Sladoled je omiljena ljetna namirnica mnogima, a idealna je za osvježenje i kao desert nakon ručka u vrućim ljetnim danima.
Ipak, sladoled sadrži i jako puno kalorija, osobito ako je riječ o mliječnom sladoledu pa valja biti oprezan i ne pretjerivati. Neke vrste kupovnih sladoleda sadrže i mnoge štetne sastojke – puno šećera i emulgatora stoga obratite pažnju na sastav sladoleda koji kupujete.
Postoje i mnogo zdravije varijante sladoleda, tzv. sorbeti, koji se prave od vode umjesto mlijeka, a možete ih napraviti i sami te tako uživati u zdravoj slastici.
Tijekom ljeta nam je dostupno jako puno voća koje se može iskoristiti u pripremi zdravih sladoleda. Za vas smo izdvojili neke odlične recepte za zdrav sladoled, a otkrivamo vam ih u nastavku...
Foto: Unsplash
Sladoled s borovnicama
Sastojci:
150 grama smrznutih borovnica
jedna banana
1 šalica indijskih oraščića (koje ste prethodno nekoliko sati ili preko noći namakali u vodi)
Priprema:
Najprije izmiksajte bananu u blenderu a zatim dodajte borovnice i indijske oraščiće. Miksajte dok smjesa ne postane kompaktna i kremasta. Možete jeste odmah ili ostaviti u zamrzivač da se stegne.
Sladoled s tamnom čokoladom
Sastojci:
3 žličice čokoladnog wheya (proteina)
1 dcl bademovog mlijeka
3 žlice maslaca od badema
3 žlice vode
15 g ribane tamne čokolade (s najmanje 70% kakaa)
Priprema:
Pomiješajte bademov maslac i čokoladni whey te dodajte bademovo mlijeko i vodu. Mijašajte dok smjesa ne bude kompaktna. Stavite u zamrzivač, a prije posluživanja ukrasite ribanom čokoladom.
Sladoled s datuljama
Sastojci:
3 smrznute banane
4-5 komada datulja
3 žlice kakao praha
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane kremasta.
Poslužite odmah ili stavite u zamrzivač da se još malo stegne.
Sladoled s grčkim jogurtom
Sastojci:
3 šalice bobičastog voća
2 smrznute banane
1 grčki jogurt
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i miksati dok smjesa ne bude kompaktna. Nakon toga prebaciti u željenu posudu i staviti u zamrzivač na nekoliko sati.
Sladoled od avokada
Sastojci:
2 avokada
1 banana
¼ šalice maslaca od kokosa
2 žličice stevije ili agava sirupa
Za ukrašavanje:
sjeckano lišće metvice
komadići tamne čokolade
Priprema:
U blenderu izmiksajte sve sastojke. Prebacite u posudu i dodajte sjeckanu čokoladu te malo promiješajte. Ostavite u zamrzivač dok se smjesa ne stegne. Prilikom posluživanja ukrasite listićima metvice i komadićima čokolade.