Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 16. siječanj DORUČAK Kajgana od tofua Čaj od mente s limunom Banana Kajgana od tofua Sastojci: 50 dag tofua, 2 žličice maslinovog ulja, začini po ukusu, 1 glavica luka, 1 žličica češnjaka u prahu, 1 žlica usitnjenih zobenih pahuljica, pola šalice pirea od rajčica, sol, ulje Priprema: Zgnječiti tofu vilicom. Propirjati sitno nasjeckani luk na ulju s malo vode. Dodati tofu, češnjak, zobene pahuljice, pire od rajčice i začine te posoliti. Peći u tavi 3-5 minuta dok kajgana ne dobije žućkastu boju i postane mekana. RUČAK Miso juha Rižoto s ciklom Kroketi od brokule Kolač od rogača Miso juha Sastojci: 250 g mrkve, 250 g cvjetače, 250 g korabice, pola šalice graška, komadić kombu alge, 1 l vode, 4 žličice miso paste, vezica peršina, vrlo malo soli Priprema: Očistiti i usitniti povrće. Algu ostaviti u malo vode oko pola sata. U posudu s vodom dodati povrće, algu, vrlo blago posoliti i kuhati. Kad zakipi, kuhati još oko 15 minuta. Pred kraj kuhanja dodati miso, prethodno razmućen u malo vode, te kuhati na laganoj vatri još nekoliko minuta. Nakon dodavanja misa juha ne smije provreti. Posuti nasjeckanim peršinom. Rižoto s ciklom Sastojci: 1 žlica maslinovog ulja, 1 luk, 300 g riže, 100 ml soka od cikle, 1 l vruće povrtne juhe, 1 cikla, 100 g dimljenog tofua, ekstradjevičansko maslinovo ulje, crni papar Priprema: Sitno narezati luk. Oguliti ciklu i sitno je naribati. Narezati tofu na kockice. Pirjati luk na ulju, dodati rižu i nastaviti pirjati dok ne postane staklasta. Zaliti sokom od cikle i pustiti da se ukuha. Stalno dodavati vruću juhu i često miješati. Kuhati oko 15 minuta, a zatim dodati naribanu ciklu i pustiti da sve kuha 5 minuta. Na kraju dodati tofu te začiniti maslinovim uljem i paprom. Kroketi od brokule Sastojci: 225 g brašna od slanutka, 2 žličice soli, žličice praška za pecivo, 300 ml hladne vode, 700 g brokule (narezane na cvjetove), začini po želji (asafetida, kurkuma, korijander, ljuta paprika), ulje Priprema: U velikoj zdjeli promiješati brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo. Polako doliti hladnu vodu i miješati pjenjačom dok se ne dobije glatko tijesto, dovoljno gusto da se primi za povrće. Zagrijati ulje. Staviti u tijesto nekoliko cvjetova brokule i dobro ih umočiti, tako da tijesto potpuno prekrije svaki cvijet. Svaki cvijet vaditi iz tijesta odvojeno i brzo stavljati u ulje. Istovremeno pržiti nekoliko kroketa, dok ne dobiju zlatno-smenu boju i postanu hrskavi. Izvaditi ih i staviti u mrežicu da se cijede. Poslužiti još tople uz rižoto. Kolač od rogača Sastojci: 7 žlica ulja, 2 žlice rogača, 1 šalica šećera, 1 šalica ribanih jabuka, 1 šalica kokosa, 1 šalica griza, 1 šalica vode (ili pola šalice vode, pola sojinog mlijeka), 1 prašak za pecivo Priprema: Pomiješati ulje i šećer, dodati jabuke, kokos, griz, vodu/mlijeko, rogač i prašak za pecivo. Tijesto izliti u lagano namašćenu tepsiju na masni papir. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 20 minuta na 180°C. Rogač se u receptu može zamijeniti kakaom. VEČERA Kukuruzni kruh s namazom od slanutka i bosiljka Salata od kiselih pečenih paprika Namaz od slanutka i bosiljka Sastojci: 2 žlice octa (Aceto Balsamico), 1 vezica bosiljka, 2 mlada luka, 1 manja konzerva slanutka, papar, sol, maslinovo ili bučino ulje Priprema: Slanutak ocijediti i usitniti vilicom. Bosiljak nasjeckati, luk narezati na tanke kolute i sve dodati u slanutak. Začiniti Balsamicom, solju i paprom. Usitniti štapnim mikserom. Po potrebi, dodati maslinovo ili bučino ulja. Staviti na hladno prije posluživanja. Za međuobroke: naranča, kruška, pistaciji, orasi, avokado Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx