Svjetski dan bez mesa 2013.

Prijatelji životinja s početkom proljeća potiču na ukusnu i zdravu prehranu namiricama biljnog podrijetla

Svjetski dan bez mesa 2013.

Ususret proljeću, u cijelome svijetu već dvadesetosmu godinu za redom obilježava se Svjetski dan bez mesa (Meatout). Ovaj važan datum simbolizira preporod i obnovu prirode, a potrošače potiče na zdravu, etičnu i ekološku prehranu temeljenu na povrću, voću, žitaricama i mahunarkama.

Prijatelji životinja, u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Farm Animal Rights Movement (FARM), priključili su se preko trideset zemalja diljem svijeta u kojima 20. ožujka dobronamjerni pojedinci pozivaju svoje prijatelje, članove obitelji i zajednice u kojima žive da odbace mesne navike te istraže zdravu i suosjećajnu prehranu.  

U za tu prigodu posebno postavljenoj kuhinji, Prijatelji životinja su u srijedu, 20. ožujka 2013. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organizirali radionicu kuhanja slasnih jela na biljnoj osnovi.


Image


Svjetski dan bez mesa podsjeća na mnoge razloge za promjenu prehrambenih navika:

- Radi okoliša i planeta: udio stakleničkih plinova uzrokovan masovnim uzgojem stoke veći je od udjela čitavoga prometa na Zemlji. Populacija životinja na farmama proizvodi 550 tona izmeta svake sekunde te zagađuje vodu i zemlju.

- Radi zdravlja: voće, povrće, sjemenke, mahunarke i žitarice su najbolji izbor za djecu i odrasle. Prehrana na biljnoj osnovi štiti od najčešćih bolesti i uzročnika smrtnosti u zapadnim zemljama kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, pretilost i rak. Istraživanja su pokazala da vegetarijanci, a još više vegani, imaju 20% nižu stopu smrtnosti od svih oboljenja, žive dulje i rjeđe obolijevaju.

- Zbog gladi u svijetu: za proizvodnju mesa potrebne su goleme količine žitarica i vode, krče se prašume i koriste poljoprivredna zemljišta koja se mogu koristiti za prehranu ljudi.

- Radi spašavanja života: oduzimanje života drugim živim bićima i podržavanje patnje nestaju kada prestanemo kupovati meso i druge namirnice životinjskog podrijetla.

- Zbog kulinarskih užitaka: veganska hrana je vrlo ukusna i otvara nove kulinarske vidike.

Dva dana kasnije (22. ožujka) je Svjetski dan voda koji se obilježava zbog gorućega problema vezanog uz opstanak čovječanstva, a Ujedinjeni narodi proglasili su razdoblje od 2005. do 2015. desetljećem voda. Za proizvodnju namirnica životinjskog podrijetla troše se goleme količine pitke vode i enormno zagađuju vodeni tokovi.

Međunarodni institut za vodu iz Stockholma (SIWI) objavio je prošle godine alarmantnu studiju u kojoj upozorava da zbog rasta svjetskoga stanovništva i sve većih suša neće biti dovoljno vode na svijetu koja bi omogućila proizvodnju mesa za prehranu devet milijarda ljudi, koliko ih se očekuje do 2050. Također, studija Instituta za mehaničko inženjerstvo u Velikoj Britaniji ističe da se prilikom proizvodnje mesa koristi od 20 do 50 puta više vode nego prilikom proizvodnje iste količine povrća, a potražnja za vodom u proizvodnji hrane mogla bi doseći od 10 do 13 bilijuna kubičnih metara do 2050. godine.   

Prijatelji životinja pozivaju sve da Svjetski dan bez mesa i Svjetski dan voda obilježe spremanjem jela s namirnicama biljnog podrijetla. Neka dolazak proljeća bude poticaj za prelazak na vegansku prehranu, čime će svaki pojedinac spasiti vlastito zdravlje, mnoge živote i planet koji ovisi o promjeni naših navika te će time pridonijeti vlastitoj vitalnosti i zadovoljstvu. I mali pokušaj prehrane bez mesa zbog velikih blagodati ubrzo može prerasti u konstantu i novu životnu naviku svakog pojednica, simbolizirajuću buđenje novog čovjeka u sve većoj zajednici suosjećajnih ljudi.

Recepti veganskih jela, peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije i brojne informacije o veganskoj prehrani nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.vegan.hr.