NA ŠTO PAZITI

Zlatna pravila online šopinga koje svatko treba znati

Sve češće naručujemo online, iz udobnosti doma ili ureda. No internet je pun i sumnjivih stranica koje mame velikim popustima. Zato pri online kupnji treba slijediti nekoliko savjeta

pexels-andrea-piacquadio-920382.jpg
Foto: Pexels

Zadnjih godina sve je popularniji online šoping. Prije tridesetak godina ljudi možda nisu mogli zamislili da će se u internetskim trgovinams moći kupiti baš sve – od namirnica do odjeće. Iako razgledavanje u trgovinama katkad ima svojih čari – kad na primjer ne znaš koja ti veličina odgovara ili slučajno pronađeš lijepu majicu – ipak je lakše sve riješiti u nekoliko klikova.

Image
Imaju ekstravagantan ukus

Život na visokoj nozi: Ovi horoskopski znakovi vole trošiti na luksuz

Razgledaš internetsku trgovinu omiljenog brenda, dodaš artikle u košaricu i platiš karticom ili po primitku paketa. Naravno, u bespućima interneta može se naći niz trgovina pa ako željenog proizvoda nema u Hrvatskoj možda ga možeš naći negdje drugdje. I čekati da stigne dostava.

Online šoping generalno je dobra stvar, no treba biti oprezan. Da ne bi nasjela na prevaru ili previše potrošila. Zato u nastavku donosimo glavna pravila kupovine putem interneta.

Pazi od kuda naručuješ

Internet krije niz različitih internetskih trgovina. U Hrvatsku bez problema može stići proizvod iz Francuske ili Amerike, no uvijek naručuj samo na provjerenim stranicama. Nipošto nemoj kupovati na onim mjestima koje čak i Google označuje kao nesigurne ili nasjedati na sumnjive reklame o besplatnim proizvodima. Čini li ti se da su recenzije neke stranice toliko pozitivne ili pak zvuče kao da ih je napisao robot, bolje ih izbjegni. Najgore što možeš učiniti jest ostaviti podatke i broj kartice nekom nepouzdanom web mjestu.

Image
Foto: Pexels

Sigurne smo da sve znaju nekoliko provjerenih internetskih trgovina kojih se rado drže. Prije naručivanja važno je znati kome se možeš obratiti u slučaju povrata ili zakašnjele isporuke. I važno je znati da ti se povrat neće naplatiti. A kad smo već kod dostave, puno internetskih trgovina moglo bi te mamiti besplatnom dostavom potrošiš li određenu svotu novca. Dobro odvaži mogućnosti i usporedi cijene u više trgovina – bar je to danas lako.

Uz to, isplati li ti se zaista potrošiti 30 eura više kako bi ostvarila besplatnu dostavu? S druge strane, isplati li se naručiti proizvod za pet eura i onda dati dvostruko više za dostavu? Baš zato prvo treba istražiti vjerodostojnost, ponudu i konkurenciju.

Isplati se čekati

Zaista, isplati se čekati popuste. Trenutno je u tijeku zimsko sniženje, a mnoge bi trgovine mogla imati prigodna sniženja za Valentinovo, Dan žena pa čak i Uskrs. Tada obično znamo naletjeti na primamljive cijene koje vrijede kratko stoga treba pratiti. Nove kolekcije su sjajne, no želiš li uštedjeti, u online pohod bolje je krenuti krajem prosinca ili u siječnju popusti najveći. Naravno, i tu treba biti oprezan i usporediti početnu sa sniženom cijenom te konkurente. I kolovoz je poznat kao vrijeme kad počnu jesenska sniženja pa i to vrijedi imati na umu. Na popuste brzo reagiraj jer se veličine brzo rasprodaju.

I loyalty kartica može dobro doći

Iako ih ne nude sve trgovine, loyalty kartice kao stvorene su za vjerne kupce. Na njima se skupljaju bodovi pa nakon nekog vremena stvarno možeš ostvariti dodatan popust. Uz to, tako će te trgovac mailom kontaktirati o aktualnoj ponudi pa nije loše početi skupljati bodove koje vjerojatno možeš iskoristiti online.

Image
Foto: Pexels

Plaćaj sigurno

Jako je važno znati otkud naručuješ i zašto trgovcu ostavljaš sve te podatke. Plaćanje pouzećem – dakle, kad primiš paket – vjerojatno je najsigurnije, a plaćaš li karticom, pazi gdje to činiš. Kupuješ li na službenim stranicama stvarne trgovine, ne bi trebala brinuti. Sve ostale opcije riskantnije su. Stoga prouči prava potrošača i načine/uvjete povrata. Razmisli dvaput i troši razumno.

POGLEDAJ VIDEO: SAZNAJ SVE O BOTOKSU