Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.   PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 14. SVIBNJA 2012.   DORUČAK   Pjenasta voćna krema s jagodama Banana Svježi sok od naranče Pjenasta voćna krema s jagodama Sastojci: 1 šalica griza, 4 šalice soka od ananasa ili jabuke, 2 žličice vanilije, 3,5 šalice jagoda Priprema: Skuhati krupicu u voćnom soku (oko 15 minuta). Izliti u posudu i dodati voće i vaniliju. Dobro izmiksati (oko 10 minuta). Krema se tijekom hlađenja stvrdne.   RUČAK   Juha od mrkve Zapečena tjestenina s brokulom i bešamelom Popečci od tofua Salata od usitnjenoga mladog špinata i zelene salate   Juha od mrkve Sastojci: 3 mrkve, glavica crvenog luka, ulje, žlica griza, sol, mažuran, bosiljak, sojino vrhnje za kuhanje Priprema: Mrkvu oguliti i sitno naribati. Luk isto očistiti i naribati. U posudu staviti malo ulja, veliku žlicu griza i kratko popržiti. Dodati luk i mrkvu, kratko popržiti, dodati vode, soli i kuhati dok mrkva ne omekša. Na kraju dodati prstohvat bosiljka i mažurana. Pri posluživanju po želji može se dodati malo sojinoga vrhnja.   Zapečena tjestenina s brokulom i bešamelom Sastojci: 1 srednje velika brokula, 500 g tjestenine; za bešamel-umak - 4 dag margarina (ulja), 4 dag brašna, pola litre nezaslađenoga sojinog mlijeka, 2 dl sojinog ili zobenog vrhnja, muškatni oraščić, papar, sol Priprema: Oprati brokulu i narezati je na manje komade. Prokuhati je (može i na pari) i posoliti. Skuhati tjesteninu. Za bešamel rastopiti margarin, dodati brašno i miješati nekoliko minuta. Dodati mlijeko i stalno miješati, dok se ne zgusne. Pustiti da se ohladi. Dodati sol, papar, muškatni oraščić i vrhnje. U lim za pečenje istresti tjesteninu. Dodati skuhanu brokulu i dobro promiješati. Zaliti bešamelom i kratko zapeći u pećnici.   Popečci od tofua Sastojci: 300 g svježeg tofua, pola vezice svježeg peršina, 2 manje glavice luka, 3 žlice senfa, krušne mrvice (oko 3-4 žlice), sol, papar, crvena paprika u prahu, ulje za prženje Priprema: Tofu usitniti vilicom i dodati peršin i luk koje smo prethodno usitnili. U tu smjesu dodati senf i ostale začine te na kraju krušne mrvice. Mijesiti dok se sastojci ne povežu. Oblikovati popečke i pržiti ih u srednje vrućem ulju dok ne budu zlatno-smeđi, negdje 7-8 minuta sa svake strane. Ulje ne smije biti previše vruće da popečci ne izgore izvana, a unutra ne ostanu sirovi. VEČERA Riža s porilukom Zelena salata s kikirikijem i lanenim uljem Riža s porilukom Sastojci: 100 g riže, 300 g poriluka, sol, papar, 50 ml ulja, nasjeckani peršin Priprema: Rižu skuhati u posoljenoj vodi. Poriluk očistiti, oprati i narezati na tanke kolutiće. Na vrućem ulju kratko pirjati poriluk, a zatim dodati sol, papar i kuhanu rižu. Dobro promiješati i sve zajedno kratko pirjati. Posuti nasjeckanim peršinom i poslužiti sa salatom. Za međuobroke: indijski oraščići, lješnjaci, kivi, sojin puding od čokolade, mango Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx