Artičoke su izgledom vrlo atraktivne biljke, posebno u vrijeme cvatnje. Upravo taj cvijet je ono što se konzumira i od čega se pripremaju različiti specijaliteti.
A znate li vi kako ih pripremiti i kako spremiti artičoke da budu upravo onakve kakve bi trebale izgledati na tanjuru?
Te nježne, a istovremeno i čvrste latice zeleno-ružičastih cvjetova artičoka ne rijetko su predmet žudnje svakog gurmana. Ako naučite kako spremiti artičoke, uvijek ćete imati adute u rukavu za neku sljedeću proslavu ili svečanu večeru.
Neki ih nazivaju svibanjski pupoljci koji niču iz ogromnih, raskošnih, ali i grubih grmova.
Otporne su na sve uvjete i moguće ih je gotovo bilo gdje uzgojiti.
Kada pričamo o tome kako spremiti artičoke - tu su tri načina koja su podjednako dobra i svaki je poseban na svoj način.
Artičoku kao prvo treba očistiti tako što ćete ukloniti vanjske tvrde dijelove i odrezati gornji - nazubljeni - dio cvijeta. Stabljiku ogulite pa tek onda narežite.
Cvjetove punite mješavinom krušnih mrvica, češnjaka i peršina. Sve zajedno prelijte obilato maslinovim uljem. Sa strane prokuhajte malo vode i njome nadopunite posudu u koju ste posložili artičoke tako da budu prekrivene do ruba cvjetova. Kuhajte na laganoj vatri. Nikako ne miješati samo provrtite posudu povremeno.
Ovo je najklasičniji način pripreme, iako i tu postoje razne varijacije. Posla s njima dakle ima, no kad se jednom okusi i iskusi taj užitak, nema povratka.
Marinirane artičoke s tabbouleh salatom i Artičoke s bobom i graškom su još dva načina kako spremiti artičoke, ali o njima detaljnije u nekom sljedećem članku
Znate li kako spremiti artičoke? Ako se još niste upustili u ovu avanturu - krenite sada i nagradite se veličanstvenim okusima za vaše nepce