Savjeti kako zamijeniti lanac na biciklu

Svatko tko vozi biciklu, rekreativno ili iz zabave, barem jednom u životu imao je situaciju da je tijekom vožnje na biciklu imamo problem s lancem i zapitao se kako zamijeniti lanac na biciklu

Savjeti kako zamijeniti lanac na biciklu

Ne dopustite da vam takav scenarij upropasti vožnju, pročitajte nešto o osnovnim  koracima kako bi što bezbolnije promijenili lanac na biciklu i nastavili s vožnjom.

Zadatak kako zamijeniti lanac na biciklu, ne bi vam trebao stvarati previše problema, a pogotovo iskusnim 'bajkerima'.

Nije vam nužno potreban ni poseban alat, no ako ga imate, tim bolje.

Image


Ako i niste stručnjak evo nekoliko savjeta da ne biste morali razmišljati o tome kako zamijeniti lanac na biciklu 

Zapamtite jednu vrlo važnu stvar, a to je da lanac na biciklu služi kako bi prenosio snagu pedaliranja s prednjeg lančanika na zadnje zupčanike i preko njih na zadnji kotač.
Sastavljen od karika koje su povezane pinovima oko kojih se vrte valjčići i svi se gibaju, a da bi lanac dobro radio sve to mora se glatko uvijati.

Vaš lanac će "zaribati" onog trenutka kad mu je njegovo elastično gibanje onemogućeno i zapitat ćete se kako zamijeniti lanac na biciklu, a da to možda niste ni trebali da ste lanac redovito podmazivali.

Lanac se pokvari, ako to možemo tako nazvati, zbog nekih običnih sitnica na koje nismo pazili. Zarđa jer smo ga vozili cijelu zimu pa je korodirao od soli. Nismo ga čistili pa je pun blata od vožnje po zemljanom terenu, ili smo neprecizno mijenjali brzine.
Lanac će dugo trajati ako je čist i dobro podmazan. I naravno, u tom čišćenju ne treba pretjerivati.

Nečistoće poput blata treba prebrisati krpom ili oprati sa sredstvom za čišćenje bicikla ili sredstvom WD-40 koje odmašćuje i otklanja masnoće.

Naravno, možda je došlo i do habanja materijala i to je već razlog za pitanje  kako zamijeniti lanac na biciklu, jer je došlo vrijeme da ga zamijenite novim.   

Ako želite produbiti znanje o ovoj temi, savjetujemo da pogledate praktični i jednostavni video na internetu o tome  kako zamijeniti lanac na biciklu i sve će vam biti puno jasnije. Ili naprosto jednostavno odvedite bicikl u servis jer oni znaju najbolje kako zamijeniti lanac na bicikli, a vi se pobrinite o održavanju.