Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 12.3.2012. DORUČAK Graham pecivo s namazom od mrkve i curryja Kriška dimljenog tofua, kiseli krastavci Jabuka Namaz od mrkve i curryja Sastojci: 500 g mrkve, 1/4 šalice sjemenki suncokreta, 1 češanj češnjaka, 1 žličica curryja, 1/2 žličice mljevenog ili gnječenog kumina, 1/4 žličice soli, 1 žlica svježe iscijeñenog soka limuna Priprema: Izrezati mrkvu na komade i kuhati. Ocijediti mrkvu i maknuti sav višak vode. U meñuvremenu, popržiti sjemenke suncokreta u tavi. Ubaciti sjemenke u posudu i izmrviti ih štapnim miskerom. Dodati preostale sastojke i opet miksati štapnim mikserom dok se ne dobije glatka smjesa. Dodati soli ili papra po želji, ako je potrebno. RUČAK Gusta juha s prosom Integralni špageti s umakom od crvene leće Zelena salata s bučinim sjemenkama i bučinim uljem Kolač od maka Gusta juha s prosom Sastojci: 1 šalica luka izrezanog na polumjesece, 1 šalica krumpira narezanog na kockice, 2-3 žlice prosa, 2 šalice kelja narezanog na trakice (odvojiti žuti od zelenog dijela), 3-4 šalice povrtnog temeljca, 1 žličica kima i korijandera, sol Priprema: Na malo ulja ispirjati luk i krumpir. Dodati proso, kelj i začine. Kratko pirjati i zaliti vrućim temeljcem. Kuhati 20-25 minuta. Kušati i začiniti. Po želji izmiksati. Dodati zeleni dio kelja i još kratko prokuhati. Integralni špageti s umakom od crvene leće Sastojci: 500 g integralnih špageta, 1 velika glavica luka, 2 velike mrkve, 2 češnja češnjaka, 150 g crvene leće, 2-3 žlice ulja, 500 ml pasiranih rajčica, 1 konzerva pelata, 50 ml bijelog vina ili juhe od povrća, 250 ml juhe od povrća, sol, papar, bosiljak, origano, 2 žlice nasjeckanog peršina, 100 ml sojinog ili zobenog vrhnja Priprema: Povrće oguliti i očistiti. Luk i češnjak nasjeckati, mrkvu naribati. Zagrijati ulje i najprije pirjati luk. Dodati naribanu mrkvu i nekoliko minuta lagano pržiti, uz stalno miješanje. Dodati češnjak i leću, promiješati te dodati bijelo vino i juhu od povrća. Potom dodati pasiranu rajčicu, pelate, papar, sol, origano i bosiljak i pustiti da zakuha. Kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta, uz povremeno miješanje. U meñuvremenu skuhati špagete. Kad je leća kuhana, dodati peršin i vrhnje te poslužiti sa špagetima. Kolač od maka Sastojci: 2 čaše maka, 2 čaše šećera, 2 čaše sojinog mlijeka, 3 čaše brašna, 1 čaša ulja, 1 vanilin šećer, pola vrećice praška za pecivo Priprema: Pomiješati sve sastojke i uliti u pobrašnjen kalup za kolače. Peći oko 40 minuta na oko 180°C. Preliti čokoladnom glazurom. VEČERA Popečci od špinata Kuhana brokula s umakom od slanutka Popečci od špinata Sastojci: 1 šalica zobenih pahuljica, 1 šalica kukuruzne krupice, 0,5 kg svježega špinata, 1 mladi luk, češanj češnjaka, 1 šalica oraha, sol, peršinov list, sezamove sjemenke Priprema: U slanoj vodi skuhati zobene pahuljice i kukuruznu krupicu. U gustu smjesu dodati na pari 2-3 minuta kuhan i izrezan špinat, mladi luk, češnjak, sezamove sjemenke, narezane orahe i peršinov list. Sve izmiješati, posoliti, oblikovati popečke i peći po dva sa svake strane na laganoj vatri. Umak od slanutka Sastojci: 1 konzerva slanutka ili 250 g prethodno kuhanoga slanutka, voda, 1 žlica maslinova ulja, sojin umak, kurkuma, sol, češnjak u prahu, kim, čili, peršin Priprema: Slanutak oprati, staviti u posudu i dodati vode, toliko da ga prekrije. Gnječilicom za pire krumpir zgnječiti slanutak da se dobije jednolična smjesa, no može ostati i malo krupnijih komada. Ugrijati žlicu maslinova ulja, na njega izliti smjesu zgnječenoga slanutka i vode. Dodati soja sos, kurkumu i ostale začine. Kuhati nekoliko minuta uz stalno miješanje kuhačom, do željene gustoće. Odmah politi po brokuli. Za međuobroke: sušene smokve, bademi, naranča, mango Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx