Superhrana na našem stolu: Jesi li već uključila ove najzdravije namirnice svijeta u svoju prehranu?

Stalno slušaš o superhrani no ne znaš koje sve namirnice u nju spadaju? Ne brini, mi smo napravile listu svih ultra hranjivih namirnica koje su poznate kao i superhrana, a koju jednostavno možeš nabaviti i uključiti u svoju prehranu

Superhrana na našem stolu: Jesi li već uključila ove najzdravije namirnice svijeta u svoju prehranu?

Mnogo smo puta čuli za termin superhrana no malo tko od nas zapravo zna o čemu se tu radi. S nutricionističke točke gledišta, superhrana ne postoji, pa je taj naziv zapravo skovan u čisto propagandne i marketinške svrhe, a označava namirnice koje su iznimno bogate vitaminima, mineralima i raznim nutrijentima blagotvornima za ljudsko zdravlje.

Tijekom godina istraživanja su jasno odredila koje su skupine namirnica najzdravija hrana svijeta, pa smo ti odlučile približiti 10 namirnica u čiju nutritivnu vrijednost nema sumnje, a koje vrlo jednostavno možeš uključiti u svoju prehranu. Naime, ne radi se o egzotičnim voćkama, sjemenkama i teško dostupnim začinima već namirnicama koje su lako dostupne u svakoj trgovini u Hrvatskoj.

Losos

Losos je vrlo hranjiva riba bogata zdravim masnim kiselinama, proteinom B, vitaminima, selenijem i kalijem. Losos je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina na svijetu, a poznato je kako upravo te masti smanjuju upale u organizmu i iznimno povoljno djeluju na krvožilni sustav.

Ako se odlučiš uključiti losos u svoju prehranu smanjit ćeš mogućnost obolijevanja od bolesti srca kao i dijabetesa te lakše održavati zdravu težinu.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata i kelja odličan je izvor cinka, kalcija, željeza, magnezija, vitamina c i vlakana koja će blagotvorno djelovati na tvoju probavu.  Zeleno lisnato povrće ubrzat će rad tvojih crijeva, djelovati protuupalno i smanjiti rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2, a može ih se pripremati na razne načine – u obliku juha, salata, smoothiea, u rižotima i sa tjesteninama kao i u curryjima.

Bobičasto voće

Bobičasto voće zagasito crvenih i ljubičastih tonova krcato je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Učestalo konzumiranje bobičastog voća poput jagoda, brusnica, kupina, borovnica, malina i ribizla može znatno smanjiti šansu da ćeš imati srčane probleme, a povoljno će utjecati i na ostale upalne procese u tijelu. 

Bobičasto voće preporuča se i u liječenju raznih probavnih smetnji kao i imunoloških bolesti. Uključi stoga razne crvene bobice u svoj doručak ili pij guste sokove napravljene od njih. 

Jaja

Jaja su dugo u nutricionističkim krugovima bila kontroverzna namirnica, jer se nisu svi nutricionisti mogli dogovoriti jesu li ona štetna ili pak zdrava. S obzirom na to da sadrže puno kolesterola neki su smatrali da bi trebalo ograničiti konzumiranje jaja, no s vremenom se pokazalo kako je umjereno jedenje jaja odlično za zdravlje.

Jaja su naime bogata vitaminom B, selenijem, vitaminom A, željezom i proteinima, a sjajna su za zaštitu vida i očiju. Sadrže i vrijedne antioksidanse, a danas se preporuča da prosječna osoba tjedno konzumira od 6-12 jaja.

Avokado

Avokado je „it“ namirnica posljednjih godina, a avokado tostovi, umaci i jaja s avokadom preplavila su Instagram. Za to postoji i opravdan razlog – avokado je iznimno hranjiva namirnica ugodna okusa. Iako je avokado zapravo voćka, u kulinarstvu ga se koristi slično kao i povrće.

Bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima može poslužiti kao odlična zamjena za ulja i maslac. Avokado smanjuje opasnost od obolijevanja od srčanih bolesti, dijabetesa, a usporava i rast stanica raka.

Kurkuma

Kurkuma je poznata i kao prirodni antibiotik. Radi se o azijskom korijenastom začinu žarko narančaste boje koji je u bliskom srodstvu s đumbirom. Originalno potječe iz Indije gdje ga se koristi u zdravstvene i kulinarske svrhe.

Kurkuma ima snažna antioksidanska svojstva te štiti od raka i kardiovaskularnih bolesti, a odlična je i za poticanje probave. Uz to, potiče zacijeljivanje rana i smanjuje upalne procese u tijelu.

Đumbir

Đumbir je još jedan korijenasti začin čija su ljekovita svojstva ljudima poznata već tisućama godina. Odličan za suzbijanje mučnine i liječenje probavnih smetnji, đumbir je uz to i sjajan protuupalan začin koji ublažava bolove, potiče cirkulaciju i jača žile.

Posebna je prednost đumbira što ga se može konzumirati na mnoge načine – u obliku juha, sokova, čaja, naribanog u jelima ili zašećerenog u formi slatkiša.

Batat

Batat je sjajna slatkasta zamjena za krumpir koja donedavno u kulinarstvu Hrvatske nije bila toliko popularna, ali posljednjih godina sve više i više dobiva na značaju. Bogat kalijem, vlaknima, vitaminima A i C, batat je lakše probavljiv rođak krumpira. S obzirom da sadrži znatno manje škroba, odlična je zamjena za tradicionalne piree, pečenja pa čak i hrskave krumpiriće. Uz sve to, njegova ga žarko narančasta boja čini i oku primamljivim.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje od davnina je poznato kao iznimno hranjivo i blagotvorno za ljudski organizam. Ovaj kamen temeljac mediteranske prehrane jedno je od najzdravijih masnoća na svijetu, a obiluje vitaminima E i K, koji štite stanice organizma, obnavljaju kožu i povoljno djeluju na krvožilni sustav,

Uz to što je ugodnog okusa, maslinovo ulje iznimno je svestrana namirnica – može se koristiti za sve pripreme jela, ali konzumirati i samo za sebe.

Češnjak

Češnjak je temelj narodne medicine, pa ovaj bliski rođak luka, poriluka i mladog luka ne gubi na popularnosti unatoč svom jakom mirisu i okusu koji ne odgovara svima. Češnjak je odličan izvor vitamina C, vitamina B6, selenija i vlakana, a jako ga se često koristi u kulinarstvu.  
Samo mala količina češnjaka dat će jelu bogatiji okus, a tvom tijelu donijeti mnoge benefite. Češnjak se koristi za ublažavanje problema s visokim kolesterolom i visokim tlakom, a poznat je i kao odličan podizač imuniteta.