Od smoothieja do salate: Mladi špinat je zvijezda proljetnog stola

Nema ukusnije i zdravije hrane za ovo doba godine od mladog zelenog lisnatog povrća

Od smoothieja do salate: Mladi špinat je zvijezda proljetnog stola


Mladi listići špinata ili kako ga popularno zovemo baby špinat samo čekaju da ih ubereš u tegli na prozorskoj dasci ili balkonu, a ako ih nisi posadila, da ih kupiš na obližnjoj tržnici. Nema ukusnije i zdravije hrane za ovo doba godine od mladog zelenog lisnatog povrća. Ono sadrži obilje nutrijenata potrebnih organizmu nakon zime, a razotkriva ih intenzivno zelena boja listova.

Špinat obiluje topivim vlaknima koja dobro djeluju na metabolizam, a to znači da ti pomažu regulirati probavu i skinuti one kilograme koji se još uvijek uporno drže za bedra i trbuh iako je Božić već daleko iza nas. Osim vlaknima, bogat je vitaminom C, željezom, vitaminima B skupine, folnom kiselinom i mineralima. Uvrsti u prehranu barem jedan obrok bogat špinatom. Imamo za tebe tri prijedloga - smoothie, juhu i salatu.

Smoothie od špinata

Sastojci 

  • šalica mladog lišća špinata
  • šalica zobenog mlijeka
  • pola banane
  • pola jabuke
  • žličica meda
  • žlica maslinovog ulja ili četvrtina avokada
  • komadić (centimetar) đumbira


Postupak

Prvo u blender stavi špinat i zobeno mlijeko pa dobro izmiksaj. Potom dodaj orašaste plodove i ostale sastojke te miksaj dok ne dobiješ kremasti smoothie. Kod smoothieja je odlično što ga možeš napraviti baš po svome gušt. Kombiniraj namirnice koje ti odgovaraju. Važno je da ima tekućine, a ako koristiš lisnato zeleno povrće poput  špinata, treba staviti i masnoće jer tijelo hranjive sastojke iz takvog povrća apsorbira kroz masnoće. Zato i stavljamo ulje u salatu.

Image

Namirnica u fokusu: špinat


(FOTO: Pexels)  
Šarena salata od špinata

Ništa ne doziva proljeće više od zdjele šarenog povrća i voća. Osim što je odličnog okusa, kombinacijom voća i špinata izazvat ćeš efekt iznenađenja kod osoba za stolom, a što je bolje od uzbudljivog obroka? Sada ćemo zvučati kao TV prodaja, ali to zaista nije sve - uz efekt iznenađenja, šarene boje na tanjuru i fantastičan okus, spoj voća i špinata, osobito naranče i špinata, nara ili jagoda pomoći će tijelu da bolje apsorbira željezo iz ovog lisnatog povrća jer žlejezo lakše probavljamo uz vitamin C, a nar, naranča i jagoda obiluju njime.

Sastojci

Image
  • dvije šalice mladog špinata
  • Jedna naranča ili šalica jagoda ili pak šalica nara
  • 2 žlice feta sira natrganog na komadiće
  • desetak tostiranih badema ili oraha
  • jedan svježi krastavac


Za dresing

  • dvije velike žlice maslinovog ulja
  • dvije žličice balzamičnog octa ili limunovog soka
  • žličica meda
  • pola žličice senfa
  • sol i papar


Pomiješajte suhe sastojke (ako koristiš naranču, nareži je na manje komadiće) pa ih prelij dresingom za salatu i uživaj u zdravom i ukusnom obroku.

Image

(FOTO: Pexels)  
Juha od špinata

Postoji li išta što više godi od fine tople juhe koju ćeš pojesti kada umorna dođeš kući s posla? Njezina priprema traži samo par minuta tvog vremena. Juha će biti gotova dok se presvučeš u tajice i vestu za po kući i pronađeš omiljenu seriju ili film.

Sastojci

  • 3 dcl povrtnog ili pilećeg temeljca
  • šalica mladog špinata
  • dva češnja češnjaka
  • pola glavice luka
  • žlica maslaca
  • 0,5 dcl vrhnja za kuhanje


Postupak 

Na maslacu dinstaj luk dok ne zastakli pa dodaj češnjak. Čim češnjak zamiriši dodaj špinat i promiješaj, a kada povene zalij ga temeljcem, dodaj papar i sol te pusti da prokuha, ulij vrhnje i kuhaj par minuta. Makni potom juhu s vatre i izradi štapnim mikserom dok ne postane svilenkasto kremasta. Želiš li pikantniju varijantu dodaj malo kajenskog papra.

Šalica koju spominjemo u receptima je ona obična šalica od dva decilitra ili pak čaša od jogurta.

Image



(FOTO: Pixabay)