Korisni savjeti

Odlučila si nabaviti psa? Ovo su stvari koje trebaš znati

Prije nego nabaviš psa, svakako se dobro informiraj i pripremi sve što je potrebno kako bi se pas u svom novom domu osjećao što bolje i ugodnije

pexels-torsten-dettlaff-59523.jpg
Foto: Pexels

Bez obzira na to jesi li odlučila udomiti psa mješanca ili pak nabaviti određenu pasminu psa, ako dosad nisi imala psa (pa čak i ako jesi), nekoliko je vrlo važnih stvari na koje uvijek trebaš obratiti pažnju.

Image
Obožavaju svoje ljude

Privrženi svom čovjeku: Ovi psi spadaju u 5 najodanijih pasmina

Dolazak četveronožnog dlakavog prijatelja u dom predstavlja veliki izvor radosti i sreće, no isto tako podrazumijeva i jako veliku odgovornost. Psi nisu igračke i ne dolaze s priručnikom. Prije nego nabaviš psa, svakako se dobro informiraj i pripremi sve što je potrebno kako bi se pas u svom novom domu osjećao što bolje i ugodnije.

shimmer fallback

Imaj na umu da je svaki pas drugačiji i da će mu biti potrebno određeno vrijeme dok ne stekne nove navike i dok se ne privikne na svoj novi dom. Budi strpljiva i brižna i zauzvrat ćeš dobiti odanog prijatelja koji će te voljeti bezuvjetno.

U nastavku doznaj nekoliko korisnih savjeta o odgoju psa, a koji će olakšati život i tebi i tvom novom ljubimcu.

Pronađi pravog veterinara i redovito vodi svog psa na preglede

Kad nabaviš psa, jako je važno odvesti ga na prvi pregled kod veterinara kako bi se obavila sva potrebna cijepljenja, mikročipiranje, itd. Osim toga, veterinar će te savjetovati o tome kako pravilno brinuti o psu, zaštititi ga od parazita, koja je prehrana najbolji izbor za psa, itd. Psa bi trebalo barem jednom godišnje odvesti kod veterinara na pregled, čak i ako nema nikakvih zdravstvenih problema.

shimmer fallback

Pobrini se za kvalitetnu prehranu

Kvalitetna ishrana je ključna za dobro zdravlje psa. Ako si nabavila rasnog psa, konzultiraj se sa stručnjakom o tome koja je prehrana najbolji izbor za tu pasminu. Hrana mora biti usklađena s dobi i veličinom psa te spravljena od visokokvalitetnih sastojaka koji će psu pružiti sve važne nutrijente. Odraslom psu dovoljna su dva obroka dnevno pa imaj to na umu i nemoj mu davati više hrane nego mu je potrebno. Da bi pas bio zdrav, jako je važno voditi računa o njegovoj tjelesnoj težini.

shimmer fallback

Socijalizacija i trening su ključni

Svakom psu, bez obzira na pasminu, potrebna je redovita fizička i mentalna aktivnost kako bi bio sretan i zdrav. Psa svaki dan treba voditi u šetnju te mu pružiti odgovarajuću razinu igre, mentalne stimulacije i drugih aktivnosti koje će zabaviti psa i smanjiti rizik od neželjenog ponašanja. Dobro je trenirati psa i naučiti ga neke osnovne naredbe kako bi se znao ponašati u nepoznatim situacijama te u interakciji s drugim ljudima i životinjama.

shimmer fallback

Nauči komunicirati sa svojim psom

Posljednji, ali ne i manje važan savjet odnosi se na komunikaciju između psa i vlasnika. Prati svog psa i njegovo ponašanje i nauči razumjeti njegove potrebe, prepoznati kada želi van ili se ne osjeća dobro, ugodno ili kada je preuzbuđen. Psi jako vole rutine pa se pobrini da mu to osiguraš i nemoj ga nikad predugo ostavljati samog.  Psu je potrebna svakodnevna tjelovježba i mentalna stimulacija, ali i društvena interakcija s ljudima i životinjama. Uz takav pristup, tvoj će pas biti bistar, sretan i zdrav.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.