Gastro
Gastro

Slatki blagdani

Slatki blagdani
Sitni kolači

Advent gotovo pa je nezamisliv bez sitnih kolačića. Miris oraha, badema, meda, vanilije, narančinih i limunovih korica, koji su među najčešćim sastojcima raznih zvjezdica, kuglica, pralina, bajadera, i ostalih sitnih kolačića, sve nas podsjeća na dane božićnih blagdana kada počnu pripreme za njihovo pečenje. Prednost im je jednostavna izrada, a uz pomoć kalupa može se istodobno napraviti više vrsta tih ukusnih domaćih kolača. Zahvalni su i jer se mogu napraviti u većim količinama, pospremiti u staklene ili limene kutije te tako dugo zadržati svježinu i prhkost. Prekriveni čokoladnom glazurom ili caklinom te ukrašeni kuglicama ili nasjeckanim suhim voćem sitni kolačići poslužit će ujedno i kao prekrasna (jestiva) dekoracija vaše  blagdanske trpeze. Bademovi keksi Sastojci : 30 dkg šećera u prahu 3 bjelanjka sol naribana korica neprskanog limuna 1 žličica limunova soka 1.5 žličice cimeta 35 dkg oguljenih badema 1 žličica brašna margarin za lim oko 40 čitavih badema za ukras Priprema: Istucite čvrsti snijeg od malo posoljenih bjelanjaka, pa pomalo umiješajte prosijani šećer. Od dobivene smjese odvojite 15 dkg. U prosijano brašno umiješajte koricu i sok limuna, samljevene bademe te cimet. Primiješajte u veći dio smjese. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na ½ cm. Kalupićem izrežite zvjezdice i polumjesece. Poslužite ih na namašten i pobrašnjen lim pa premažite odvojenom smjesom. Na zvjezdice još utisnite čitave bademe. Neka se sirovi keksi suše 2 sata na sobnoj temperaturi. Pecite ih zatim 10-15 minuta u pećnici, zagrijanoj na 150 stupnjeva C. Orahovi prutići Sastojci za tijesto: 20 dkg brašna ½ praška za pecivo vanilin šećer 10 dkg šećera 1 jaje 7 dkg margarina Za kremu: 10 dkg margarina 10 dkg šećera vanilin šećer 2 žlice mlijeka 15 dkg mljevenih oraha 10 dkg sjeckanih oraha 7 dkg naribane čokolade Priprema: U brašnu pomiješanom s praškom za pecivo razmrviti margarin, dodati šećer, vanilin šećer i jaje. Izraditi prhko tijesto. Razvaljati i tanko premazati marmeladom od marelice i kremom. Peći sve zajedno na 170 stupnjeva C oko 35 minuta. Čokoladne tortice Sastojci za tijesto: 30 dkg brašna 1 žličica praška za pecivo 8o g šećera 1 vanilin šećer 2 žlice mlijeka 150 g margarina ili maslaca Za nadjev: 50 g čokolade 50 g maslaca 1-2 žlice ruma Glazura: 50 g čokolade 1 žlica maslaca 100 g šećera u prahu 2 žlice vrele vode Priprema: Brašno i prašak za pecivo prosijte. U sredinu rukom utisnite udubljenje u koje stavite šećer, vanilin šećer i mlijeko. Umijesite glatko tijesto dodajući komadiće hladnog maslaca ili margarina, i toliko brašna da masa postane gusta. Razvaljajte ga, izrežite okruglim oblikom kolutiće, promjera 6 cm. Pecite ih u namaštenom limu 10-12 minuta na temperaturi od 180 do 250 C. Za nadjev rastopite na pari čokoladu, umiješajte u nju maslac i rum i ostavite da se ta krema ohladi da bi se mogla premazati. Pečene tortice premažite i spojite dvije po dvije. Za glazuru rastopite čokoladu i maslac, umiješajte šećer i toliko tople vode da dobijete gustu, jednoličnu masu. Njome premažite tortice i pospite ih rezanim ili samljevenim bademima. Zvjezdice s cimetom Sastojci za tijesto: 3 bjelanjka 250 g šećera 1 vanilin šećer 1 mala žličica cimeta  300 g samljevenih badema Priprema: Iz bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, mora biti tako čvrst da se vidi zarez noža. Dodajte šećer i vanilin šećer, žlicu po žlicu. Od te smjese uzmite dvije velike žlice za glazuru. U preostali snijeg umiješajte cimet i bademe. Na daski posutoj samljevenim bademom ili šećerom u prahu izvaljajte tijesto ½ cm debelo. Izrežite zvjezdice. Stavite na namašten i papirom obložen lim, te premažite snijegom koji ste ostavili za glazuru. Pecite 20 do 25 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva C. Kada ih izvadite zvjezdice moraju biti još malo mekane.

(M.G.)