Idealna temperatura laptopa

Iako su zbog svoje kompaktnosti gotovo u potpunosti potisnuli stolna računala, laptopi se i dalje puno brže mogu pregrijati. Saznajte zato koja je idealna temperatura laptopa i kako je održati.

Idealna temperatura laptopa

Idealna temperatura laptopa idealna je i vama
Kada je riječ o prijenosnicima, najčešća žrtva je ventilator. Glasan je i zauzima previše mjesta te ga zbog toga laptopi nemaju. Posljedica je, naravno, veće zagrijavanje. Ako na laptopu novije generacije igrate igricu, teško ćete ga držati u krilu. Čak i kod jednostavnijih zadataka, laptopi se poprilično griju.

Ako vam je laptop prečesto pregrijan, skratit ćete mu radni vijek. Stoga, potrebno je pridržavati se određenih pravila kako bi se održala idealna temperatura laptopa.

Što se temperature okruženja tiče, univerzalno je pravilo ono koje kaže: kada je dobro vama, dobro je i laptopu. U praksi to znači da se ne preporučuje rad na temperaturi nižoj od 10 °C, ali ni višoj od 35 °C.

Laptop nikada ne ostavljajte u prtljažniku
Jedan od najvažnijih savjeta koji biste trebali poslušati kaže: Ne ostavljajte laptop u prtljažniku automobila ili na bilo kojem drugom ekstremno toplom ili hladnom mjestu.

No, čak ako vam se to i dogodi, prije nego što uključite laptop, pričekajte da dođe na sobnu temperaturu. Jednako tako, kada laptop nosite u torbi, neka bude isključen. Laptopi troše energiju i u stanju mirovanja.

Laptop možete ohladiti fizički ili softverski
Kada su u pitanju dijelovi laptopa koji su najviše podložni zagrijavanju, riječ je o procesoru, grafičkoj kartici i bateriji. Kada koristite laptop, sasvim je normalno da se te komponente zagriju do relativno visokih temperatura. Međutim, ako vam se programi počnu smrzavati, a sistem rušiti, moguće je da se uzrok krije u pregrijanosti.

Radnu temperaturu prijenosnika možete smanjiti fizički ili softverski. Ako ćete je smanjivati fizičkim putem, onda laptop ne biste trebali držati na mjestima koja ne omogućuju prozračnost ili koja se lako griju.

Laptop je najbolje držati na stolu
Laptop, ako je ikako moguće, držite na stolu i uz dovoljan razmak od drugih uređaja poput, recimo, printera. Također, možete investirati u podlogu za dodatno hlađenje, iako ćete time svoj prijenosnik učiniti manje prijenosnim. Ako vam pretjerano zagrijavanje, unatoč svim prethodnim preporukama, i dalje stvara problem, možete posegnuti za softverskim rješenjima.

Ovdje je pravilo također jednostavno – što sporije računalo radi, manje će se zagrijavati. U tom slučaju, potrebno je podesiti računalo za optimizaciju uštede energije nauštrb performansi. Usto, postoje i programi koji mjere temperaturu procesora i grafičke kartice pa je uz njihovu pomoć moguće procijeniti koji programi najviše pridonose zagrijavanju.