Što znači energetski razred A+

Znate li o čemu ovisi energetski razred neke zgrade i što znači energetski razred A+ o kojem pišemo u nastavku

Što znači energetski razred A+

Energetski razred zgrade temelji se na izračunatoj godišnjoj potrošnji toplinske energije po kvadratu grijanog dijela objekta pri referentnim uvjetima. Zbog toga treba znati  o čemu ovisi energetski razred, kako ga izračunati i što znači uopće energetski razred A+  

ImagePotrošnja toplinske energije ovisi prvenstveno o geometriji zgrade i ugrađenim materijalima.
Na prvom mjestu je izolacija koja je ugrađena u zidove, podove, strop i ostalo. 
Potrošnja prema kojoj se određuje energetski razred predstavlja godišnju potrebnu toplinu koja će osigurati unutarnju temperaturu zgradi.

Energetski razred računa se po tome kako pokriva toplinske gubitke kroz pod prema tlu, kroz zidove, prozore, krov i vrata te toplinu koja se gubi ventilacijom objekta tako što kroz pore ili prozore ulazi svježi zrak u prostor. Kakav je onda energetski razred A+?

Energetski razred A+, kao i A++  energetski su najučinkovitije pasivne kuće. 
Pasivne kuće gotovo da i ne troše energiju, a karakteriziraju ih odlična izolacijska svojstva, korištenje sustava povrata topline i obnovljivih izvora energije.
No, energetski razredi kućanskih aparata ubuduće će se označavati oznakama A do G, a novo označavanje kupcima bi trebalo olakšati odabir uređaja koji bi im mogao donijeti uštede