Kako se računa normativ za juhu po osobi?
Normativ je unaprijed utvrđena vrsta i količina namirnica ili pića potrebna za pripremanje određenog jela prema propisanom receptu. Računa se za svako jelo pojedinačno.

Kada se računa normativ za juhu po osobi osnovni problem koji se javlja pri izračunu je kalo odnosno gubitak namirnica pri čišćenju i obradi koje trebamo uvrstiti u računanje osim recepta.
Kod posluživanja po osobi planirajte 250 ml juhe.
Količina jela po osobi juha kao predjelo ¼ l juha kao glavno jelo ½
Slično kao normativ za juhu po osobi, formira se primjerice i kada se priprema roštilj u našim krajevima, obično se po osobi uzima 300-400 g mesa. Ako su u popisu gostiju djeca smanjite količinu u normativu na pola.
Dakle, ponovimo normativ za juhu po osobi je oko 2,5 dcl. Za pripremu navedene količine potrebno je 30 g mesa (pileće, goveđe, ovčje, meso kunića) i povrća po želji.