Volite dimljeni sir a ne znate kao ga napraviti? Pitate se kako dimiti sir u woku?
Evo nekoliko koraka što napraviti i kako osušiti svježi sir kod kuće.
Evo nekoliko koraka što napraviti i kako osušiti svježi sir kod kuće.
Znate li da možete osušiti svježi sir kod kuće? Pitate se kako? Za početak reći ćemo vam da ga možete dimiti.
Sir u usporedbi s drugim mliječnim proizvodima može se čuvati jako dugo.
Ipak, neće izbjeći kvarenje, ali ako se ne poduzmu dodatne mjere za produljenje roka trajanja sira, stvari se mijenjaju. Sir se može sušiti.
Kako osušiti svježi sir i kako dimiti sir?
Svježi sir se može osušiti dimljenjem, evo i kako.
Osušiti i dimiti sir kod kuće možete tako što ćete uzeti wok ili neku sličnu posudu pa u dno prekrijte alu-folijom i stavite šaku-dvije bukove piljevine.
Možete dodati i sitno isjeckane grančice vinove loze.
Piljevinu prekrijte i umotajte u alu-foliju pa napravite nekoliko rupica kroz koju će izlaziti dim.
To radimo zato da dim ne ide direktno na sir, već da kruži oko njega. Na pripremljenu piljevinu stavite jednu ili dvije mrežice.
Na mrežicu stavite sir koji cijeli premažite s malo ulja, wok stavite na plinsko kuhalo na najjaču vatru.
Uskoro će se zapaliti piljevina, vatru zatim smanjite na minimum i poklopite wok poklopcem.
Bilo bi dobro da poklopac dobro brtvi da ne izlazi dim u prostoriju.
Pustite da se sir dimi 15-20 minuta, potom zatvorite plin i ostavite ga poklopljenog u woku dok se ne prohladi wok i sir (sat-dva).
Po vlastitom ukusu možete sir dimiti i duže.
Sada kada znate kako osušiti svježi sir, sigurni smo da mu nećete moći odoljeti.
Ako vas zanima kako osušiti svježi sir i ako do sada to niste pokušali, nakon ovog savjeta sigurni smo da ćete pričati vašim prijateljima kako osušiti svježi sir