Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.


PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 14. SVIBNJA 2012.   DORUČAK

Pjenasta voćna krema s jagodama
Banana
Svježi sok od naranče

Pjenasta voćna krema s jagodama
Sastojci:
1 šalica griza,
4 šalice soka od ananasa ili jabuke,
2 žličice vanilije,
3,5 šalice jagoda

Priprema:
Skuhati krupicu u voćnom soku (oko 15 minuta). Izliti u posudu i dodati voće i vaniliju. Dobro izmiksati (oko 10 minuta). Krema se tijekom hlađenja stvrdne.

  RUČAK

Juha od mrkve
Zapečena tjestenina s brokulom i bešamelom
Popečci od tofua
Salata od usitnjenoga mladog špinata i zelene salate

Juha od mrkve
Sastojci:
3 mrkve,
glavica crvenog luka,
ulje,
žlica griza,
sol,
mažuran,
bosiljak,
sojino vrhnje za kuhanje

Priprema:
Mrkvu oguliti i sitno naribati. Luk isto očistiti i naribati. U posudu staviti malo ulja, veliku žlicu griza i kratko popržiti. Dodati luk i mrkvu, kratko popržiti, dodati vode, soli i kuhati dok mrkva ne omekša. Na kraju dodati prstohvat bosiljka i mažurana. Pri posluživanju po želji može se dodati malo sojinoga vrhnja.

Zapečena tjestenina s brokulom i bešamelom
Sastojci:
1 srednje velika brokula,
500 g tjestenine;
za bešamel-umak - 4 dag margarina (ulja),
4 dag brašna,
pola litre nezaslađenoga sojinog mlijeka,
2 dl sojinog ili zobenog vrhnja,
muškatni oraščić,
papar, sol

Priprema:
Oprati brokulu i narezati je na manje komade. Prokuhati je (može i na pari) i posoliti. Skuhati tjesteninu. Za bešamel rastopiti margarin, dodati brašno i miješati nekoliko minuta. Dodati mlijeko i stalno miješati, dok se ne zgusne. Pustiti da se ohladi. Dodati sol, papar, muškatni oraščić i vrhnje. U lim za pečenje istresti tjesteninu. Dodati skuhanu brokulu i dobro promiješati. Zaliti bešamelom i kratko zapeći u pećnici.

Popečci od tofua
Sastojci:
300 g svježeg tofua,
pola vezice svježeg peršina,
2 manje glavice luka,
3 žlice senfa,
krušne mrvice (oko 3-4 žlice),
sol, papar,
crvena paprika u prahu,
ulje za prženje

Priprema:
Tofu usitniti vilicom i dodati peršin i luk koje smo prethodno usitnili. U tu smjesu dodati senf i ostale začine te na kraju krušne mrvice. Mijesiti dok se sastojci ne povežu. Oblikovati popečke i pržiti ih u srednje vrućem ulju dok ne budu zlatno-smeđi, negdje 7-8 minuta sa svake strane. Ulje ne smije biti previše vruće da popečci ne izgore izvana, a unutra ne ostanu sirovi.

VEČERA
Riža s porilukom
Zelena salata s kikirikijem i lanenim uljem

Riža s porilukom
Sastojci:
100 g riže,
300 g poriluka,
sol, papar,
50 ml ulja,
nasjeckani peršin

Priprema:
Rižu skuhati u posoljenoj vodi. Poriluk očistiti, oprati i narezati na tanke kolutiće. Na vrućem ulju kratko pirjati poriluk, a zatim dodati sol, papar i kuhanu rižu. Dobro promiješati i sve zajedno kratko pirjati. Posuti nasjeckanim peršinom i poslužiti sa salatom.


Za međuobroke:
indijski oraščići, lješnjaci, kivi, sojin puding od čokolade, mango

Dobar tek!