Svjetski dan prijevremeno rođene djece

10 slavnih žena koje su rodile male Palčiće

Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, zavirile smo u celebrity svijet i otkrile koje su slavne žene na svijet donijele male Palčiće

prijevremeni porod celebrity.jpg
Foto: Profimedia

Prijevremeni porođaj (porođaj prije 37. tjedna trudnoće) može biti itekako zastrašujuć i sa sobom donijeti brojne komplikacije. Budući da nedonoščad ima manje vremena u maternici, često se suočavaju s brojnim poteškoćama nakon što se rode.

Image
Hrabra Palčica

Klara je rođena u 28. tjednu sa samo 1080 grama i pokazala je što je hrabrost

S obzirom da je cijeli studeni mjesec svjesnosti o nedonoščadi, a na današnji dan, 17. studenog, obilježava se Svjetski dan prijevremeno rođene djece, zavirile smo u svijet slavnih i otkrile koje su slavne žene na svijet donijele male Palčiće.

Od Angeline Jolie do Julie Roberts, ove slavne majke znaju koliko iskustvo prijevremenog poroda može biti teško i stresno. Njihove priče pročitaj u nastavku.

Anna Faris i Chris Pratt

"Moj vodenjak puknuo je usred noći, kad sam bila u sedmom mjesecu trudnoće. Požurili smo u bolnicu, a oni su uspjeli zaustaviti aktivni porod magnezijem. Bila sam u bolnici i cilj je bio da budem u krevetu četiri tjedna…ali sedmog dana opet sam počela dobivati trudove. Nisam si to htjela priznati, jako smo se bojali, ali kad je Jack izašao, iako je bio tako sićušan, izgledao nam je tako dobro", rekla je Anna Faris 2015. godine.

Glumica i njezin bivši suprug, glumac Chris Pratt, dočekali su svog sina Jacka u kolovozu 2012. godine. Rođen je devet tjedana ranije i težio je samo 1.7 kilograma pri rođenju. Nakon što se maleni Jack rodio, odmah je odveden na odjel za intenzivnu njegu novorođenčadi. "Spavao je ispod jezivog svjetla i imao je cjevčicu za hranjenje i puno žica koje su išle unutra i van, a živio je u tom inkubatoru. To je bio njegov prvi krevetić", rekao je glumac 2014. godine. Također je objasnio da bi Jack često prestao disati i da bi ga medicinska sestra morala malo protresti "kako bi ga podsjetila da je živ". Ali nakon puno ljubavi i brige, Jack je dosegao gotovo dva kilograma i njegovi roditelji mogli su ga odvesti kući. Danas je Jack sretno devetogodišnje dijete, a iako se par rastao 2017. godine, i dalje zajedno odgajaju sina.

Beyonce i Jay-Z

Superzvijezdi je 2017. godine bio potreban prijevremeni hitni carski rez s blizancima Rumijem i Sirom te je progovorila o svom iskustvu u Vogueu.

Majka troje djece rekla je: "Otekla sam od toksemije i bila sam u krevetu više od mjesec dana. Moje zdravlje i zdravlje mojih beba bili su u opasnosti, pa sam imala hitan carski rez. Proveli smo mnogo tjedana na intenzivnoj. Moj muž je bio snažan sustav podrške za mene. Ponosna sam što sam bila svjedok njegove snage i evolucije kao čovjeka, najboljeg prijatelja i oca. Bila sam u svojevrsnom sistemu preživljavanja i nisam to shvatila sve do nekoliko mjeseci kasnije. Danas imam vezu sa svakim roditeljem koji je prošao kroz takvo iskustvo. Nakon carskog reza osjećala sam se drugačije. Bila je to velika operacija. Neki od vaših organa su privremeno pomaknuti, a u rijetkim slučajevima, privremeno uklonjeni tijekom porođaja. Nisam sigurna da to svi razumiju. Trebalo mi je vremena da ozdravim, da se oporavim. Tijekom oporavka dala sam sebi ljubav i brigu o sebi i prihvatila sam svoje obline. Prihvatila sam ono što je moje tijelo željelo biti."

Zoe Saldana i Marco Perego

"Kad sam bila na neonatalnom odjelu intenzivne njege sa sinovima, postala sam kao svaki drugi roditelj na tom katu", rekla je glumica za People. "Moj suprug i ja bili smo na milosti naših medicinskih sestara i liječnika - životi naše djece ovisili su o svakom njihovom pokretu."

Kroz iskustvo sa svojim blizancima, Cyjem i Bowiejem, koji su prijevremeno rođeni 2014. godine, postala je strastvena u pružanju pomoći svakoj majci kojoj je pomoć potrebna. "Prošla sam kroz to, bila sam tamo. Bila sam roditelj i moja djeca su bila ta koja su imala koristi od izvrsnih bolničkih usluga. I to želim svakom roditelju. Želim to svakom djetetu."

Angelina Jolie i Brad Pitt

Angelina i njezin bivši suprug Brad 2008. godine postali su roditelji blizanaca Vivienne i Knoxa, ranije nego što su očekivali. Glumica je znala da mnoge blizanačke trudnoće završe prijevremeno, stoga je bila pripremljena. Srećom, obje bebe rođene su potpuno zdrave.

Celine Dion

Nakon šest ciklusa potpomognute oplodnje, Celine Dion je 2010. zatrudnjela s trojkama sa svojim pokojnim suprugom Reneom Angelilom. Nažalost, jedna beba je izgubljena. Njezina dva dječaka, Eddy i Nelson, rođeni su prijevremeno, te su nekoliko dana morali provesti u inkubatoru, ali sve je prošlo bez većih komplikacija.

Hilaria i Alec Baldwin

Drugo dijete Hilarie i Aleca Baldwina, Rafael, rođen je mjesec dana ranije nakon što je Hilaria 2015. godine prijevremeno rodila. Bio je to zastrašujući trenutak za par jer je rođen s pupčanom vrpcom omotanom oko vrata i nije mogao disati. Nakon što ga je liječnički tim spasio, otišao je na odjel za intenzivnu njegu. Hilaria i Alec ponosni su roditelji šestero djece, trenutno očekuju sedmo dijete, a Rafael je jedini Palčić u obitelji.

Kim Kardashian i Kayne West

Kći Kim Kardashian i Kaynea Westa, North, rođena je pet tjedana ranije 2013. godine jer je mama Kim imala komplikacije od rane preeklampsije koja uzrokuje oticanje i visoki krvni tlak. North, koja je težila oko 2 kilograma pri rođenju, prebačena je na odjel intenzivne njege kako bi mogla regulirati tjelesnu temperaturu jer joj pluća nisu bila potpuno formirana.

Adriana Lima

Adriana Lima rodila je 2009. godine svoju kćer Valentinu u 34. tjednu trudnoće. Nakon što je razvila preeklampsiju, manekenka je stavljena na mirovanje u krevetu dva tjedna, a zatim je dobila rane trudove. Njezini liječnici izvrsno su se pobrinuli za bebu Valentinu i ona je sada zdrava djevojčica.

"Voljela bih da je bila sa mnom kod kuće, ali to u mom slučaju nije bilo moguće. Kao roditelj stvarno želite dati sve od sebe i ne želite da se išta dogodi s bebom, pa je bilo stresno", rekla je manekenka, dodavši da se o njoj i njezinoj kćeri brinuo 'sjajan tim liječnika'.

Blake Lively i Ryan Reynolds

Us Weekly je potvrdio da su Blake Lively i suprug Ryan Reynolds dočekali svoje prvo zajedničko dijete, djevojčicu James, neposredno prije Nove godine 2015. godine, iako je glumičin termin bio tek u veljači, ali s obzirom da su oboje vrlo privatni oko svog života, javnost ne zna nikakve detalje osim datuma porođaja. Ovaj glumački par i inače je poznat po tome da privatni život čuva za sebe, a osim sedmogodišnje James, roditelji su šestogodišnje Ines i trogodišnje Betty, a Blake je trenutno trudna s njihovim četvrtim djetetom.

Julia Roberts

Rođeni s nešto više od 2 kilograma svaki, blizanci slavne glumice Julije Roberts, Phinnaeus i Hazel, rođeni su carskim rezom u 36. tjednu trudnoće, 2004. godine. Glumica je dobila rane trudove i završila na strogom mirovanju u krevetu, a srećom - njezina djeca rođena su zdrava, bez nekih ozbiljnih komplikacija pri porođaju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.