BOŽIĆNI RUČAK

Petra Meštrić i Kate Sušić otkrile su nam svoju božićnu tradiciju

Zavirili smo u blagdanske tanjure omiljene liječnice i influencerice Petre Meštrić i simpatične influencerice Kate Sušić iz Dubrovnika

kate i petra.JPG
Foto: Instagram

Blagdansko vrijeme asocira nas na okupljanja s najmilijima, zimsku idiličnu atmosferu, ali i na razne delicije u kojima uživamo bez grižnje savjesti. Blagdanska trpeza je uglavnom slična za većinu. Iako se jelovnici mogu razlikovati od regije do regije, tradicionalna jela poput purice s mlincima ili pašticade gotovo su neizostavni na većini blagdanskih stolova. Purica, pripremljena s mlincima, jedan je od simbola božićnih blagdana, a njezina priprema često postaje obiteljski ritual, uz razgovore i smijeh u kuhinji. Pašticada koja je popularna u dalmatinskim krajevima najčešće se priprema s njokima. Također, slastice i kolači poput makovnjače, vanili kiflica i čupavca neizostavni su na blagdanskom stolu.

Zavirili smo u blagdanske tanjure omiljene liječnice i influencerice Petre Meštrić i simpatična Dubrovčanka Kate Sušić. Obje poznate po svom autentičnom pristupu, ali i zanimljivim modnim kombinacijama, otkrile su koju se to delicije koje neće propustiti na svom blagdanskom stolu.

Influencerica Kate voli tradicionalna jela

Simpatična Dubrovkinja Kate često uveseljava pratitelje crticama iz svog života, najčešće objavljuje modni sadržaj, a ni pripravljanje slastica nije joj strano. Katin stol pravi je primjer tradicije. Za predjelo se priprema plata od domaćeg pršuta, sira i francuske salate, a za glavno jelo uvijek bude zelena menestra koja je tradicionalno jelo dubrovačkog kraja. Menestra se najčešće priprema od više vrsta kupusa i suhog mesa.

"Ja sam uvijek zadužena za desert i uvijek napravim dvije vrste kolača, a to su čokoladni raspucanci i polumjeseci od oraha, kako bi sve generacije bile zadovoljne", kaže Kate.

Liječnica Petra ima recept za osvježavajuću salatu od ječma

Petra je često viđen gost na špici, a svojim elegantnim modnim kombinacijama uvijek privlači poglede. Božić provodi sa svojom obitelji, a za ručak će velikim dijelom biti zadužena njena majka.

"Zadnjih, pa usudila bih se reći 20-ak godina moji za božićni ručak pripremaju puricu s mlincima i zelenu salatu, a puricu kupuju lokalno od OPG-a", podijelila je Petra. "Za predjelo opcija nam je neka hladna plata aranžirana u obliku božićnog drvca (rikola, pršut, mini mozarella) i domaći kruh. Obavezna je i juha bistra s rezancima ili krem juha od bundeve."

Tradicionalnim receptima dodaje svoj pečat, a okušat će se u pripremi piletine s mlincima na moderniji način. "Volim dodati tu mali twist i u mlince karamelizirani luk i prženu slaninu, ali moji se ipak drže klasike."

Umjesto francuske salate, Petra će pripremiti salatu za koju tvrdi će postati omiljena svim ukućanima. Jednostavna priprema i još bolji okus.

Sastojci:

  • šalica kuhane ječmene kaše
  • 2 paprike (crvena i zelena)
  • Feta sir
  • Čvrsti jogurt

Priprema:

  • Skuhaj kašu i nareži paprike na kockice.
  • Nareži feta sir na kockice. Sve pomiješaj i dodaj čvrsti jogurt.
  • ZačinI sa soli, paprom i sokom od limuna po želji.

Za desert na Petrinom stolu će se naći zdravija verzija slastica, a pripremat će tortu po receptu "Fit gušt by Tanja". S nama je podijelila recept za ovaj fini desert.

Sastojci:

Podloga:

  • 30 g otopljenog maslaca
  • 100 g mljevenih badema
  • 50 g mljevenih zobenih pahuljica
  • 1 žlica kakao praha
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 žlica brezinog šećera

Voćni dio:

  • 200 g višanja
  • 80 g brusnica
  • 50 g chia sjemenki
  • 1 žlica eritrita ( sve skupa dobro izmiješati )

Čokoladna krema:

  • 2 dcl Veronika slatko vrhnje
  • 1 dcl mlijeka ( po izboru )
  • 5 žlica kakao praha
  • 1 žlica tapioke ( može i gustin ili agar prah)
  • 6 kockica čokolade
  • 3 žlice brezinog šećera
  • 20 dag otopljenog maslaca ( na kraju dodati )

Priprema:

  • Sve suhe sastojke izmiksaj i dobro utapkaj u pleh na masni papir, peci na 170 °C.
  • Voćni dio promiješaj i ostavi da stoji 15 minuta dok chia ne upije sok od višanja, a potom stavi na podlogu.
  • Lagano zagrij slatko vrhnje i dodaj ostale sastojke za čokoladnu kremu, najbolje uz miksanje da se ne stvore grudice i na kraju dodaj maslac. Krema ne smije prokuhati.
  • Prelij kolač kremom, ohladi i uživaj u okusu.

Image
U SVEČANOM RUHU

Kako dekorirati stol za blagdane? Imamo nekoliko sjajnih ideja

Image
NAJBOLJE OD NAJBOLJIH

Liječnica Petra Meštrić s nama je podijelila svojih 17 najboljih outfita