Probaj im odoljeti

Od zavinutih ušiju do kratkih šapica - ovo su najposebnije pasmine mačaka

Od american curl do devon rex, ove preslatke mace osvojit će te na prvi pogled

linnea-sandbakk-yLaZQBDa6WM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kućni ljubimci mnogima od nas su punopravni članovi obitelji. Nema toga što za njih ne bi napravili, a najviše volimo kada se ušuškaju u naše krilo i zadovoljno spavaju. Uz pse, mačke su najpopularniji kućni ljubimci.

Image
Jesi li znala?

Zanimljive činjenice o mačkama koje možda nisi znala

I dok je obična domaća mačka i dalje najpopularnija pasmina mačke, postoji cijeli niz neobičnih mačaka koje su rođene s nešto drugačijim krznom ili karakteristikama tijela. S vremenom smo od takve neobične mace selektivnim križanjem došli do vrlo unikatnih i zanimljivih pasmina koje sada možemo pronaći u kućanstvima diljem svijeta.

Iako je svaka maca posebna na svoj način, ove pasmine znatno se razlikuju od domaće mačke koja ima karakteristično duguljasto tijelo, proporcionalne šape i izraženu njušku. Mi smo pronašle pet najposebnijih pasmina mačaka koje su nas oduševile i koje bi rado imale u svom domu, ali i krilu. Uživaj u otkrivanju ovih uistinu posebnih pasmina i tko zna, možda će jednog dana baš takva maca postati dio tvoje obitelji.

Munchkin

Munchkin je jedna od najnovijih pasmina mačaka koja je nastala početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Karakterizira ih duguljasto tijelo i nesrazmjerno kratke šape. Ove mace nastale su mutacijom određenih gena i križanjem s domaćom mačkom kako bi proširili genetsku zalihu i dobili što zdraviju mačku. Iako su ove mace preslatke, često pate od zdravstvenih problema vezanih uz pokretljivost. Zato je važno paziti od kakvog uzgajivača nabavljaš macu kako ne bi dobila ljubimca koji će se patiti.

American curl

Ono što american curl mace čini posebnima su uvijene uši koje mnoge podsjećaju na kreacije slavnih dizajnera šešira. Njihove uši blago su uvijene prema zadnjem dijelu glave zbog čega se njihova njuška i lice čine posebno dugima. Osim zavijenih ušiju imaju i posebno kitnjast rep, ali i karakterističnu osobnost. Mačići ove pasmine rađaju se s ravnim ušima, no kako odrastaju tako im se uši sve više kovrčaju. Jako su znatiželjne i žele biti uključene u svaku aktivnost koji radiš pa je zato american curl najbolji odabir samo za one s puno strpljenja.

Devon rex

Ove dame među mačkama svoj status u društvu zaslužile su kovrčavim krznom, velikim ušima i izražajnim pogledom. Devon rex mace su vrlo neovisne, no uživaju u maženju i pažnji. Iako se ne linjaju mnogo, devon rex mace puno se znoje pa ih je zato potrebno često kupati. Postoji i nekoliko poznatih devon rex maca, a jedna od njih je i Aleister, crni mačak Dite Von Teese koji je nažalost uginuo početkom prošle godine.

Orijentalna mačka

Porijeklom iz Tajlanda, ove mace uistinu su drugačije od ostalih. Njihovo dugo i tanku tijelo prate jednako duge i tanke noge, a ono što ćeš na njima prvo primijetiti su velike uši zbog kojih izgledaju kao šišmiš. U 19. stoljeću prva orijentalna maca je došla u Europu i osvojila ljubitelje mačaka. Često su uspoređivane sa sijamskim mačkama, no prava orijentalna maca ima obojeno krzno i izražajne zelene oči. Iako su jako inteligentne mogu biti nerazumne i postati opsjednute svojim vlasnicima. Ako se odlučiš dovesti orijentalnu macu u obitelj svakako se pripremi na mnogo dresiranja, ali i maženja.

Sphynks

Za razliku od ostalih maca na popisu, pasmina sphynks nije nastala manipulacijom gena nego prirodnom i spontanom mutacijom. Radi se o mačkama koje nemaju krzno, a prvi zapisi o njima datiraju još iz vremena Asteka. Iako izgleda da je potpuno gola, koža ovih maca prekrivena je jako kratkim i mekim dlačicama što ju čini jako mekom i toplom na dodir. Sphynks mace zbog odsutnosti krzna zahtijevaju jako puno brige koja uključuje česte kupke, čišćenje ušiju i kandži te mazanje posebnim kremama i losionima. Sve to pada u zaborav kada osjetimo toplinu njihove nježne osobnosti. Sphynks mace vrlo su pričljive i često će mjaukati kada ti žele pokazati naklonost ili od tebe nešto tražiti.