otkrio kako mu se sviđa to što u scijentologiji nema sustava vjerovanja u nekoga, već je to više poput 'koledža uma'.

Michael Peña

Američki glumac, kojeg ponajviše pamtimo iz filmova 'Američki varalice' i 'Marsovac', također je pripadnik scijentologije, a za The Guardian je ispričao kako mu je ova vjera pozitivno utjecala na karijeru i naučila ga kako da postane bolji glumac.

Kirstie Alley

Odgojena u obitelji metodista, holivudska glumica i dobitnica nagrade Emmy scijentologiji se pridružila 1979. godine, a navodno joj je crkva pomogla pobijediti ovisonost o kokainu.

Jenna Elfman

Glumica hrvatskog porijekla, Jenna Elfman, proslavila se u humorističnoj seriji 'Dharma i Greg' i ponosna je scijentologinja. Od svoje 18. godine je sljedbenica Scijentološke crkve, čiji je član i njezin suprug Bodhi Elfman s kojim ima dvoje djece.

Juliette Lewis

Popularna glumica i glazbenica nije pretjerano pričljiva kad je riječ o vjeri, a u Scijentološku crkvu ju je 'uvukao' njezin otac. Lewis se borila s ovisnošću o drogi, a navodno joj je upravo scijentologija pomogla da se izvuče iz beznadnog očaja i depresije. Dala je naslutiti i kako misli da mediji stvaraju lažnu priču o scijentologiji te smatra da svatko ima pravo slijediti i prakticirati religiju koju god želi.  

Jason Dohring

Zvijezdu serije 'Veronica Mars' u svijet scijentologije uveo je otac, a Scijentološkoj crkvi pripisuje i zasluge za svoj uspjeh u Hollywoodu. Istaknuo je kako mnogi ljudi o scijentologiji imaju pogrešne zablude ili uopće ne znaju o čemu se radi.