Obiteljske drame

Svekrva iz pakla: Može li se odnos poboljšati ili je osuđen na propast?

Svekrva ti zagorčava život? Vrlo vjerojatno nikad nećete biti najbolje prijateljice, ali možda je moguće barem donekle smiriti strasti. Vjerovala ili ne, ova životna sapunica ipak može imati - happy end

woman-1615242_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Odnos snahe i svekrve često nije baš bajan - naime, radi se o dvije žene na istom terenu koje vole- istog muškarca. Jedna je zbog njega probdjela stotine noćnih sati, mijenjala mu pelene i tješila ga kad je pao s tricikla. Za nju će, na neki način, ovaj muškarac uvijek biti maleni musavi dječak oguljenih koljena. Istovremeno, druga ga žena njegova života poznaje u sasvim drugačijem kontekstu, za nju je isti taj čovjek njezin partner, oslonac i ljubavnik.

Kad gledamo širu sliku, sasvim je prirodno da je odnos snahe i svekrve nerijetko - pa, prilično kompleksan. A ako je odnos narušen, obično je krivac i na jednoj i na drugoj strani- ali i u sredini: suprug, odnosno sin koji ne zna postaviti stvari kako bi trebalo. No, postoje ekstremni slučajevi u kojima su svekrve (sve-krive, pa i sam naziv kaže) one koje mute kašu.

Provjeri je li mama tvog dragog jedna od onih s "tamne strane" i ima li vašem odnosu spasa:

Potpuno uvrnuto

Od svih svekrva koje ne bismo poželjele ni najgoroj neprijateljici, ova je vrsta možda najgora. Riječ je o ženama čiji brak nije uspio ili su još udane, ali stvari ne funkcioniraju dobro. One u ulogu izgubljenog partnera stavljaju sina i očekuju da će im on na neki način zadovoljiti emocionalnu prazninu koja je ostala nakon propalog ljubavnog odnosa. Snahu doživljavaju kao konkurenciju, ljubomorne su i posesivne spram sina. Jasno, riječ je o vrlo nezdravim odnosima za sve uključene, osobito za sina. Takve žene obično su uspješne emocionalne manipulatorice i od sina očekuju da im na neki način "vrati" ljubav i pažnju koje su mu, prirodno, dale.

Sin je ovdje u vrlo nezahvalnoj poziciji, ali uz pomoć svoje supruge, on je taj koji može i mora raskrinkati ovakav raspored figura na šahovskoj ploči - te preuzeti kontrolu. Ako muškarac nije spreman pomoći svojoj majci da s njim izgradi zdrav odnos, ni onaj sa snahom neće nikad biti bolji, a ni sam brak nema svijetlu budućnost.

Igra prijestolja

Neke su svekrve oduvijek bile glava kuće. One su dominantne u odnosu s vlastitim suprugom, a od djece očekuju poslušnost i pokoravanje. Kada djecu odu iz roditeljske kuće, one nisu spremne odreći se svoje šefovske pozicije. To znači da će, kad god joj se pruži prilika, pokušati vladati i nad vašim životima. Uvjerena kako ona uvijek zna najbolje, davat će hrpu savjeta koje nitko nije tražio i usta će joj biti puna kritike na tebe kao suprugu i majku.

Od izravnih komentara tipa: "Zašto moj unuk nikad ne nosi papučice? ", "Zar još niste stigli zastore odnijeti na kemijsko?" ili "Kad su moja djeca bila mala, znalo se tko je roditelj, a tko dijete!", do onih dobro kamufliranih sarkazmom, tipa "Vidim da paziš da se moj Mirko ne udeblja, odlično ti ide - meni to nije uspijevalo jer su uvijek obožavali sve što skuham".

Sve u svemu, prilično toksično. Ako si snažna i staložena osoba, možda možeš i sama izaći na kraj s ovom vrstom svekrve iz pakla. Umjesto da joj vraćaš njezinim oružjem, ono što će imati najbolji učinak je da ostaneš mirna i pokažeš koliko te njezine riječi ne diraju. Znamo, skoro nemoguća misija - ali budi ustrajna i gospođa majka će kad tad shvatit da si u ovoj igri ti pobjednica.

Tko treba cimericu?

Ovo je najbenigniji tip iritantne svekrve: ona želi provoditi puno vremena s vama: svaki vikend? Idealno! Uporno nudi pomoć koju ne trebaš, nepozvana se pojavljuje na vratima, zove i po nekoliko puta na dan… Jednom riječju: guši. Stvar postaje posebno delikatna ako su u igri i unuci. Naime, žena je često prirodno povezanija s vlastitom majkom pa je onda ta baka nerijetko prisutnija u životu unuka. Svekrva se zato može osjećati izostavljeno - i još više navaljivati.

Najbolje je odmah unaprijed postaviti jasne granice da do ovakvih situacija niti ne dođe,a li ako ste ti i tvoj partner to propustili napraviti, morat ćete zauzeti čvrst stav. Ključ je naći zdravi balans, uključiti svekrvu, odnosno baku, u vaš život, ali ne dozvoliti joj da pretjera. Postići to prava je vještina, ali trud se isplati. Nagrada je neprocjenjiva: sretan i miran obiteljski život.