Dekoracija stola važna je koliko i jelo na njemu. Inspiriraj se s nama i očaraj svoje goste

Raspareni tanjuri mogu odlično pristajati stolu, ako ih upariš nekim detaljem, a stare gramafonske ploče poslužit će kao cool podložak i zamijeniti stolnjak

Dekoracija stola važna je koliko i jelo na njemu. Inspiriraj se s nama i očaraj svoje goste

Bilo da se radi o običnim svakodnevnim večerama ili pak onim posebnim koje ćeš s ljubavlju pripremiti za prijatelje i svoju obitelj, dekoracija stola nešto je na što bi trebala obratiti pažnju. Kada govorimo o postavljanju stola za svaki dan, sitnice su sasvim dovoljne da vaša okupljanja oko njega, učine posebnima. Buketić svježeg cvijeća, lijepe salvetice ili posuđe, dat će ručku dozu svečanosti, a to je bitno. Ljudi se oduvijek okupljaju oko hrane, odnosno oko stola, no danas sve rjeđe.

Priznat ćeš da i ti  nerijetko sjedaš pred televizor ili laptop i jedeš, što nije dobra navika. Tijelo je nesvjesno da unosi hranu jer je mozak fokusiran na seriju koju gledaš ili na skrolanje po Facebooku. Osim toga, otuđuješ se od onih s kojima živiš, a hrana ti postaje samo gorivo koje treba ubaciti u organizam. Vrati joj mjesto koje zaslužuje. Bez nje ne bi mogla živjeti.

Image


(FOTO: Pexels)

Izaberi najljepši stolnjak, bez obzira što je sredina tjedna, jedan običan dan, postavi tanjure, ubruse, pribor, vazu s cvijećem i okupi svoje ukućane oko stola. Jedite, razgovarajte, družite se. Uživajte u zajedničkim trenucima. Čak i ako si sama, postavi stol za sebe. Zaslužuješ to. Jelo treba blagovati, a ne samo "smazati".

Image

Znaš li koje je bilo najdraže jelo Audrey Hepburn? Imamo i recept


U nastavku ti donosimo najljepše dekoracije stolova koje smo pronašli na Instagramu. Od predivnog posuđa do sjajnih ideja kako ukrasiti stol za nedjeljni ručak ili neku, lijepu posebnu priliku. Ili iskoristiti pokoji detalj za običan četvrtak. Inspiriraj se i dobar tek!


Gramafonske ploče umjesto podmetača za tanjure

Želiš li nešto potpuno drugačije na svome stolu, iskoristi gramafonske ploče i omote. Uz večeru serviraj kvalitetno vino i dobru muziku.


Ujedinjeni u različitosti

Ne moraš robovati kompletima posuđa iz dućana. Puno je zabavnije ako stvoriš svoj komplet. Stavi nekoliko vrsta plitkih tanjura pa ih  spoji u cjelinu pomoću dubokih tanjura iz istog seta.  

Uz tanjure serviraj balone

Izađi iz okvira, ovaj put doslovce iz okvira stola. Dekoracija se ne odnosi samo na drvenu dasku s koje jedeš, već i na sav prostor oko nje. Podigni ju na višu razinu, u zrak - balonima. 

Cvijećem veži ubruse

Umjesto prstena za ubruse, iskoristi konopčiće i cvijeće. Svaki gost će se osjećati posebno kada dobije cvijet. Tko ne bi?

Povrće i voće umjesto cvijeća

Rustikalni stolnjak na kvadratiće automatski otvara apetit. Na njemu umjesto cvijeća napravi dekoraciju od voća i povrća. Sa zeleno-crvenom kombinacijom ne možeš promašiti.

Crni pribor i bijelo cvijeće

Crni pribor zaista je efektan na stolu, uparen s tanjurima iste boje. Podigni dekoraciju bijelim i žutim cvijećem (obrati pažnju na čašu s tratinčicama, zaista divan detalj), a zelenim čvrstim listovima veži ubruse. 

Uz ovakvo posuđe na stolu dekoracija je suvišna

Ručno rađeno posuđe ovako bogatog izgleda zaista ne traži dodatnu dekoraciju. Njegovu ljepotu dodatno naglašava stakleni stol, a tvrdoću stakla ublažavaju sukulenti.