Zimske slastice

Tradicionalna njemačka torta od sira prava je blagdanska poslastica

Postoje razne verzije popularnog cheesecakea, ali nijedna nije lagana poput ove

kxtrczgvjhbkjnklkknklkljkjnkhh.jpg

Pred nama su veseli blagdanski dani i vrijeme je da krenemo u ozbiljno planiranje svega što ćemo peći i kuhati za drage ljude. Iako nas većina ima omiljene recepte koje spremamo već godinama, ponekad treba isprobati i nešto novo.

Popularni cheesecake ili torta od sira ima nebrojeno mnogo inačica. Od one američke s biskvitom od keksa do japanske pjenaste torte, vjerujemo kako si isprobala barem jednu od varijanti. No ova tradicionalna njemačka torta sa sirom potpuno je drugačija.

Osim samog sira i jaja, u ovu tortu dodaje se tučeno slatko vrhnje i korica limuna koja kolaču daje dozu svježine i čini ju idealnim desertom nakon obilnog blagdanskog obroka. Osim toga, limunova korica sadrži bioflavonoide, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor i mangan koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma, a tu je i svježi sir koji je odličan izvor proteina.

Sve ovo čini njemačku tortu od sira neodoljivim desertom koji jednostavno moraš isprobati. A za pripremu ove osvježavajuće slastice ti je potrebno:

Kore:

  • 200 g brašna
  • 120 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 1 žumanjak
  • Prstohvat soli
  • Korica pola limuna

Nadjev:

  • 8 listova želatine
  • 250 mL mlijeka
  • 200 g šećera
  • Prstohvat soli
  • Korica jednog limuna
  • 4 žumanjka
  • 500 mL slatkog vrhnja
  • 500 g svježeg sira
  • 1/2 šalice šećera u prahu

Postupak:

  1. Pomiješaj brašno, maslac, žumanjak, šećer, soli i limunovu koricu te zamijesi tijesto.
  2. Od tijesta oblikuj kuglicu i zamotaj ju u plastičnu foliju. Kuglicu od tijesta ohladi u hladnjaku dva sata.
  3. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih, a tijesto podijeli na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljaj na krug promjera 26 centimetara.
  4. Tijesto položi na lim za pečenje i peci oko 8 do 10 minuta dok ne postane svijetlosmeđe.
  5. Jedan biskvit dok je još vruć nareži na 12 jednakih dijelova i ostavi oba da se ohlade.
  6. Za nadjev nakvasi želatinu hladnom vodom.
  7. Mlijeko pomiješaj sa šećerom, solju, limunovom koricom i žumanjcima i kuhaj neprekinuto miješajući na laganoj vatri.
  8. Kada mlijeko zakuha, makni ga sa štednjaka i u njega umiješaj želatinu koju si najprije dobro ocijedila. Ostavi da se smjesa ohladi.
  9. U posebnoj posudi izradi slatko vrhnje.
  10. Kada se mlijeko sa žumanjcima ohladi, umiješaj u njega svježi sir te nakon toga i šlag od vrhnja.
  11. U okrugli kalup za kolače s pomičnim dnom stavi nenarezani biskvit i prekrij ga nadjevom. Nadjev poravnaj i kolač stavi u hladnjak dok ne očvrsne do kraja.
  12. Kada očvrsne, na nadjev stavi koru koju si narezala na 12 dijelova. Sve skupa ukrasi šećerom u prahu i posluži ohlađeno.