Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 5.3.2012. DORUČAK Voćne kukuruzne kocke Svježi sok od naranče Voćne kukuruzne kocke Sastojci: 500 g kukuruznoga griza 1,5 l vode malo soli 100 g suhoga grožđa 100 g suhih smokava 100 g oraha 100 g badema Priprema: Grubo nasjeckane suhe smokve, grožđice, orahe i bademe lagano umiješati pred kraj kuhanja palente. Ova količina oraha, badema, smokvi i grožđica može se povećavati. Peći u kalupima za muffine ili sve izliti u lim za pečenje i zapeći u pećnici na laganoj temperaturi. Ohladiti, izrezati na kocke i poslužiti uz svježi sok od naranče. RUČAK Juha od špinata i tofua Sojini medaljoni s mrkvom i graškom Salata od matovilca i radiča Juha od špinata i tofua Sastojci: 225 g svježega špinata otprilike 14 kockica svježeg tofua 2 žlice ulja 2 žličice soli 600 ml vode 2 žlice umaka od soje 1 žličica sezamovog ili bučinog ulja Priprema: Očistiti i oprati špinat, ocijediti ga i narezati na manje dijelove. Pripremiti tofu. U većem loncu zagrijati ulje, kratko popržiti špinat dok ne omekša, dodati sol i vodu i pustiti da provri. Dodati tofu i umak od soje i kuhati još 2 minute. Prije posluživanja, dodati sezamovo ili bučino ulje. Sojini medaljoni s mrkvom i graškom Sastojci: 900 g sojinih medaljona 800 g fino nasjeckanog luka 500 g narezane mrkve 400 g zamrznutoga graška 1 konzerva kukuruza (250 g) 0,050 l crvenog vina povrtni temeljac za juhu 50 g margarina 1 svežanj začinskog bilja, sol, papar, umak od soje Priprema: Luk i mrkvu pirjati na margarinu. Dodati grašak, crveno vino i povrtni temeljac za juhu. Pirjati na laganoj vatri dok mrkva i grašak ne postanu mekani. Dodati kukuruz i estragon. Potom dodati sojine medaljone, prethodno prokuhane oko 20 minuta u posoljenoj vodi i popržene na margarinu, i svežanj začinskog bilja. Posoliti i popapriti te dodati umak od soje, prema želji. Prije posluživanja, odstraniti svežanj bilja. VEČERA Raženi kruh s namazom od kikirikija Salata od blitve, mrkve i šampinjona Salata od blitve, mrkve i šampinjona Sastojci: 100 g blitve 4 mrkve 100 g šampinjona limunov sok umak od soje maslinovo ulje češnjak u prahu sol papar mljeveni ružmarin (po želji) Priprema: Blitvu očistiti i prokuhati 5 min u slanoj vodi, dobro ocijediti i izrezati na rezance. Svježu mrkvu očistiti i tanko narezati na kolutiće. Šampinjone očistiti i prokuhati 5 min, ohladiti i izrezati na listiće. Sve sastojke promiješati i dodati začine. Poslužiti hladno. Za međuobroke: avokado, kivi, integralno pecivo sa sojinim jogurtom, banana Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx