Knjiga tjedna

Knjiga koja će vam pomoći da se riješite svog najvećeg neprijatelja – ega

Ego je naš najveći neprijatelj - neprijatelj ambicije, uspjeha i izdržljivosti

Žena čita knjigu
Foto: Pexels

Pogledate li svoj život unazad, primjetit ćete da je bilo uspona i padova, posebice u odnosima s ljudima – što je u konačnici najvažnije za sreću. Ništa nova, je li tako? No pogledate li pobliže padove, uvidjet ćete da je većina problema proizašla iz vas samih, tj. iz vašega ega. Većina svađa, nesuglasica, frustracija i neslaganja dolazi krutošću i insistiranjem da smo upravo mi u pravu. Da smo pametniji, inteligentniji, ljepši, kretivniji, talentiraniji, bolji u svakom pogledu. Naravno, isto tako razmišljaju i drugi ljudi.

Ego nije novi pojam. Dakako, uveden je u svakodnevni diskurs relativno nedavno, no o njemu su pisali mudraci iz svih kultura i vremena. Ego je dio nas koji je umjetan, koji nas tjera da se sakrijemo iza zidova. Ti nas zidovi s jedne strane štite od svijeta, a s druge nam stvaraju probleme jer nas odmiču od neposrednog iskustva. Kada se ego jednom formira, vrlo ga je teško čak i uočiti kod sebe, a kamoli se odmaknuti.

Ryan Holiday, mladi američki mislilac, napisao je knjigu „Ego je neprijatelj“ u kojoj se pozabavio svim zamkama kojima nas ego zavodi i navodi na stranputicu. Evo detaljnijeg opisa izdavača:

„Upropastio je karijere obećavajućih mladih genija. Uništio je golema bogatstva i razorio tvrtke. Poteškoće je uvećao do nesavladivosti, a napore sveo na sramotu. Na njega nas upozoravaju svi veliki filozofi, velika književna i bezbroj umjetničkih djela u svim kulturama i razdobljima.

A zove se…? Ego – neprijatelj ambicije, uspjeha i izdržljivosti.

 U ovome bestseleru Ryan Holiday pokazuje zašto je ego moćan unutarnji protivnik kojega se moramo čuvati na svakom koraku karijere i privatnog života te da ono najbolje možemo ostvariti tek kada prepoznamo, prihvatimo i razoružamo opasnosti ega. Nizom primjera nadahnjujućih književnih likova i sadržaja te uz filozofiju i povijest, knjiga istražuje narav i opasnosti ega i razjašnjava kako biti skroman u svojim težnjama, dostojanstven u uspjehu te izdržljiv u neuspjehu.

Rezultat je nadahnjujuć i pravovremen podsjetnik da su skromnost i samopouzdanje naši najbolji prijatelji kada se suočavamo s izazovima kulture koja često potpiruje plamen ega. Knjiga puna tema i životnih pouka koje će vas usmjeriti da pogledate u sebe i ondje potražite rješenje.“

Autor knjige je poznat u svom oslanjanju na stoičku misao koja nam danas itekako treba jer je razumna i iznimno praktična.

shimmer fallback

Naslov: Ego je neprijatelj
Autor: Ryan Holiday
Prijevod: Juraj Gerovac
Izdavač: Koncept izdavaštvo
Uvez: Meki s klapnama
Broj stranica: 208
Cijena: 129 kn