
Okusi djetinjstva: Recept za najbolje punjene paprike iz pećnice

Punjenje paprike iz pećnice klasično su jelo koje nas vraća u djetinjstvo i sjećanja na obiteljske ručkove. Ovaj recept donosi bogatstvo okusa i aroma, kombinirajući sočne paprike s ukusnim nadjevom od mesa i riže, sve zaliveno mirisnim umakom od rajčice.
Pečenje paprika u pećnici daje im poseban, karamelizirani okus i hrskavu teksturu, a cijela kuća ispunjava se zamamnim mirisima domaće kuhinje. Idealne su za tople obiteljske obroke ili kada želiš impresionirati goste svojim kulinarskim umijećem. U nastavku otkrij kako pripremiti ove ukusne punjene paprike koje će osvojiti svačije nepce. Ovaj recept dovoljan je za četiri osobe, a za pripremu ti treba oko 2 sata.
Sastojci za paprike:
8 srednje velikih paprika (najbolje sorte babura)
2 žlice ulja
1 srednje veliki luk
2 češnja češnjaka
600 g mljevenog miješanog mesa
1 veliko jaje
100 g riže
1 šaka nasjeckanog peršina
sol i papar po ukusu
Sastojci za umak:
2 žlice ulja
1 žlica šećera
1 žlica brašna
2 dl jušnog temeljca
500 ml pasirane rajčice
2 lovorova lista
sol i mljeveni papar
1 žlica mljevene paprike
Postupak:
Operi paprike i malim nožem izreži poklopce. Iz unutrašnjosti ukloni sjemenke i bijelu kožicu koja može biti gorka.
Rižu stavi u cjedilo i dobro isperi pod tekućom vodom. Zatim je stavi kuhati u posoljenu vodu. Neka lagano kuha 5 minuta, a zatim je ocijedi i ohladi.
Oguli češnjak i luk te ih zasebno sitno nasjeckaj. U tavi zagrij ulje i na njemu poprži luk. Dodaj češnjak i pričekaj dok ne zamiriše. Makni tavu s vatre i ostavi da se smjesa ohladi do mlake temperature.
U zdjelu dodaj mljeveno meso, poprženi luk, napola kuhanu rižu, jaje i nasjeckani peršin. Začini po ukusu i dobro promiješaj rukama. Očišćene paprike napuni pripremljenom smjesom do vrha i složi ih uspravno u dublju posudu za pečenje.
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijusa. Pripremi umak. Na ulju kratko popržitšećer. Dodaj brašno i sve zajedno još malo poprži uz miješanje. Polako dodaj juhu, a zatim ulij pasiranu rajčicu. Dodaj lovorov list i umak začini po ukusu. U maloj posudi glatko razmuti mljevenu papriku s jednom ili dvije žlice vode i umiješaj je u umak.
Umak prelij preko paprika u posudi za pečenje. Trebao bi dosezati otprilike 2/3 visine paprika.
Peci paprike u zagrijanoj pećnici otprilike 70 minuta. Polovicu vremena neka se peku pokrivene, a polovicu otkrivene. Kada je jelo gotovo, paprike će biti lijepo zapečene na vrhu, a umak će se zgusnuti, kaže Okusno.je

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
