Tako slični, a tako različiti

'Ima neka tajna veza...' - između blizanaca! Njihova je povezanost neraskidiva

Puno se istražuje i priča o neobičnoj povezanosti blizanaca - no što o njihovom posebnom odnosu doista znamo? Izdvojile smo par zanimljivosti

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Rođenje svakog djeteta poseban je doživljaj za roditelje, no rođenje blizanaca nosi duplu sreću, ljubav i odgovornost te nerijetko može novopečene roditelje posve preplaviti emocijiama – ali i pitanjima o njihovoj gotovo posve identičnoj djeci! Naime, blizanci su fenomen koji ne prestaje biti zanimljiv znanstvenicima i to iz jednostavnog razloga što se nebrojeno puta pokazalo kako imaju neobičnu međudobnu povezanost koja ne prestaje intrigirati psihologe, a zbunjivati njihove roditelje!

Image
Kao Al Bundy?

Znaš li koliko se sati muškarci 'skrivaju' u kupaonici od obitelji? Mi da...

Doista, blizanci – pogotovo jednojajčani - gotovo su uvijek povezani na jednoj posebnoj razini, često mnogo većoj od one među braćom i sestrama koje dijeli razlika od nekoliko godina. O čemu se tu točno radi i zašto je veza blizanaca toliko snažna?

shimmer fallback

Nitko ne može reći sa sigurnošću, no neke stvari ipak su se s godinama uspjele otkriti pa tako primjerice znamo da se blizanci „druže“ već u majčinom trbuhu te da čak razvijaju i svoj jezik. Sve o tome i još nekim posebnostima veze blizanaca saznaj u nastavku.

Povezanost i prije dolaska na svijet

Mnogo je istraživanja provedeno na području zbližavanja blizanaca i prije dolaska na svijet – u majčinom trbuhu. Iako se rezultati znaju razilaziti u okviru načina zbližavanja mališana, svi stručnjaci se slažu kako se – na ovaj ili onaj način – neraskidiva veza stvara i prije rođenja. Jednostavnim pregledom ultrazvukom kod trudnica koje čekaju jednojajčane blizance, u velikom je broju slučajeva zabilježeno kako bebice namjerno posežu jedna prema drugoj te održavaju čest fizički kontakt. Ova pojava primijećena je već u ranoj fazi trudnoće – prije dvadesetog tjedna.

shimmer fallback

Blizance je najlakše raspoznati po pupku

Male bebe često izgledaju vrlo slično, čak i kada nemaju ništa i nikoga zajedničkog.  A tek jednojajčani novorođeni blizanci! Mamama je doista vrlo teško razlikovati ih.  Koji je sad Karlo, a koji Bruno? Jesam li malo prije premotala Teu ili Maju? Ono što je doista različito, čak i kod jednojajčanih blizanaca, je njihov pupak. Naime, pupak nije ništa drugo nego zarasli ožiljak prerezane pupkovine i ovisi samo o tome kako je ona prerezana – pa je taj dio tijela i najlakše razlikovati kod osoba koje izgledaju posve isto.

shimmer fallback

Blizanci si međusobno utječu na spavanje – i to godinama

Kad su bebe blizanci u pitanju, prilično je jasno kako će imati sličan tempo spavanja, ali i buđenja tijekom noći. Čim jedan počne plakati, nemoguće je da automatski ne probudi i drugoga. No, što kada odrastu i prestanu spavati u zajedničkom krevetiću? Studije pokazuju – blizanci će se i dalje truditi (barem u dječjoj dobi) zajedno spavati!

U slučaju zasebnih soba, postoji nekoliko mogućih scenarija. Ili će barem jedan blizanac biti prestrašen boravka u sobi bez ikoga, ili će odbijati ići spavati dok ne vidi svog brata/sestru kako spava u svom krevetu. Za roditelje bi to značio dodatan posao, odnosno neprestano „trčanje“ od sobe do sobe, dok jednostavno ne odustanu – i vrate ih u istu sobu. Kako mališani rastu, međusobni utjecaj na spavanje moguće je vidjeti u još nekoliko pojava, a jedna od njih je sigurno i ta da jedan blizanac odbija ići spavati iako je potpuno umoran, i to samo zato što onaj drugi još nije spreman za spavanje.

Sve ovo može zvučati obeshrabrujuće iz pozicije roditelja, no uvijek postoje i određene prednosti. Za razliku od mama i tata koji imaju dvoje djece različite dobi, roditelji blizanaca ne trebaju posebno planirati vrijeme za spavanje i popodnevno drijemanje kao što je to slučaj kod manje i veće djece zajedno. Blizanci će to gotovo uvijek „odraditi“ skupa.

shimmer fallback

Razvijanje vlastitog jezika

Čest je slučaj i da blizanci već u prvoj godini života jednostavno razviju vlastiti jezik, iako roditelji toga često nisu niti svjesni. Točnije, jedno je istraživanje pokazalo da se to događa u više od 40 posto slučajeva. Njihov „tajni jezik“ obično se odnosi na jednostavne zvukove i grimase koje male bebe svakodnevno izvode, i roditelji im ne pridaju veliku pažnju.

Mrštenje, naglo uzdisanje i ispuštanje zraka kroz usta – sve to malim blizancima može imati smisla i značiti stvari poput „idemo“, prilikom svakodnevne igre. Bez brige, ovi znakove neće se s vremenom zaista pretvoriti u tajni jezik u verbalnom smislu, no itekako pokazuje želju mališana za dodatnim zbližavanjem, čak i kada još nisu u mogućnosti jezikom izraziti ono što im se mota po glavicama.

shimmer fallback

Veza koja traje do kraja života

Mnoga su istraživanja pokazala kako blizanci doista imaju izraženiju emocionalnu povezanost no što je to u prosjeku slučaj s "običnim" sestrama i braćom. Blizanci često pokazuju slične navike, preferencije i interese, a iako im se osobnosti mogu čak i uvelike razlikovati, statistički gledano vrlo često završe baveći se sličnim ili srodnim poljem, vole iste okuse i mirise, a baš zauvijek ostaju neraskidivo međusobni povezani. Često se priča kako osjećaju međusobnu bol ili tugu te da imaju telepatske sposobnosti, a iako u to ne možemo biti sto posto sigurne - svakako vjerujemo da su blizanačke bratske ljubavi itekako posebne.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.