Gastro
Gastro

Sezona je jagoda - Saznajte koliko mogu biti zdrave i ukusne!

Sezona je jagoda - Saznajte koliko mogu biti zdrave i ukusne!
Jagode imaju vrlo malo kalorija, mnogo vitamina i jako antioksidativno djelovanje, te su vrlo dobre za sprečavanje mnogih kroničnih bolesti

Na sreću mnogih, počela je sezona jagoda! Ne samo da su vrlo ukusne, vrlo su zdrave, s vrlo snažnim antioksidativnim djelovanjem, što ne čudi jer su bogate vitaminima i mineralima. Izvrstan su izvor magnezija i kalija, natrija, kalcija, bakra, magnezija i željeza. Zanimljivo je spomenuti da su bogatije vitaminom C od nekog citrusnog voća, te vitamina E, A i K, B6, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom, niacinom, omega-3 masnim kiselinama. Jagode su dijetetski proizvod jer na 100 grama jagoda u organizam unosite samo 32 kalorije, većinom ugljikohidrata. Jagode, također u sebi sadrže fitonutrijente uključujući flavonide, antocijanine te elaginsku kiselinu. Imaju i mnoga medicinska svojstva, pa tako zbog visoke doze vitamina C pomažu u smanjenju rizika od nastanka raka probavnog trakta. Već smo spomenuli da su jagode bogate flavonidima, koji sprečavaju nakupljanje masnih naslaga na stjenkama krvnih žila. Mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju mogućnosti pojave srčanih bolesti. Pomažu i u boljem pamćenju i smanjenju reumatskog artritisa. Zbog svih ovih nevjerojatnih svojstava iskoristite priliku za vrijeme sezone jagoda i konzumirajte ih čim više. Najbolje je da budu svježe, domaće proizvodnje, što vam donekle garantira da nisu pretjerano tretirane sredstvima protiv njihovog propadanja. Kako bi naš tekst ostao u duhu zdrave prehrane, odlučili smo za vas napisati zdrave recepte s jagodama. S obzirom da su jagode same po sebi niskokalorične, možete dopustiti da druge namirnice budu nešto kaloričnije. Cilj je na kraju krajeva da i uživate u cjelokupnom okusu.   Energetska pločica od jagoda Sastojci: 1 šalica jagoda, opranih i sitno narezanih 1 i pol šalica datulja, bez koštica ¼ šalica lješnjaka 2 šalice zobenih pahuljica Prstohvat soli Datulje, lješnjake, zob i sol dobro sameljite i pomiješajte u multipraktiku. Dobivenu smjesu stavite u tepsiju (cca 22x12 centimetara), rasporedite ju na način da ju izravnate i utisnete. Polovicu jagoda pretvorite u pire i rasporedite ih po površini smjese. Na to stavite ostatak sitno nasjeckanih jagoda. Narežite na pravilne četverokute. Dobar tek! Domaći muesli od jagoda Sastojci: 2 i ½ šalice nasjeckanih jagoda 3 šalice zobenih pahuljica 1 šalica sjeckanih tostiranih badema 1/3 šalice tostiranih sjemenki od suncokreta 1 šalica sušenih grožđica 4 šalice jogurta Pomiješajte sve sastojke, te na kraju dodajte jagode i jogurt. Smoothie od jagode Sastojci: 1 i pol šalica jagoda 1 zrela banana ¾ običnog jogurta 2 žlice meda led Stavite sve sastojke u blender i miješajte ih tako dugo dok ne dobijete jednoliku glatku smjesu - smoothie. Muffini od jagoda Sastojci: 1 i ½ šalica očišćenih i sitno nasjeckanih jagoda 1/3 šalice i 1 žlica šećera 1 i ¼ šalice oštrog brašna ½ šalice integralnog brašna 2 žličice praška za pecivo ½ žličice soda bikarbone ½ žličice soli ½ žličice mljevenog cimeta 1 šalica mlaćenice ¼ šalice ulja 1 jaje (veće) 1 žličica ekstrakta vanilije Zagrijte pećnicu za 200ºC i pripremite 12 standardnih čašica za muffine. Pomiješajte jagode i 1/3 šalice šećera i od njih napravite pire. U drugu zdjelu pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet. U trećoj posudi pomiješajte mlaćenicu, ulje, jaje, vaniliju i dobro promiješajte i prelijte u posudu gdje se nalazi brašno s ostalim sastojcima. Dodajte i pire od jagoda. Dobro pomiješajte smjesu dok ne postane jednolična i nakon toga ju raspodijelite u čašice. Po vrhu lagano posipajte preostali šećer. Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 17 minuta. Smrznuti jogurt od jagoda Sastojci: 1 i ½ šalica pirea od jagoda 2 šalice grčkog jogurta 1 žlica šećera u prahu Pomiješajte sve sastojke i napunite modlice za sladoled, smrznite smjesu (najmanje 6 sati). Dobar tek. Međuobrok od jagoda Sastojci: lisnato tijesto 3 žlice šećera malo topljenog maslaca ¼ šalice badema, fino smrvljenih 1 šalica tučenog vrhnja 2 žlice meda 1 i ¼ šalice svježih jagoda, očišćenih i nasjeckanih Zagrijte pećnicu na 200ºC. Izvaljajte 500 grama otopljenog lisnatog tijesta. Kada ste razvaljali tijesto na tanko, izrežite 12-ak pravilnih četverokuta. Na dno tepsije stavite masni papir za pečenje, posložite lisnato tijesto (koliko stane), tijesto s gornje strane premažite otopljenim maslacem, te posipajte sa šećerom i bademima. Pecite ih tako dugo dok ne postanu zlatni. Ostavite ih da se ohlade. Nakon što su se ohladili, premažite polovicu lisnatog tijesta tučenim vrhnjem, dodajte malo meda i nasjeckanih jagoda i poklopite s drugim lisnatim tijestom. Odmah poslužite. Pekmez od jagoda jagode šećer (omjer mora biti 2:1, odnosno na 1 kg jagoda ide ½ kg šećera) Očistite i na sitno nasjeckate jagode, stavite ih u posudu s šećerom, na laganu vatru i počnite miješati. Neka se sve dobro kuha na laganoj vatri kojih 20-ak minuta. Prebacite pekmez u staklene bočice i ostavite da se ohladi.

(vam)