Kako odabrati kacigu za motor?

Zakonski, kaciga je jedini komad moto opreme koju morate nositi, također je bez premca i najvažnija stvar koju ćete kupiti.

Kako odabrati kacigu za motor?

Bilo da želite potrošiti 500 ili 3000 kuna (ili čak i više), dopustite da vas provedemo kroz to što trebate, a što ne trebate raditi kada kupujete kacigu. Morat ćemo se dotaknuti nekih sigurnosnih problema, ali ako ste novi u vožnji nemojte da vas odbije spomen nesreća. Vozite pažljivo, budite na oprezu i imat ćete doživotno uživanje na najboljoj formi transporta.

Full-face, open-face ili flip-frot? Kako izabrati kacigu?

Prvo odlučite koju vrstu kacige želite.
Dok će open-face kaciga (s otvorenim licem, bez sekcije za bradu) biti lijepa i zgodna za ljeto – i izbor je scooter, trail– ona ne pruža nikakvu zaštitu ako udarite licem prilikom pada.

Neke open-face (ili “jet”) kacige kao što je Momo Design (model Mini Momo) nemaju ugrađen vizir ili naočale, tako da ćete morati razmotriti kupovinu naočala; uzmite one za motocikle koje štite oči od kamenja. Nikada ne vozite bez zaštite za oči. Također zapamtite da ako vas udari kamen koji je zakačio auto to može nanijeti ozbiljne povrijede vašem licu (ili zubima). I udarac ili ubod ose stvarno, ali stvarno boli.

Zatvorene kacige (full-face) potpuno pokrivaju vašu glavu, i obilježene su oznakom “P” (ma da budite svjesni da neke specijalne kacige imaju masku koja ih čini da izgledaju kao full-face, ali pružaju sigurnost samo kao open-face – one su označeni sa “NP” skraćeno od Not Protective ili kao Jet – “J”). Neki ljudi imaju osjećaj da im je full-face klaustrofobična, i ako nosite naočale morat ćete ih skinuti prije nego što stavite kacigu. I na nekim benzinskim crpkama će vas zamoliti da je skinete prije nego što sipate gorivo. Ali one su najsigurnije, npr. njih trkači moraju nositi na stazi. One su najzastupljenije moto kacige, i također pružaju najbolju zaštitu od vremenskih prilika.

Kaciga s flip-frontom potencijalno nudi najbolje od oba svijeta, s gotovo jednakom zaštitom kao full-face ali i jednostavnošću stavljanja kao open-face. Ako je na etiketi označena samo sa “P” (obično na traci), može se jedino legalno nositi sa spuštenom zaštitom na bradi. Ako je označena sa “P/J” onda je dvostruko homologirana i kao full-face i kao open-face, i možete je nositi kako želite. Na primjer Shark Opekline je testirana samo kao full-face (ma da ćete vidjeti vozače koji je koriste kao open-face, doduše pri malim brzinama), dok je Shark Evoline testirana i kao zatvorena i  kao otvorena.