
Slatka zimnica

Još kad ima dosta voća, vrijeme je za pripremu slatke zimnice. Džem, marmelada ili pekmez- odabir ovisi o vrsti voća i njegovu stanju.
DŽEM
Od cijelog voća
Priprema se od cijelog voća ili izrezanog na veće komade s dosta šećera. Kuha se kratko da se voće ne raskuha i ne izobliči. Džem se ne kuha od nezrelog, ni od prezrelog voća. Najbolje džemove dobit ćemo od voća koje sadrži dosta želatinoznih tvari (pektina i voćnih kiselina). Takve su breskve, marelice, dunje, šljive, ribiz.
Što svjetlija boja
Džem se priprema u manjoj količini da se kuha što kraće, kako bi boja bila što svjetlija. Dugim kuhanjem šećer karamelizira i potamni, pa je i džem tamniji. Posuda za kuhanje džema mora biti neoštećena, dosta velika da se lakše miješa. Dno posude može se premazati maslacem, pa će se smjesa manje lijepiti za dno i manje će zagarati.
Kraće kuhanje
Da biste skratili vrijeme kuhanja, postupite ovako: odaberite zrelo i neoštećeno voće, operite ga pod mlazom vode i1i u nekoliko voda u posudi, očistite od koštica i1i razrežite na manje dijelove (breskve, marelice), stavite u veću posudu i prekrijte šećarom. Obično se na 1 kg očišćenog voća stavlja 1 kg šećera. Posudu pokrijte i ostavite preko noći na hladnom mjestu. Drugi dan kuhajte, polako miješajući, da se voće što manje ošteti. Džem je dovoljno kuhati od 30 do 45 minuta, uz povremeno obiranje pjene.
Provjera i zatvaranje
PEKMEZGust i čvrst
Od šljiva
Pekmez od šljiva kuha se bez dodatka šećera ili s vrlo malo šećera. Obično se kuha u većoj količini, uz neprestano miješanje, nekoliko sati (6-10).
MARMELADA
Od usitnjenog voća
Obično se priprema od više vrsta usitnjenog voća, s manje šećera. Za marmeladu se voće više usitni nego za pekmez jer marmelada mora biti uiednačena, bez vidljivih komadića voća. Obično se uz razne vrste (jabuke, kruške) stavi jedno voće jačeg mirisa da bi marmelada imala bolji okus i miris (limun, naranča). Gotova marmelada puni se vruća u staklenke i odmah zatvara.
U gustom sirupuSlatko se priprema od cijelog voća, prokuhanog u gustom sirupu. Samo se krupno voće (dunje), razreže na manje komade. Odaberite zrelo, zdravo voće podjednake veličine i zrelosti.
Drugi dan
Da se ne kvari