Mali grad velikih planova

Ivana Menđušić: Od Drniša ćemo stvoriti pravi mali europski gradić pun entuzijasta i realiziranih ideja

Direktorica turističke zajednice Grada Drniša otkrila nam je kako je s glumicom Ecijom Ojdanić pokrenula kazališni festival GOOD fest, ali i koji su joj planovi za budućnost

Ivana Menđušić_1.jpg

Drniš je mali grad velikih planova, ali i grad koji nudi odličan pršut, janjetinu i vino za sve svoje posjetitelje. Sada je direktorica turističke zajednice Grada Drniša Ivana Menđušić s glumicom Ecijom Ojdanić pokrenula kazališni festival značajnog imena - GOOD fest. No, njezini planovi tu ne staju, a nama je sve otkrila u intevjuu.

Ovih dana, u javnosti se puno priča o projektu koji su dvije žene, Vi kao direktorica turističke zajednice Grada Drniša i naša proslavljena glumica Ecija Ojdanić, pokrenule - kazališni festival GOOD fest. Prema najavama, riječ je o središnjem kazališnom događaju u Hrvatskoj… Kako je došlo do ideje za projekt i suradnje između Vas i Ecije?

U studenom 2020. naišla sam na sliku na Ecijinom Instagram profilu gdje trči po svom selu, Kljacima. Odmah sam je kontaktirala. Jako me iznenadilo što se ona odmah i odazvala, nije joj slava udarila u glavu (smijeh). Bilo me je sram odmah spomenuti veliki projekt u teškim vremenima te sam krenula s temom promocije na Instagramu. Ecija je u moj ured došla u prosincu i već nakon dvije minute imali smo kazališni festival, a mislim to popodne i naziv GOOD fest (smijeh). Od siječnja smo se angažirale, sastajale i napokon uspjele u svom naumu. Realizirale smo GOOD fest, a uspjele smo uz njega organizirati i glazbeni program te edukativne radionice. 

Za pretpostaviti je da ovaj projekt imate u cilju postaviti kao tradicionalnu manifestaciju, u kojoj će domaće stanovništo i njihovi gosti imati priliku uživati svakog ljeta?

Svakako se nadamo odraditi sve kako treba ove godine, zadovoljiti potrebe publike, pokrovitelja i sponzora, kako bismo zaista mogli računati na ovaj naš festival kao tradicionalan. Za ovu godinu krenule smo skromno, možda s bojazni hoće li nam uopće itko doći, a evo već danas smo imali cijelu studiju o premještanju bine na Poljanu s prvotno zamišljenog mjesta zbog velikog interesa publike.

Image

Ranije ste napomenuli kako je važnost GOOD fest-a za Drniš kao grad neizmjerna te da će festival gradu dati novi polet, novu, moderniju energiju iz koje će se rađati i druge ideje i projekti. Razmišljate li već o onome što biste mogli realizirati u budućnosti?

Drnišu, osim ideja, trebaju i investitori te se nadamo i njih ovime privući. Naravno, uz to planiramo organizirati i GOOD food fest, GOOD wine fest, etc. Ovaj naziv GOOD nam je također dao dobre ideje za daljnju promociju, ali i realizaciju projekata. Od Drniša ćemo stvoriti pravi mali europski gradić pun entuzijasta i realiziranih ideja.

S obzirom da spominjemo budućnost i potencijalne planove koje ista nosi, koliko Vam je teško u ovim neizvjesnim vremenima o tome razmišljati?

Jako, zapravo užasno teško, jer svaku manifestaciju koju planirate do samog dana početka ne znate hoćete li moći ostvariti, a dug je put do ostvarenja dobre ideje, puno je tu sponzora, truda, novca i muke.

Image

Kada biste našim čitateljicama preporučile/isplanirale nekoliko idealnih dana provedenih u Drnišu i okolici, što bi oni sve uključivali?

Kanjon rijeke Čikole, koji je pola godine suh i možete ga prošetati, a pola godine kad rijeka buja tu je ferata. Naša Promina, pitoma planina koja skriva brojne izvore pitke vode i u svako doba godine posjetiteljima nudi određeno ljekovito bilje. Roški slap i Visovac, dva bisera na rijeci Krki. Bogato kulturno i sakralno nasljeđe, koje ovaj grad udaran kroz povijest sa svih strana skriva. Ivana Meštrovića, koji je ovom kraju ostavio puno toga. Vrelo života u drniškom parku Ivan Meštrović je izradio za jednu bečku obitelj da bi ga naknadno sam otkupio i poklonio Drnišu kao i brojna druga svoja djela. A kad dođete, ne zaboravite na hranu zbog koje ćete se uvijek vraćati. Na naš pršut, mišni sir, janjetinu i odlično vino koje nudimo.