Kako sačuvati češnjak

Znate li kako sačuvati češnjak tijekom zime? U nekoliko redaka objasniti ćemo koji je najbolji postupak za čuvanje češnjaka

Kako sačuvati češnjak

Češnjak je jedna od najzdravijih povrtnica i mnogi koji su u mogućnosti je uzgajaju. Da bi se što duže očuvale vrijednosti malene glavice češnjaka potrebno je znati kako sačuvati češnjak, odnosno kada ga vaditi da bi se najbolje sačuvao.


Češnjak se prije svega čisti i suši na temperaturi od 16 do 20°C, što je optimalna temperatura za kraći period čuvanja češnjaka.


Tijekom čuvanja pazite na razinu vlage, što je manja to bolje, jer u vlažnim skladištima ubrzava se proces propadanja. 


Evo savjeta kako pravilno  sačuvati češnjak - morate paziti na sljedeće:

Glavice moraju biti zdrave, bez simptoma truleži i drugih bolesti; moraju biti očišćene i prosušene; u skladišnom prostoru n smije biti varijacije temperature i
vlaga ne smije biti previsoka.

Kako sačuvati češnjak u domaćim uvjetima? Pazite na to da glavice češnjaka budu u drvenim gajbicama, korpama ili platnenim vrećama i svakako u plitkom sloju. Gajbice, korpe i vrećice međusobno udaljite kako bi češnjak imao što bolju cirkulaciju zraka.


Kako sačuvati češnjak u pletenicama ili u snopićima
Češnjak se može čuvati u ispletenim pletenicama ili u snopićima, a tada prilikom čišćenja ne skraćujemo nadzemni dio biljke već samo očistimo od suvišnog lišća.