Osnovna podjela vina prema sadržaju šećera izgleda ovako: suha, polusuha, poluslatka i slatka vina.
Prema boji dijelimo ih na bijela, ružičasta i crna.
Vino prema Zakonu o vinu jest poljoprivredni prehrambeni proizvod.
Još preciznija podjela vina prema sadržaju šećer izgleda ovako:
- po sadržaju neprevrelog šećera mirna vina se dijele na: suha, polusuha, poluslatka
i slatka, dok se pjenušava, biser i gazirana vina dijele na: vrlo suha, suha, polusuha, poluslatka i slatka.
Tu je i podjela bijelih vina iz aromatičnih sorata koja se prema sadržaju šećera dijele:
- suha (sadrže od 0 do 4g/l š.)
- polusuha (sadrže od 4 do 12g/l š.)
- poluslatka (sadrže od 12 do 50g/l š.)
- slatka (sadrže više od 50g/l š.)
Podjela vina ružice iz nearomatičnih sorata prema sadržaju šećera:
- suhe (sadrže od 0 do 4g/l š.)
- polusuhe (sadrže od 4 do 12g/l š.)
- poluslatke (sadrže od 12 do 50g/l š.)
- slatke (sadrže više od 50g/l š.)
Podjela crnih vina iz nearomatičnih sorata prema sadržaju šećera:
- suha (sadrže od 0 do 4g/l š.)
- ostala crna (sadrže više od 4g/l š.)
Podjela za crna vina iz aromatičnih sorata prema sadržaju šećera je:
- suha (sadrže od 0 do 4g/l š.)
- ostala crna (sadrže više od 4g/l š.)