S obzirom na to da se nalazimo u vremenu kada smo preko noći morali promijeniti životne navike, i izgleda da ćemo još neko vrijeme biti u njemu, svi moramo znati kako se radi pravilno dezinficiranje ruku koje nas može spasiti od zaraze virusom.
Redovito pranje ruku i dezinfekcija ruku i prostora, jedna je od najvažnijih mjera zaštite od korona virusa.
S obzirom na to da svi učestalo dodirujemo svoje lice, usne, nos i oči rukama, vrlo često nesvjesno si prenesemo viruse pa je redovita higijena ruku je na prvom mjestu.
Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom 30 sekundi.
Što kada pri ruci nema sapuna i vode?
Evo i kako izvesti pravilno dezinficiranje ruku ako nismo u blizini vode.
Zapamtite da tijekom boravka u prirodi, tijekom svake vožnje javnim prijevozom ili automobilom, na radnom mjestu ili u restoranu, uvijek koristite dezinfekcijsko sredstvo koje će ukloniti patogene organizme.
Koristite dezinficijense sa 70% alkohola, jer je dokazano kako više koncentrirani alkohol denaturira odnosno uništava proteine na površini bakterije/virusa pa ti denaturirani proteini mogu stvoriti dodatni sloj koji predstavlja barijeru tj. zaštitu protiv prodora samog alkohola u stanicu virusa i bakterije.
Također alkohol u koncentraciji od 70% sporije isparava i time dugotrajnije djeluje od onog s većom koncentracijom.
Počevši od socijalnog distanciranja do higijene i dezinfekcije ne samo ruku već i prostora u kojem se nalazimo, u ovom „novom normalnom“ vremenu pravilno dezinficiranje ruku je ipak najvažnije.
Pranjem ruku uništava se više od 99% prolazne mikroflore pa tako i patogenih mikroorganizama.