Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 12.3.2012. DORUČAK Zobene pahuljice s narezanim suhim datuljama, lješnjacima i bananom Rižino mlijeko Kuglice s mrkvom i jabukama     Kuglice s mrkvom i jabukama Sastojci: 500 g mrkve 500 g jabuka šećer po želji 2 vanilin šećera 200 g mljevenih oraha; mljeveni orasi kokosovo brašno Priprema: Mrkvu naribati i pirjati na malo ulja. Potom dodati naribane jabuke, vanilin šećer i obični šećer te nastaviti pirjati dok ne ispari gotovo sva tekućina. Ostaviti da se ohladi i dodati mljevene orahe. Potom oblikovati kuglice i uvaljati ih u orahe, kokosovo brašno i sl.   RUČAK   Juha od riže i kelja Hrskava palenta s mirisnim umakom Salata od naribane svježe cikle, crvenog kupusa i maslina Popečci od leće Juha od riže i kelja Sastojci: 1-2 režnja češnjaka 1/2 glavice luka 1 mrkva 1 šalica smeđe riže 5 šalica vode 4-5 listova kelja 1 crvena paprika sol maslinovo ulje Priprema: Dvije žlice ulja, nasjeckani češnjak i luk kratko pirjati u loncu na umjerenoj vatri. Dodati prstohvat soli i pirjati oko 3 minute dok luk ne postane proziran. Dodati mrkvu nasjeckanu na kockice, prstohvat soli i pirjati 1 minutu. Umiješati rižu i vodu. Poklopiti i ostaviti da zakipi. Smanjiti vatru i kuhati dok riža ne omekša. Zasoliti. Kelj narezati na komade veličine zalogaja i umiješati u juhu. Kuhati otklopljeno oko 3 minute dok ne omekša. Papriku ispeći, oguliti, očistiti od sjemenki, sitno nasjeckati i posuti po juhi.   Hrskava palenta s mirisnim umakom Sastojci: za palentu - 850 ml vode 175 g kukuruzne krupice 1 žličica soli 4 žlice naribanog dimljenog tofua 2 žlice sitno sjeckanog peršina ili bosiljka (svježeg); za umak - 2 žlice maslinovog ulja 500 g gljiva (bukovače i sl.) 125 ml zobenoga vrhnja Priprema: Zakuhati vodu i sol i umiješati kukuruznu krupicu. Smanjiti vatru i kuhati 15 minuta uz miješanje, dok se palenta ne zgusne. Umiješati dimljeni tofu i peršin i staviti u protvan da se ohladi. Na ulju pirjati gljive 5 minuta da postanu hrskave, dodati zobeno vrhnje da se sve zgusne i kuhati još dvije minute. Palentu, nakon što se ohladila, narezati na osam trokuta i prepržiti na tavi, pa preliti toplim umakom od gljiva. Ukrasiti peršinom. Popečci od leće Sastojci: 100 g suhe leće (zelene ili smeđe) 350 ml tople vode (za namakanje leće) 1-2 žličice soli ½ žličice papra 2 žličice slatke mljevene paprike 1 žličica češnjaka u prahu (ili 1-2 žličice svježeg) 3 žličice mažurana 100 g sitno nasjeckanog luka 200 g grubo narezanog luka 100-150 g krušnih mrvica 2 žličice senfa (može blago ljuti) ulje za prženje Priprema: Leću namočiti preko noći, a drugi dan je dobro isprati. Sve sastojke, osim krušnih mrvica i sitno nasjeckanog luka, ispasirati štapnim mikserom da se dobije kaša. Premjestiti je u veliku zdjelu i dodati sitno nasjeckani luk i krušne mrvice. Prvo miješati vilicom, a zatim mijesiti rukama. Dodati po malo krušne mrvice, da smjesa bude dovoljno čvrsta. Oblikovati popečke i peći ih na vrućem ulju, oko 5 minuta sa svake strane. VEČERA Pecivo sa sjemenkama s namazom od bijeloga graha Svježi sok od naranče Namaz od bijeloga graha Sastojci: 400 g bijelog kuhanog graha 1 češanj češnjaka 1 1/2 žlica maslinovog ulja 1 žlica nasjeckanoga vlasca 1 žličica kopra sol papar Priprema: Sve sastojke, osim luka, miksati u mikseru dok se ne dobije fina smjesa. Prebaciti u zdjelu i poslužiti uz zapečeni kruh.   Za međuobroke: sušene marelice, kikiriki, mandarina, kruška Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx