Ususret blagdanima – slastice od čokolade, cimeta i badema

Zasladite ove blagdanske dane ukusnim desertima

Ususret blagdanima – slastice od čokolade, cimeta i badema

Još ste u potrazi za kakvim receptom kojim namjeravate obogatiti blagdansku trpezu? Nešto fino, slatko, raskošna delicija kojom ćete iznenaditi najbliže, a po mogućnosti da ne zahtijeva baš sate i sate pripreme.

Souffle je pravi izbor, a ako ste ljubitelj čokolade, onda dakako taj ukusni nabujak kojem je nemoguće odoljeti mora biti čokoladni. Restaurant "Zigante" u Livadama u Istri,  koji je prvi hrvatski restoran specijaliziran za jela od istarskog tartufa, za portal Žena.hr  predlaže odličan souffle, svakako ga preporučujemo.

Souffle od čokolade i crnog vinaNamirnice potrebne za pripremu (za cca. 8 osoba):
0,03 dcl crnog vina
0,145 g čokolade
0,200 kg maslaca
0,140 kg šećera
4 jaja
0,140 kg brašna

Postupak:
Namazati keramičke (limene) kalupe otopljenim maslacem i posipati oštrim brašnom. Čokoladu i maslac otopiti na pari uz povremeno miješanje. Jaja i šećer pjenasto istući (mikserom). Otopljenu čokoladu dodavati u pjenasto istučena jaja uz neprestano miješanje. U dobivenu smjesu dodati crno vino i promiješati , dodati brašno i lagano promiješati. Dobivenu kremu staviti u kalupe i peći u zagrijanoj pećnici na 220 °c oko 7-9 min. (Ako desert treba biti sa tartufima dodajte samo 10 dkg svježeg bijelog, odnosno crnog tartufa.)
 Cimet – miris božićnih kolača i slatkiša

Jedan od najpopularnijih začina, koji će mnoge ponajprije podsjetiti na božićne blagdane kada po njegovoj slatkasto-ljutoj aromi zamirišu kolači. Cimet ima i ljekovita svojstva, smatra se da pomaže protiv prehlade i gripe, a poznati je i kao lijek za probavne smetnje. On je ukratko rečeno, fini začin koji prekrasno miriše i još k tomu povoljno utječe na naše zdravlje. Cimet se odlično slaže s jabukama, to je dobitna kombinacija za svaki kolač, prava poslastica! No, ovaj put predlažemo vam istu kombinaciju, ali u drugom desertu, također vrlo ukusnom, a to je džem od jabuke i cimeta, koji se proizvodi u Istri, u sklopu posebnog programa koji je Zigante predstavio hrvatskom, ali i inozemnom tržištu.

„ Zigante delice džemovi i voćni namazi proizvedeni su na tradicionalan način od na suncu dozrelog mediteranskog voća, te slatkastog povrća (mrkve, bundeve i rajčice). Proizvedeni su isključivo od svježih plodova, bez dodataka sredstava za poboljšanje okusa, umjetnih boja i konzervansa, te bez sredstava za želiranje. Ti niskokalorični proizvodi ne sadrže ni limunsku kiselinu već samo svježi prirodni limun. Zigante delice džemovi upotrebljavaju se kao slatki namaz na kruhu, tostu ili keksima, u kombinaciji sa sladoledom ili kao dodatak u pripremi sladoleda. Uz malo mašte ovim se visokokvalitetnim slatkim namazima mogu kreirati razni raskošni kolači i slastice", objašnjava Renata Dabac, vlasnica trgovine „Zigante tartufi“ u Zagrebu.   

Tradicionalni korčulanski kolač Amareta
Bez badema su nezamislive blagdanske delicije. Bogat je mastima, mineralima, vitaminima, ali i visoke kalorijske vrijednosti, pa ipak pripazite na konzumaciju  prhkih kolačića s bademima. Posebice je omiljeni sastojak tradicionalnih autohtonih kolača u Dalmaciji i na otocima, gdje se načini njihove pripreme i danas ljubomorno čuvaju. Poznati su tako originalni slatkiši, rađeni po bakinim receptima i čuvani kao najstrože tajne, a koji su nezaobilazni u gastronomskoj ponudi otoka i grada Korčule. To su amarete, kolači zlatne boje i neodoljivog okusa u kojem dominiraju mljeveni mindoli, odnosno bademi. I ovih će se blagdana naći na trpezama ne samo Korčulana nego i svih onih koji su barem jedanput okusili taj bogat okus amareta, kolača u koji idu i jaja, a upotpunjen je koricom limuna i naranče.  

(M.G.)