Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 28. SVIBNJA 2012.   DORUČAK   Palenta sa sojinim jogurtom i bučinim uljem Sok od cikle i mrkve Trešnje Sok od cikle i mrkve Sastojci: 1/2 kg cikle, 3 mrkve, 2 žlice jabučnog sirupa, 1 žlica soka od limuna (ili sok od naranče ili grejpa), 1 žlica lanenog ulja Priprema: U sokovniku pripremiti sok od cikle i mrkve. Dodati limunov sok, jabučni sirup i laneno ulje. Sve još jednom dobro izmiješati.   RUČAK   Brza juha od tikvica Kus-kus sa slanutkom, brokulom i graškom Fitness ćevapi Salata od ribanog kupusa i rikole, sa sezamovim i suncokretovim sjemenkama Sladoled od jagoda, borovnica i banana   Brza juha od tikvica Sastojci: 1 glavica luka, 4 manje tikvice, 2 češnja češnjaka, 3 žlice ulja, 1 povrtna kocka za juhu, 0,5 dl zobenoga vrhnja, sol, papar Priprema: Na ulju prepržiti luk i krumpir narezan na kockice. Kad je krumpir gotovo kuhan, dodati nasjeckanu koprivu, litru i pol vode i malo soli. Kad zakuha, umiješati tjesteninu.   Kus-kus sa slanutkom, brokulom i graškom Sastojci: 1 luk, 2 žlice maslinovog ulja, 2 mrkve, 1-2 komada celera, 1 žlica začina (sol, papar i sl.), 2 dl juhe od povrća, 100 g brokule, 100 g graška, 1 konzerva slanutka (ocijeđenog oko 240 g), 5-10 suhih marelica, 2 žlice nasjeckanoga svježeg peršina; 200 g kus-kusa Priprema: Narezati luk na tanke prstene. Zagrijati ulje u velikoj tavi. Dodati luk i pirjati dok ne poprimi staklastu boju. Dodati začine, mrkvu narezanu na veće komade, celer i juhu od povrća. Kuhati smjesu pokrivenu. Smanjiti temperaturu i pustiti da se lagano pirja još 5 minuta. Umiješati natrganu brokulu, slanutak, grašak i nasjeckanu marelicu. Pustiti da se lagano pirja još 5 minuta otkriveno i na kraju dodati peršin. Staviti kus-kus u zdjelu i preliti kipućom vodom. Neka odstoji 2 minute. Dodati preostalo ulje i promiješati vilicom. Na svaki tanjur staviti jednu porciju kus-kusa i jednu zaimaču povrća po njemu ili sa strane.   Fitness ćevapi Sastojci: 100 g sojinih ljuskica, 60 g sojinoga brašna (3 žlice); kurkuma, češnjak i luk u prahu, umak od soje, crvena paprika u prahu, sol, papar Priprema: Sojine ljuskice ubaciti u neposoljenu kipuću vodu i pustiti da se kuhaju nekoliko minuta, uz stalno miješanje, dok ne nabubre. Nakon kuhanja, dobro ih ocijediti u cjedilu s malim rupicama dok većina vode ne izađe iz njih, a mogu se i pritisnuti žlicom da se bolje ocijede. Ocijeđene ljuskice prebaciti u lonac i dodati sve ostale namirnice. Treba paziti da se ne pretjera sa začinima. Dobro izmiješati smjesu dok se sve namirnice ne sjedine. Rukama oblikovati ćevape, da su otprilike debeli kao palac, a dugački kao kažiprst, a trebalo bi se dobiti 16 ćevapa. Ćevape stavljati u lim na papir za pečenje, a zatim u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C na otprilike 40 minuta. Gotovi su kad dobiju lijepu tamnosmeđu boju i kad se stvrdnu i postanu hrskavi.     Sladoled od jagoda, borovnica i banana Sastojci: 250 g jagoda, 100 g borovnica, 3 banane, 2 vanilin šećera, 150 ml sojinog mlijeka; za ukrašavanje - listići badema Priprema: Oprati jagode i borovnice, a banane narezati na ploške. Dodati vanilin šećer i sve usitniti u električnoj sjeckalici. Mješavini dodati sojino mlijeko te izmiješati u jednoličnu smjesu. Staviti u odgovarajuću posudu za zamrzavanje 4-5 sati. Grabilicom za sladoled ili žlicom oblikovati kugle, posuti ih listićima badema i poslužiti. Prije oblikovanja kugli, grabilicu ili žlicu namočiti u toploj vodi.     VEČERA Kuhana tjestenina Pesto od koprive i medvjeđeg luka Pesto od koprive i medvjeđeg luka Sastojci: 300 g vrhova koprive, 200 g medvjeđeg luka, 100 g sjeckanih oraha, 1-2 dl maslinovog ulja, 1 limun, sol, papar Priprema: Blanširati opranu koprivu u kipućoj vodi 1 minutu i dobro ocijediti. Grubo narezati oprani medvjeđi luk i u mikseru usitniti zajedno s koprivom, maslinovim uljem i orasima. Po želji, orasi se mogu prethodno blago popržiti. Dodati sol, papar i limunov sok po ukusu. Poslužiti umak s kuhanom tjesteninom. Može poslužiti i kao pikantan namaz, a u staklenci u hladnjaku drži se i do par tjedana ako se prekrije slojem ulja. Za međuobroke: svježi sok od naranče, orasi, kivi, ananas, indijski oraščići   * Recept za Fitness ćevape je od bodibildera i trenera Mislava Skrepnika. Dobar tek!  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx