Obožavali su ih i kraljevi

Sijamska mačka - inteligentna i 'pričljiva' mačka osebujnog izgleda

Elegantnog i pomalo neobičnog izgleda, sijamska mačka jedna je od najstarijih pasmina domaće mačke. Energična je, znatiželjna i vrlo pametna

alex-meier-ZY97RvOiAOA-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Mačke su vrlo jedinstvene i inteligentne životinje i svaka je posebna na svoj način.  Danas na svijetu postoji veliki broj raznih pasmina domaćih mačaka, rasnih i običnih, a priznate su čak 32 pasmine mačaka sa otprilike 4000 varijacija. Među njima, sijamska mačka je jedna od najposebnijih.

Image
Nježni div među mačkama

Maine coon: 10 zanimljivosti o jednoj od najposebnijih mački na svijetu

Lijepog i pomalo neobičnog izgleda, sijamske mačke su jedna od najstarijih pasmina domaće mačke te su vrlo pametne, odane i razigrane. Ističu se po svojoj karakterističnoj svijetloj jednobojnoj dlaci s tamnijim obilježjima u boji. Tijelo im je vrlo elegantno, s visokim i tankim nogama te duguljastom glavom.

Image
Foto: Pexels

Ove su mačke po svojoj naravi vrlo energične, aktivne, društvene i znatiželjne i uglavnom imaju dugi životni vijek. Neki ih čak nazivaju 'psom među mačkama'. Naime, vrlo su privržene svom vlasniku, a moguće ih je i dresirati jer su pametne i lako uče.

Image
Foto: Unsplash

Zbog svoje druželjubivosti, odanosti i aktivne naravi, sijamske mačke su savršen kućni ljubimac.  Mnogo je razloga zašto su baš sijamske mačke među najposebnijim pasminama domaćih mačaka, a neke od najvećih zanimljivosti o njima donosimo u nastavku.

Jedna su od najstarijih pasmina

Sijamske mačke potječu s Tajlanda, nekad znanog kao Sijam, a prvi put se spominju prije više od 700 godina i to u jednom starinskom rukopisu za koji se pretpostavlja da je nastao između 14. i 18. stoljeća. Prema tome, sijamske mačke jedna su od najstarijih poznatih pasmina mačaka na svijetu. Prve sijamske mačke u Europi su se pojavile u drugoj polovici 19. stoljeća, i to na londonskoj izložbi Crystal Palace 1871. godine. Već početkom 20. stoljeća postale su vrlo popularne i u Europi i u Americi.

Image
Foto: Unsplash

Štovali su ih kraljevi i svećenici

Ova je orijentalna pasmina mačaka bila vrlo štovana u hramovima budističkih svećenika, a bila je prisutna i na dvoru sijamskog kralja. Brojne su tajlandske kraljevske obitelji cijenile sijamske mačke radi njihovog osebujnog, neobičnog i atraktivnog izgleda. Neki su pripadnici kraljevskih obitelji vjerovali kako će sijamske mačke primiti njihovu dušu kada umru te kako će ostatak života provesti u luksuznim hramovima.

Image
Foto: Unsplash

Osebujnog su izgleda

Sijamske mačke posebne su po svom elegantnom i pomalo misterioznom izgleda. Dolaze u širokom spektru boja, no većina ih je srebrno-sive boje, s upečatljivim plavim očima. Zanimljivo je da se sijamske mačke rađaju potpuno bijele, a tamne oznake razvijaju im se tek kasnije, dok odrastaju. S obzirom na to da imaju kratko krzno, sijamske mačke ne iziskuju posebnu njegu. Povremeno ih je dobro počešljati. Što se tiče građe, sijamske mačke su srednje velika pasmina, dugog i elegantnog te pomalo mišićavog tijela. Noge su im duge i vitke.

Image
Foto: Unsplash

Izuzetno su druželjubive, zaigrane i inteligentne

Sijamske mačke imaju posebnu osobnost i s razlogom ih se naziva 'psima među mačkama'. Aktivne su, radoznale i 'pričljive'. Obožavaju biti u središtu pozornosti i prilično su zahtjevne. Jako su pametne, vole društvo i privržene su svojim vlasnicima. Vole igru i ako ostanu same, ubrzo će im postati dosadno stoga je važno osigurati im dovoljno aktivnosti, a odličan su izbor i igračke za inteligenciju. Uz sve to, sijamske mačke su i jako uporne i uživaju u maženju sa svojim vlasnikom.

Image
Foto: Unsplash

Vrlo su 'pričljive'

Još jedna zanimljivost o sijamskim mačkama je ta da vole pričati. Naime, ove mačke poznate su po svojim vokalnim sposobnostima jer proizvode zvukove kako bi svojim vlasnicima izrazile svoje potrebe ili pak želju za društvom.

Image
Foto: Pexels

Prosječan životni vijek im je 15-20 godina

Sijamske mačke imaju vrlo dug životni vijek, jedan od najdužih među domaćim mačkama. Uz pravilnu brigu i odgovarajuću prehranu, sijamske mačke mogu poživjeti i do 20 godina. Čistokrvne sijamske mačke sklone su gingvitisu pa se vlasnicima savjetuje da redovno vode brigu o zubima svojih ljubimaca.

Image
Foto: Unsplash