Žene osvajaju i tehnološki sektor

Ova digitalna agencija ruši predrasude i zapošljava sve više žena

Digitalna agencija IBM iX Hrvatska nedavno je obilježila veliki uspjeh u povećanju broja talenata s naglaskom na prihvaćanju različitosti.

IBM iX zaposlenice.jpg

Naime, njihov zagrebački ured u ovoj godini bilježi uzlet od čak 94% u broju zaposlenica, što je rast za nevjerojatnih 194% u posljednje dvije godine! Ako ove brojke usporedimo s hrvatskim prosjekom od 14% žena u tehnološkom sektoru, rezultati su impozantni.

Prema riječima IBM iX specijalista za zapošljavanje Jele Ravnjak i Luke Zlatića, izuzetno nizak broj zaposlenih žena u tehnološkom sektoru rezultat je etiketiranja.

„Do predrasuda i stereotipa često dolazi radi prirodne potrebe za pojednostavljivanjem svijeta i ljudi koji nas okružuju, njihovom kategorizacijom ili neopravdanim zaključivanjem o čovjeku na osnovi poznavanja manjeg broja njegovih osobina koje se potom pretjerano generaliziraju na čitavu osobu“, kaže Luka Zlatić.

"Jedan od načina suzbijanja predrasuda i stereotipa jest svakako rad na osvještavanju postojanja i nelogičnosti ovih pristranosti, te uključivanju više kandidatkinja u selekciju. Veća izloženost osobama koje nisu “tipične“ za određeno okruženje, otvara priliku za oblikovanjem mišljenja o kandidatima na osnovi opažanja njihovog ponašanja u selekciji, a ne zbog djelovanja predrasude ili stereotipa“, dodaje Jela Ravnjak.

Image

Iz IBM iX tima naglašavaju da nastavljaju rasti u razinama stručnosti i staža njihovih kolega, te je, poručuju, iznimno važno da spomenuto ne ostane samo na riječima, već i da postoji volja primijeniti ove prakse, što je slučaj u njihovoj kompaniji.

"Kroz kvalitetnu selekciju, u sklopu koje procjenjujemo živi li kandidat vrijednosti koje su nama važne – uključenost, tolerancija i timski duh - stvaramo ugodnije radno okruženje u kojem svatko može biti ono što jest, bez obzira na spol, rod ili druge karakteristike!“, navodi IBM iX tim.

Vrlo važnu ulogu u IBM-u iX ima Diversity and Inclusion odjel koji nadmašuje različitosti te kreira inicijative, učeći o različitostima i podršci koja je nužna za pozitivno radno okruženje i daljnji razvoj svih zaposlenika kao i svih budućih kandidata. Razlika nema ni po pitanju plaća, tako da zaposlenice primaju istu plaću kao i njihovi muške kolege.

Ukoliko je napredak i zajednički rast dio tvoje motivacije,  IBM iX Hrvatska trenutno ima nekoliko otvorenih prilika.