DAN RUŽIČASTIH MAJICA

RTL-ovci u ružičastom: Fizičkom, verbalnom, emotivnom i socijalnom nasilju nije mjesto među djecom!

Posljednje srijede u veljači obilježava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica. Odijevanjem ružičaste majice RTL-ovi voditelji na simboličan način žele skrenuti pozornost na problem vršnjačkog nasilja u školama. Ono nije samo verbalno i fizičko, već je i socijalno i psihološko. Sve je izraženije i u virtualnom svijetu, osobito na društvenim mrežama

Damira Gregoret.jpg
Foto: RTL

Posljednje srijede u veljači obilježava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica. Odijevanjem ružičaste majice RTL-ovi voditelji na simboličan način žele skrenuti pozornost na problem vršnjačkog nasilja u školama. Ono nije samo verbalno i fizičko, već je i socijalno i psihološko. Sve je izraženije i u virtualnom svijetu, osobito na društvenim mrežama.

Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Hrvatski sabor donio je u veljači 2017. godine. Ružičaste majice kao simbol odabrane su nakon slučaja vršnjačkog nasilja nad srednjoškolcem u kanadskom gradu Berwicku 2007. godine kojeg su učenici maltretirali zbog ružičaste majice koji je odjenuo u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke. U znak protesta njegovi prijatelji odjenuli su ružičaste majice i pokrenuli tradiciju obilježavanja Dana ružičastih majica diljem svijeta s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja u svim oblicima.

„Vršnjačko nasilje raširen je problem, s njime se susreću djeca, roditelji i profesori u cijelom svijetu. Nasilna djeca ponekad odrastaju u nasilne mlade ljude, roditelje, prijatelje i supružnike i dužnost je društva - ne samo roditelja, već i sustava, odnosno škole, ali i medija da jasno ukažu na problem i nude rješenja. Vršnjačkog nasilja je bilo i kada sam ja odrastala. Ipak, o njemu danas više pričamo, a i djeca su mnogo više izložena nasilju putem interneta, odnosno društvenih mreža,“ kazala je voditeljica RTL-a Danas Ivana Brkić Tomljenović, koja je svjesna odgovornosti koju mi, kao medij, imamo u osvještavanju ovog problema. No prvi koraci kreću iz obitelji. „Kćeri odgajam na način da se lijepo ponašaju prema svojim prijateljima, da uvažavaju različitosti i da budu spremne pomoći drugoj djeci. I ne treba zaboraviti - nije sramota trebati pomoć, niti je zatražiti“, dodaje.

Image
Foto: RTL

Da je „ključ u edukaciji i odgoju, a sve kreće najprije od kuće“ smatra i njezin kolega Mario Jurič.

„Vršnjačko nasilje je, nažalost, i dalje prisutno u našem društvu. Često smo o njemu i izvještavali, ali smo uvijek tražili i savjete stručnjaka. Problem je slojevit, ali vjerujem da zajedničkim snagama možemo učiniti da se takav oblik nasilja smanji i iskorijeni. Uz to, potrebna je edukacija i razgovor o problemima koji muče mlađe generacije. Nije 'fora' hvaliti se maltretiranjem slabijeg. Vršnjačkog nasilja je u većoj ili manjoj mjeri bilo i u vrijeme mog odrastanja, no sad je ono puno vidljivije zbog interneta i društvenih mreža koje su dostupne svakome“, objašnjava Jurič.

Ružičastu majica kao simbol empatije, poštovanja različitosti, tolerancije i dijaloga odjenuli su voditelji središnje informativne emisije RTL-a – Ivana Brkić Tomljenović, Damira Gregoret i Mario Jurič, voditeljica i urednica RTL Direkta Mojmira Pastorčić te voditelji omiljenog kanala za djecu, mlade i obitelj, RTL Kockice.

„Drago mi je da i ove godine obilježavanjem Dana ružičastih majica apostrofiramo ovaj rastući problem. Vršnjačko nasilje je svojevrsna odgovornost svih nas i vrijeme je da prestanemo s etiketiranjem te kao pojedinci više zagrebemo u procese koji dovode do nasilja i razmislimo kako ga spriječiti. Kao društvu nam nedostaje empatije i tolerancije, to je suština ovog problema“, kazala je Tatjana Horvatić, ponosna i na činjenicu da je RTL Kockica odavno prepoznala manjak sadržaja koji služi kao podrška mentalnom zdravlju djece i roditelja. „Nastavljamo sa snimanjem emisije 'Meni možeš reći sve', nastale u suradnji sa psihologinjom i psihoterapeutkinjom Sandrom Tolić“, dodaje.

„Važno je naglasiti ozbiljnost vršnjačkog nasilja i kako osvještavanje o tom problemu može značajno poboljšati živote djece i mladih. Odijevanje ružičaste majice simbolički pokazuje važnost zajedničke borbe protiv nasilja među mladima, čime gradimo sigurnu i bolju budućnost za našu djecu“, naglašava njezin kolega Davor Balažin.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL