Morske oaze mira

Mir, tišina i netaknuta priroda: Najljepši (još uvijek) nerazvikani otoci na Jadranu

Kristalno čisto more i samo ti i on u uvali koju ste odabrali za uživanje - tako to izgleda ako ljetovanje odlučiš provesti na nekom od manje razvikanih otočića u Jadranskom moru

profimedia-0364946188.jpg
Foto: Profimedia

U Jadranskom moru leži više od 1246 otoka i otočića. Neki od njih su prava prirodna čuda koja skrivaju rijetko viđene pojave koje samo priroda može stvoriti pod utjecajem mora, sunca i bure. Svake godine mediteranska Hrvatska privuče milijune turista svojom ljepotom, netaknutom prirodom, predivnom razvedenom obalom i mnoštvom povijesnog sadržaja i arhitektonskih čuda.

Image
Carstvo tirkizne boje

Kao na Maldivima: Hrvatske plaže s kristalno plavim morem

Neki ljudi preferiraju gužvu, vrevu, plaže koje su prepune ležaljki i ručnika i partijanje do rane zore, a neki samo traže svoju privatnu oazu mira bez automobila i naznaka modernog načina života.

Mir, tišina, netaknuta priroda, kristalno čisto more i samo ti i on u uvali koju ste odabrali za uživanje. Tako to izgleda ako se za ljetovanje odlučiš otići na jedan od malih naseljenih otočića u Jadranskom moru. Ukupno ih je 49, a mi smo odabrale pet savršenih morskih oaza za idilični odmor u prirodi

Drvenik mali

Predivne plaže i čisto more glavni je nazivnik ovog malog otoka svega desetak milja udaljenog od Trogira. Sa svojih 60 stanovnika i bez moderne gradnje može se pohvaliti kao jedinstveni otočić na kojem se njeguje robinzonski turizam. Na ukupnoj površini od oko 3,5 kilometara nema asfaltiranih cesta, ali ima ljekovitog mediteranskog bilja i obilje nasada maslina i rogača. Odmor na ovom otoku zaista je odmor od civilizacije jer ćete se kretati šumskim putevima, prati kišnicom i hraniti se isključivo organskim domaćim proizvodima.

Biševo

Prepun prirodnih ljepota, ovaj otočić naseljen je još od prapovijesti, a od tada do danas nije se puno toga promijenilo i to mislimo u pozitivnom smislu. Smješten nedaleko od Visa, poznat po svojoj Modroj špilji, Medvidinoj špilji, malom plavcu i pješčanim plažama ovaj otočić idealan je za one koji žele napuniti duh i tijelo pozitivnom energijom. Na površini od 6 kvadratnih kilometara dočekat će te 19 stalnih stanovnika i pregršt ljepota.

Koločep

Na cijelom otoku postoji čak 17 vrijednih spomenika kulture, uglavnom crkvica i fortifikacija, ali niti jedna asfaltirana cesta. Postoji jedan betonski put koji spaja dva naselja, dovoljno širok za pješake ali ne i za vozila, ostalo je netaknuta priroda, tajne uvale i divlje plaže. Unatoč tome, postoji turistička infrastruktura, tu su dva hotela i nekoliko apartmana koji nude moderan smještaj za sve turiste, a na površini od 2,5 kilometra kvadratna smjestilo se oko 150 stanovnika koji se uglavnom bave maslinarstvom. Na svega tri kilometra od Dubrovnika, ovaj otočić idealan je za one koji se žele istinski odmoriti nakon gužvovitog razgledavanja jadranskog juga.

Zlarin

Mali otok u šibenskom arhipelagu danas broji tristotinjak stanovnika i može se pohvaliti najdužom otočnom rivom u Hrvatskoj koja je duga 131 metar a široka čak 16. Zlarin ima bogatu povijest koja seže u trinaesto stoljeće što ga čini bogatim kulturnim središtem, a zanimljivo je da su upravo Zlarinjani prvi koraljari koji se spominju na Jadranu. Otokom se proteže mnoštvo divljih plaža i uvala s kristalno čistim morem što ovaj otok čini primamljivim za sve ljubitelje malo mirnijeg godišnjeg odmora u skladu s prirodom.

Prvić

Osim nekoliko traktora i vatrogasnog vozila, na ovom otoku šibenskog arhipelaga nama automobila a veza s kopnom se održava brodom koji plovi nekoliko puta dnevno iz Šibenika i Vodica. Od srednjeg vijeka ovaj je otok služio šibenskim plemićima koji su se tamo sklanjali od kuge. Njegova ljepota i prirodna raznolikost privukle su i hrvatskog jezikoslovca Fausta Vrančića koji je, iako je rođeni Šibenčanin, tražio da bude pokopan na Prviću gdje je posjedovao ljetnikovac koji je danas turistička atrakcija. Turizam je na otoku razvijen u obliku privatnog smještaja, a oni koji se odluče za ovaj mirni otočić, moći će uživati u brdskom biciklizmu, trčanju i prekrasnom pogledu na kornatsko otočje koji se pruža s prvićkog vidikovca.