Savjeti kako koristiti eterična ulja

U ovom tekstu ćete saznati više o tome kako koristiti eterična ulja te o najčešćim načinima njihove primjene, a za maksimalan užitak i pametnu upotrebu!

Savjeti kako koristiti eterična ulja

Znate li kako koristiti eterična ulja? Eterična ulja u organizam se unose oralno, dišnim putovima tijekom inhalacije ili kroz kožu – masažom, kupkama i kompresama

shimmer fallbackUdisanjem molekule eteričnih ulja dospijevaju i u limbički sustav, predio mozga povezan s emocijama, pamćenjem i učenjem. Zahvaljujući utjecaju na limbički sustav, eterična ulja sudjeluju u održavanju naše mentalne oštrine i emocionalne ravnoteže.

Kako je najbolje koristiti eterična ulja?

Inhalacija je  vrsta primjene eteričnih ulja koja je jednostavna, neškodljiva i praktična, pa i ne čudi što eterična ulja najčešće koristimo baš na ovaj način. Eterična ulja neizravno inhaliramo kad su raspršena u zraku, u prostoru u kojem boravimo. Najčešće su raspršivači aroma svjetiljke, difuzeri, sprejevi.

Primjena putem kože jedan je od najdjelotvornijih načina korištenja eteričnih ulja. Eterična ulja u krvotok prodiru vrlo brzo nakon primjene, te odmah počinju djelovati. 

Nepravedno ćemo izdvojiti (nasumice) samo tri vrste eteričnih ulja, a za mnoge druge informacije posavjetujte se sa stručnjacima.
Eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia), ulje koje se uz lavandu najčešće veže uz aromaterapiju, snažnog je antivirusnog, antibakterijskog i fungicidnog djelovanja. Koristimo ga za tretmane akni, čireva, gljivičnih oboljenja kože, herpesa, lišajeva, bradavica.
Eterično ulje grejpa (Citrus x paradisi), diuretik i limfotonik, nezaobilazno u tretiranju celulita, retencije vode i razlaganja masnoće. Korisno također za njegu masne, nečiste i kože s aknama. Ulje je fototoksično.
Eterično ulje lavande (Lavandula angustifolia), korisno je za njegu svih tipova kože, umiruje i zacjeljuje. Primjenu nalazi kod akni, opekotina, rana, gljivičnih stanja, ekcema, psorijaze, svrbeža, dermatitisa.

Kako koristiti eterična ulja na putovanju?

Eterična ulja možete kapnuti i na predmete poput glinenih nosača mirisa, ukrasa ili papirnatih maramica. Tako miris (i učinak!) eteričnog ulja možete ponijeti sa sobom, ma gdje išli! Uvijek je bolje napraviti svoj miris za auto od eteričnih ulja nego kupovati umjetne mirise.

Kako koristiti eterična ulja da biste osvježili prostor u vašem domu?
Kako biste vaš dom održali mirisnim i čistim, koristite mješavine eteričnih ulja koje možete primijeniti sami na više načina. Eterična ulja mogu također popraviti raspoloženje, opustiti vas ili potaknuti moždane funkcije, koncentraciju i pamćenje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.