Koliko struje troši kuhalo za vodu

Kuhalo za vodu, zbog svoje brzine i efikasnosti, je vrlo brzo našlo mjesto u gotovo svakoj kuhinji.

Koliko struje troši kuhalo za vodu

Kuhalo za vodu pripada malim kućanskim aparatima koji je svoje mjesto pronašao u gotovo svakom kućanstvu. Zbog svoje praktične upotrebe olakšavaju svakodnevne kućanske poslove.

Grijanje vode u kuhalu mnogo je isplativije i brže nego da za svaku šalicu kave ili čaja palite štednjak. Ako već posjedujete kuhalo za vodu, sigurno ste primijetili da je za zagrijavanje iste količine vode u kuhalu i na štednjaku potrebno manje energije kuhanjem u kuhalu nego na štednjaku.

U jednom eksperimentu zagrijavalo se 350 mililitara vode na kuhalu za vodu, na štednjaku i u mikrovalnoj pećnici. Električnom kuhalu trebalo je 125 sekundi da voda proključa, što je potrošilo 0,04 kWh električne energije. S druge strane, štednjaku je trebalo 318 sekundi, a potrošio je 0,11 kWh, što je gotovo četiri puta više od električnog kuhala. Kuhanje vode u mikrovalnoj pećnici trajalo je 191 sekundu i potrošilo je 0.07 kWh. Prema navedenom, razvidno je kako kuhalo za vodu najbrže grije vodu, ali i ostvaruje najmanju potrošnju. Slijede ga mikrovalna te, naposljetku, grijanje vode na štednjaku.

Ako razmišljate o uštedi na računima za električnu energiju, razmislite o opciji da sljedeći put kad, na primjer, budete kuhali špagete, vodu najprije zagrijte u kuhalu za vodu, a potom istu prebacite u lonac.

Ako se tek odlučujete na kupnju kuhala za vodu, osim što ćete si uštedjeti na električnoj energiji i na vremenu, birajte kuhala izrađena od stakla ili nehrđajućeg čelika budući da su puno zdravija opcija od onih izrađenih od plastike. Bitno je i podsjetiti kako će se kuhanjem vode uništiti štetni mikroorganizmi koji se mogu pronaći u vodi iz slavine stoga ćete učiniti uslugu i vašem organizmu.