Pred nama su veseli blagdanski dani i vrijeme je da krenemo u ozbiljno planiranje svega što ćemo peći i kuhati za drage ljude. Iako nas većina ima omiljene recepte koje spremamo već godinama, ponekad treba isprobati i nešto novo.
Popularni cheesecake ili torta od sira ima nebrojeno mnogo inačica. Od one američke s biskvitom od keksa do japanske pjenaste torte, vjerujemo kako si isprobala barem jednu od varijanti. No ova tradicionalna njemačka torta sa sirom potpuno je drugačija.
Osim samog sira i jaja, u ovu tortu dodaje se tučeno slatko vrhnje i korica limuna koja kolaču daje dozu svježine i čini ju idealnim desertom nakon obilnog blagdanskog obroka. Osim toga, limunova korica sadrži bioflavonoide, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor i mangan koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma, a tu je i svježi sir koji je odličan izvor proteina.
Sve ovo čini njemačku tortu od sira neodoljivim desertom koji jednostavno moraš isprobati. A za pripremu ove osvježavajuće slastice ti je potrebno:
Kore:
- 200 g brašna
- 120 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 žumanjak
- Prstohvat soli
- Korica pola limuna
Nadjev:
- 8 listova želatine
- 250 mL mlijeka
- 200 g šećera
- Prstohvat soli
- Korica jednog limuna
- 4 žumanjka
- 500 mL slatkog vrhnja
- 500 g svježeg sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
Postupak:
- Pomiješaj brašno, maslac, žumanjak, šećer, soli i limunovu koricu te zamijesi tijesto.
- Od tijesta oblikuj kuglicu i zamotaj ju u plastičnu foliju. Kuglicu od tijesta ohladi u hladnjaku dva sata.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih, a tijesto podijeli na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljaj na krug promjera 26 centimetara.
- Tijesto položi na lim za pečenje i peci oko 8 do 10 minuta dok ne postane svijetlosmeđe.
- Jedan biskvit dok je još vruć nareži na 12 jednakih dijelova i ostavi oba da se ohlade.
- Za nadjev nakvasi želatinu hladnom vodom.
- Mlijeko pomiješaj sa šećerom, solju, limunovom koricom i žumanjcima i kuhaj neprekinuto miješajući na laganoj vatri.
- Kada mlijeko zakuha, makni ga sa štednjaka i u njega umiješaj želatinu koju si najprije dobro ocijedila. Ostavi da se smjesa ohladi.
- U posebnoj posudi izradi slatko vrhnje.
- Kada se mlijeko sa žumanjcima ohladi, umiješaj u njega svježi sir te nakon toga i šlag od vrhnja.
- U okrugli kalup za kolače s pomičnim dnom stavi nenarezani biskvit i prekrij ga nadjevom. Nadjev poravnaj i kolač stavi u hladnjak dok ne očvrsne do kraja.
- Kada očvrsne, na nadjev stavi koru koju si narezala na 12 dijelova. Sve skupa ukrasi šećerom u prahu i posluži ohlađeno.