COCKTAIL MASTER 

Što povezuje balet i koktele? Elegancija izvođenja pokreta 

Tijana Klajn, vrhunska miksologinja i članica žirija showa Cocktail Mastera, baletne je špice zamijenila koktel majstorstvom

bmc_ljubljana115-140324.jpg
VOYO logo

U svijetu koktela, baš kao i na sceni, potrebna je doza hrabrosti, senzibiliteta i nepresušne strasti. Tijana Klajn je živi dokaz da su žene itekako spremne biti vodeće figure za šankom – s baletnom gracioznošću i barmenskom strašću.  Kako je iz svijeta baleta ušla u svijet miksologije? "To mi se nekako dogodilo potpuno neprimjetno. Ta dva svijeta su se spojila, prije svega, kroz eleganciju izvođenja pokreta." Kreativnost, senzibilitet i osobni pečat ono su što Tijana svakodnevno unosi u bar: "Prilikom izrade koktela imamo svu tu individualnost, tu je puno kreativnosti. To je opet nešto čime sam ja obojena." 

Finale showa “Cocktail Master” ne propustite u petak i subotu na platformi Voyo!

Žena u 'muškom' svijetu: 'Možda je ranije bilo malo teže biti žena u ovoj industriji'

Kao žena u barskoj industriji, Tijana ne smatra da su razlike između spolova ključna prepreka. No, društvena percepcija ponekad govori drugačije. "Možda je ranije bilo malo teže biti žena u ovoj industriji. Mislim da tu ne postoje neke velike razlike. Posao je u nekim trenucima fizički težak. Ali kako ženama, tako i muškarcima." Ipak, ističe važnu razliku kada je riječ o majčinstvu: "Biti majka i raditi ovaj posao je jako teško. Jer, biti majka je zapravo najteži posao. Biti koncentriran svaku večer u baru, ostaviti sve probleme izvan bara, a kada uđete u njega da budete ista ona vesela osoba kakvu gosti očekuju i potpuno posvećeni njima – to je možda malo teško izbalansirati." 

Image

Inovativni kokteli – kreativnost u čaši

Inspiracija za nove koktele, kaže Tijana, dolazi sa svih strana. "Sve što se događa oko mene – sve me inspirira. Nekada je to neki gost i njegov specifičan ukus, koji stalno pokušavamo zadovoljiti. I onda novi kokteli nastaju najčešće u samoj smjeni." 

Image

Uloga članice žirija u showu Cocktail Master za nju je velika čast, ali i odgovornost: "Očekujem puno sjajnih, izvanrednih barmena. Očekujem tone fenomenalnih pića. Više se nadam onome što puno duže traje – divne uspomene, jedno nesvakidašnje životno iskustvo." 

Image

Priznaje da nije nimalo jednostavno ocjenjivati vrhunske barmene: “Koliko god ocjenjivanje izgleda lako, zaista nije. Ja bih se vodila srcem, ali baš zbog toga postoji cijeli popis kriterija. Miris, okus, izgled koktela i njegova izrada su ključni. Ali uzimam u obzir i osobnost kandidata i tremu koju osjećaju." 

Image

Novi trendovi u svijetu miksologije: oživljavanje starih koktela

Što gosti danas traže od koktela, Tijana napominje kako se granica između kuhinje i bara sve više briše. "Način pripreme pića se toliko pomiješao s kuhinjom da se vrlo lako može dogoditi da ne znate jeste li došli na večeru ili popiti piće. Sve tehnike iz kuhinje se mogu preslikati na bar”, opisuje slikovito.  

Image

Moderna tehnologija, kaže, omogućuje barmenima nevjerojatne stvari: "Sada zaista svatko može rekreirati neki klasik s potpuno novim notama – i mirisom i ukusom – i na taj način ostaviti svoj pečat." Upravo to se očekuje od barmena u natjecanju za najboljeg Cocktail Mastera - osobni pečat. Uz naravno,odličan okus, miris, izgled koktela i gracioznu tehniku pripreme.

Image

Finale showa “Cocktail Master” ne propustite u petak i subotu na platformi Voyo! Jer od sto natjecatelja, ostalo ih je samo petero u borbi za najboljeg miksologa regije kojiće ponijeti prestižnu tiitulu i nagradu od 30 000 eura! 

Cijeli intervju s Tijanom Klajn pogledajte ovdje: